SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

SICAK PARA DÖNGÜSÜNÜ SAĞLAYALIM

Son Güncelleme :

2018-07-26 13:40:04

Batmanda geçimini sadece satıcılıkla yapan binlerce esnafımız var, bunlar yaşanan olaylardan bu yana bir ekonomik krizin eşiğine gelmiş durumdadırlar. Nasıl ayakta kalıyorlar, aldıkları malın bedelini ödeyebiliyorlar mı? Çeklerini ödeyememe durumuna geldikleri zaman bankalar tarafından onlara bir kolaylık sağlanıyor mu? Dükkânını siftahsız kapatan esnaflarımız var, bir gün siftah yapmayan küçük esnaf o gün kendisi ve aile bireyleri açtır. Birçok ulusal marketin batmanın hemen, hemen her tarafında açılmaları küçük esnafı bitirme aşamasına getirmiştir. Yerli esnafımıza sahip çıkalım, sıcak paranın kendi memleketimizde dönmesini sağlayalım.

 Peygamberimiz(s.a.v) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: ’alışverişte vuku bulan lüzumsuz sözler ve yeminler olur, işe şeytan ve günah karışır. Ticaretinizi sadaka ile karıştırınız(temizleyiniz)!’’Ebu Davut, büyü 1)

İnsanların iş imkânı olmasını sağlayanların çoğu esnaflarımızdır. Onlar ne kadar çok kazanırsa, o kadar kazandırırlar, ne kadar çok sahip çıkılırsa, o kadar ağını genişletip, daha çok istihdam alanları oluştururlar. Esnaf kendi hallerine terk edilmemeli, valilik, belediye, esnaf kefalet, esnaf ve sanatkârlar odası, ticaret odası, bu kuruluşlar esnafın durumunu hiç aksatmadan gözetlemelidirler. En azından haftada bir olmasa da ayda bir 30 esnafı ziyaret etme fırsatını yakalayıp, sonunda bütün esnaflara ulaşabilme hal hatır sorma, dertlerini dinleyip onlarla ilgili projeler üretebilmelidirler. Kapatma ile karşı karşıya kalan bir esnafın imdadına kimin yetişmesi lazım? Tabii ki yukarıda isimlerini saydığım kuruluşların amirleri. Öncelikli görev esnaf ve sanatkârlar odası başkanına aittir. Başkan olmak için nasıl ki esnafa ihtiyaç duyuyorsanız, başkanlığı elde ettikten sonra esnafın size ihtiyacı vardır. Onlarla iç içe olup en küçüğünden, en büyüğüne kadar hepsiyle uzun vadede tek, tek görüşüp onları dinlemeniz, vazgeçilmezlerinizin içinde olmalıdır.

Peygamberimiz (s.a.v) başka bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: ’üç kişi vardır ki, kıyamet günü Allah onlarla konuşmayacak, onlara bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır. Onlar için acı bir azap da vardır. Elbisesini kibirden yerde sürüyen, verdiğini başa kakan ve yalan yeminle malını pazarlayan!’’(Müslim, iman, 171)

Buradan belediye başkanı ve oda başkanlarına sesleniyorum: ’halkın emektarları esnaflarımızın durumunu yerinde, kendi dillerinden dinleyin, içinde bulundukları ekonomik sıkıntıdan dolayı onları teselli edin. İşlerine daha çok sarılmalarını ve verimli olmalarını sağlamak için onları motive edin. Çünkü sizin böyle davranmanız onların hayata daha umutlu bakmasını sağlar. Allah’a emanet olun.

 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI