SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

50 YILDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ…

Son Güncelleme :

2018-07-26 13:34:16

50 YILDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ…

Burası Kozluk ilçesindeki tarihi Hezo Kalesi…1960’lı yıllarda çekilen resimde, tarihi kalenin etrafında tek katlı taş ve topraktan yapılmış küçük birkaç ev görünüyor. Günümüzde ise nüfusu köylerle beraber 60 bin olan Kozluk, hızla gelişen ve yapıların yükseldiği ilçe haline geldi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Muş iline bağlı bir yerleşim birimi iken daha sonra Sason ilçesine bağlı bir nahiye statüsüne kavuşmuştur. Hızlı bir nüfus artışı gösteren Hazo nahiyesi, 1938 yılında Kozluk adıyla Siirt iline bağlı bir ilçe olmuştur. 1990 yılında Batman’ın il olmasıyla 3647 sayılı kanunun 2. maddesi gereğince Batman’a bağlanmıştır. İlçenin yüzölçümü 1101 kilometre kare olup, ilçeye bağlı 69 köy ve 115 mezra bulunmaktadır. İlçe merkezinde ise 25 mahalle bulunmaktadır. Halkın geçim kaynağı büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İş ve çalışma hayatı tarım ve hayvancılığa bağlı olan yöre halkı; tütün, buğday, arpa, mercimek ve son zamanlarda da pamuk ekimi yaparak geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Ayrıca son zamanlarda bazı tarım ürünlerine getirilen kota nedeniyle özellikle İstanbul başta olmak üzere ilçe büyük kentlere önemli oranda göç vermeye başlamıştır. Önemli bir geçiş noktasında özellikle Anadolu’nun doğu kapısında yer alan Kozluk ilçesi, tarih boyunca önemini koruyabilmiştir. Nitekim Evliya Çelebi de İstanbul’dan Van’a giderken Kozluk’tan geçmiş ve bölge ile ilgili önemli bilgiler vermiştir.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.