SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

“ARZIN İMARI VE NESLİN ISLAHI”

Son Güncelleme :

2018-05-06 23:45:20

Aliya İZZETBEGOVİÇ, “Gökyüzünün öğrencisi olunmadan yeryüzünün öğretmeni olunmaz” diyerek yeryüzü ve gökyüzü arasında olması gereken ilişkiyi ve tamamlayıcı unsuru ortaya koyar. Yeryüzü-gökyüzü helalleşmeli. Gökyüzünü dikkate almayan bir yeryüzü tasavvuru, eksik ve parçalayıcı bir tasavvurdur. Bu tasavvur, laisizmi doğurmuştur. İnsanlık bu tasavvurun bedelini ağır ödemiştir ve ödemeye devam etmektedir. ”Bütün insanlığın kurtuluşu olmayan bir kurtuluş, benim de kurtuluşum olamaz” bütüncül yaklaşımı ve tasavvuru insanlığın aradığı ve beklediği tasavvurdur.

 


 “Arzın imarı ile neslin ve harsın ıslahı” bu bütüncül bakış açısına bağlıdır. Hakikatı anlamanın, kavramanın ve algılamanın yegane yolu bu bütüncül yaklaşıma bağlıdır. Hakikat bir bütündür, parçalanamaz. Parçalanan hakikat,  hakikat değildir. Parçacı yaklaşım, hakikatı parçalayan ve her bir parçayı hakikatın bütünüymüş gibi gösteren yaklaşımdır.

 


Yeryüzü ve gökyüzü rakip kavramlar değil, aksine birbirini tamamlayan unsurlardır.

 


Parçacı ve kategorik yaklaşımlar hep parçalayıcı sonuçlar doğurmuştur. Bu yaklaşım tarzı, hedeflenen İslam ahlakını ve medeniyet tasavvurumuzun temel parametreleri olan Adalet, Özgürlük ve Merhameti parçalamıştır.

 


Arzımızı ve neslimizi ifsad eden bu şer odaklara karşı neslimizi korumak ve arzımızı imar etmek için bireysel ve toplumsal bir bilince ihtiyaç vardır.

 


Toplumsal gelişmenin itici gücünü nitelikli ve bilinçli insanlar belirler. Bütün toplumsal katmanlarda bu nitelik ve bilinç gereklidir. Nitelikli eğitimci-öğretmen, nitelikli yönetici, nitelikli hekim vb.

 


İyiliğin yayılması-yaygınlaşması, kökleşmesi ve kötülüğün-ifsadın bertaraf edilmesi için yapılacak tüm işlerde, o işin arka planı ve tarihi derinliği ile toplumsal karşılığı dikkate alınmalıdır.

 


Özgürlüğün, adaletin, merhametin ve onurun nöbetini tutmak Müslümanın sorumluluğundadır.  Tarihte İslamı ve Müslümanları özne yapan, Adalet ve Erdemdir.

 


Adalet güneş gibidir. Herkesi ısıtır, aydınlatır ve hayatiyet kazandırır. İnanan-inanmayan her insan onun ışığından yararlanır. Adalet, Müslümanın karakteristik özelliğidir. Dolayısıyla bu özellik hep diri tutulmalı, örselenmemeli.

 


Neslimizin ve harsımızın ıslahı ile üzerinde yaşadığımız Arzın imarı için şu kriterlere ihtiyaç vardır:

 


1.      Sağlıklı bir diyalog ve iletişim. Gözlerimiz ve kulaklarımız, muhatabımızın sözlerini buyur eden kapılar gibidir. Sağlıklı bir iletişim için, kapıları ardına kadar açık tutmalıyız. Birbirimizi tanımak, anlamak ve kavramak için, sağlıklı bir iletişim ve diyaloğa ihtiyaç vardır. Birbirimizi “Tanıma” yerine “Tanımlama”ya kalkışırsak sonuç alamayız. “Tanımlama”,muhatabımızı küçümseme hatta yok sayma gibi bir önyargının sonucudur. Önyargılarımızdan arınarak, muhataplarımızı “Tanıma” ve “anlama” üzerine odaklanırsak, sorunların çözümü kolaylaşır ve maksad hasıl olur.

 


2.      Sahih-kayanağa dayalı bilgi. Kulak dolgusu bilgilerden kaçınarak-sakınarak kaynaklara dayalı sahih-doğru bilgileri esas almalıyız. Sahih bilginin tarihi derinliğini ve arka planını dikkate alan bir okuma perspektifini ortaya koymalıyız. Olayların ve olguların arka planını göremeyen yüzeysel okumalar gerçeği bütünüyle göremezler. Bu parçacı yaklaşım, gerçeği görmemizi engeller. Gazali, “Cevizin kabuğunu kırıp özüne inmeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder” diyerek işin derinliğinin ve arka planın önemini vurgulamaktadır.

 


3.      Salih Amel. İmam Şafii, “İslam Kal(Söylem) dini değil, hal (Yaşam) dinidir” der. Söylemlerimizle eylemlerimiz örtüşürse bir anlamı vardır. Eğer davranışlarımız(Eylemlerimiz), söylemlerimizle çelişirse, doğal olarak bir paradoks(çelişki) ortaya çıkar. Bu da güvenirliliğimzi sorgular. İslamın insanı olan Müslüman da kal insanı değil, hal insanıdır. Unutulmamalıdır ki, Peygamber Efendimiz, çağının El Emin insanı idi.

 


İhsan Fazlıoğlu derki, “Nasıl ki ibadetin salih olabilmesi için temizlik/taharet zorunlu ise, bilginin de sahih olabilmesi için aklın temiz/tahir olması gerekir. Aklın tahareti ise ahlaktır”.

 


“Neslin ve Harsın ıslahı”,

 


Üzerinde yaşadığımız Arzın imarı,

 


Varlık dünyasının ihyası ve

 


Geleceğimizi inşası Müslümanın sorumluluğundadır.

 


Bu sorumlulukla Müslüman, davranışlarına, tutum ve tavırlarına, hal ve hareketlerine dikkat ederek, insanlığa Rol-Model olduğunun bilincinde olmalıdır.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI