SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

EKİNCİ’NİN 10. KİTABI “KELEHA BABEK” ÇIKTI

Son Güncelleme :

2020-01-22 14:10:28

EKİNCİ’NİN 10. KİTABI “KELEHA BABEK” ÇIKTI

Batmanlı Araştırmacı Yazar Nihat Ekinci’nin 10. Kitabı çıktı. Batman’ın tarih, sosyal ve siyasal alanlardaki gelişimini araştırıp derleyen Yazar Ekinci, Petrolün Kenti Batman, Batman Basın Tarihi, Batman’da Derin Cinayetler gibi kitapların yan ısıra Köy Koruculuk Sistemi ve Faili Meçhul Cinayetler kitaplarının da okuyucularıyla buluşturmuştu. Son dönemde edebiyat alanında da eserler vermeye başlayan Ekinci, Xwedaber, Jiyana Qurmiçandî romanlarını Kürtçe, Üç Sürgün Bir Dönüş romanını ise Türkçe kaleme aldı. 2015 yılında Batman ve İlçeleri Tarihi adlı araştırma kitabını yayımlayan Ekinci Beş yıllık bir aradan sonra okurlarıyla “Keleha Babek” (Babek Kalesi) romanıyla buluşuyor. Keleha Babek Ekinci’nin Kürtçe yayımlanan üçüncü romanı olma özelliği taşıyor.

GÖÇ-SÜRGÜN VE TOPLUMSAL YAŞAM

Çalışmalarında içinde yaşadığı toplumsal yaşımı irdeleyen Ekinci, egemen siyasal ve sosyal yapıların aldıkları kararların toplumsal yaşamda bireyler üzerindeki etkilerini irdeliyor. Özellikle savaşların insanların yaşamları üzerinde yarattığı etkileri dile getiren yazar bu konuda mağdurlardan çok mağduriyeti yaşatanları deşifre etmeye çalışıyor. Xwedaber romanında savaşların toplumsal yapı üzerinde yarattığı tahribatın büyüklüğünü ve bireyleri sürüklediği yaşamı aktaran yazar, Jiyana Qurmiçandî romanında ise siyasal gelişmeler, toplumsal yapı ve geleneklerin birey yaşamında yarattığı etkiyi dile getiriyor. Üç Sürgün Bir Dönüş romanında siyasal ve toplumsal baskının farklılıkları nasıl göçe zorlayarak yok etmeye çalıştığını ortaya koyan Ekinci, son romanı Keleha Babek’te ise bir isyanın sembolü olan kahramanın şahsında egemenlik ve iktidar adına yaşanan trajedileri gözler önüne sermeye çalışıyor.

ROMANDA YAŞAM TARZINDAN DA SÖZ EDİLİYOR

İçinde yaşadığı toplumun acılarını, sevinçlerini, eksikliklerini, yetmezliklerini hissederek yazmak gerektiğini belirten yazar, kendi toplumundan kopuk bir yaşam tarzı ile toplumsal hissiyatı aktarmanın zorluğunu dile getiriyor. Keleha Babek romanının kendisi açısından bir dönüm noktası olduğunu belirten Araştırmacı Yazar Nihat Ekinci uzun bir aradan sonra okurları ile tekrar buluşmaktan memnun olduğunu ifade ederek: “ Bu toplumun yazarları bin bir emekle bir şeyler üretmenin çabasındalar. Dilerim halkımız ve toplumumuz yazarlarına destek çıkarak, sahiplenir. Kürtçe yazmak başlı başına büyük bir emek istiyor. Kürtçe eser verenler tribüne oynamak yerine halkın yaşamına, algısına yöneliyor. Amacımız daha çok para kazanıp vitrine çıkmak değil ana dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak, duygularımızı, yaşanmışlıklarımızı kendi dilimizde dile getirmektir. Çaba bizden destek halkımızdan” 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.