‘DANUK’ ZAMANI
Yukarı

‘DANUK’ ZAMANI

‘DANUK’ ZAMANI
Bu içerik 445 kez okundu.

İlimizde yöresel adıyla 'Savar' olarak bilinen bulgurluk buğday kaynatma dönemi her senenin Eylül ayında olduğu gibi bu senede başladı.Özel olarak sadece bulgurluk buğday kaynatmak için yapılan kazanlarda kaynatılan bulgur, özellikle hava sıcaklığının düştüğü Eylül ayında başlayıp Ekim ayının sonlarına kadar devam ediyor.Bulgurun yapılışını anlatan Balpınar Beldesi sakinlerinden Mehmet Öncel, "Önce buğdayın irisinden buğday ayırıyoruz. Bu buğdayı yıkadıktan sonra kaynatma için özel olarak yaptırdığımız kazana boşaltıyoruz. Ve altına ateş yakıp kaynatmaya başlıyoruz. Kaynadıktan sonra evin damına serip kurutmaya bırakıyoruz. Birkaç gün içerisinde güneşin önünde kurutuyoruz. Bu kurutma işleminde her gün birkaç sefer tümünü karıştırıyoruz ki hepsi tamamen kurusun yoksa tadı ekşiyor. Ondan sonra değirmene götürüp öğütüyoruz. Bunu öğütürken üç çeşit yemek için ürün alıyoruz. En küçüğüne 'hûrik' - Düğü-, bir büyüğüne 'şiş' -köftelik- ve en iri olanına da 'Savar'- bulgur- diyoruz. Peki, bu zahmete niye katlanıyoruz. Hazır bulgur da alabiliriz, fakat köy usulü, köy bulgurunun lezzeti ve damakta bıraktığı tat hazır bulgurdan kat kat daha güzel oluyor" dedi. 

Etiketler:
Sende Yorumla...

2019 Batman Gazetesi Inc. Tüm hakları saklıdır.