7 mahalleden geçen 14 kilometre uzunluğundaki İluh Deresi, kentin en önemli çevresel sorunu olmaya devam ediyor. DSİ tarafından ıslah edilen ancak halen ‘açık hava kanalizasyonu’ konumunda olan İluh Deresinde baharın gelişi ile beraber içi otlarla doldu. Çevre sakinleri, özellikle yaz aylarında etrafa yayılan pis kötü koku nedeniyle evlerinden dışarı çıkamadıklarını ifade ettiler. İluh, Yeşiltepe, Karşıyaka, 19 Mayıs, Petrolkent, Hürriyet, Kısmet, Çay, Huzur ve Çarşı gibi mahallelerin bulunduğu İluh deresinin çevresi 1990’lı yıllardan sonra yoğun göç ile kalabalık bir nüfusun barınma alanı oldu. Gerekli alt yapıya sahip olmadığı için İluh atık sular ve mahallerdeki çöplerin döküldüğü bir dereye dönüştü. Dere yatağı birkaç defa temizlenmesine rağmen kirlilik sorununa yönelik kapsayıcı bir çözüm oluşturulmadı.
BİNLERCE İNSAN SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA YAŞIYOR
İlimizin en eski yerleşim yeri olarak da bilinen ve yaklaşık 7 bin evin bulunduğu İluh deresinde yaşanan kirlilik binlerce insanın yaşamını olumsuz etkiliyor. İluh deresinin etrafında yaşayan yurttaşlarda astım, bronşit ve cilt hastalıklarının görüldüğü ifade edilirken, yaz aylarında adeta hastalık yuvasına dönüşüyor.
İHTİYAÇLARI DİKKATE ALINACAK BİR PROJE İSTİYORLAR
Yapılan anketler sonucu “Kentsel Dönüşüm Ön Raporu” hazırlandı. Raporda, mahallelerde oturanların yüzde 95’i oturdukları mahallelerdeki sorunlarla ilgili iyileştirmelerin yapılmasını ve kendi ihtiyaçlarına göre bir dönüşüm yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi. Yaşanan sorunların oranlarının dağılımında ise farklı başlıklar altında uygulanan anket çalışmalarında yurttaşların sorunlarının yüzde 73’ünü çevresel, yüzde 70’ini park ve çocuk bahçesi gibi alanların yetersiz oluşu, yüzde 69’unu İluh deresiyle ilgili problemler, yüzde 56’sını belediye hizmetlerinin yetersiz oluşu ile yüzde 50’sinin ise mahallerde yaşanan güvenlik sorunları olduğu ifade edildi.