Program 2.Uluslararası Batman Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ferhat Korkmaz’ın yaptığı açılış konuşması ile başladı. Sempozyumun amacının Batman’ın coğrafi, sanatsal, bölgesel, ekonomik, sosyal, kültürel ve folklorik değerlerini ortaya koymaya yönelik olduğunu vurgulayarak “Batman’ın bugünlere erişmesinde ülkemizin dört bir yanından gelip yine bu şehirde toplanarak bu gibi çalışmalara katılan, fedakârlıkla emek sarf eden yüz binlerce insanın büyük emekleri bulunmaktadır. Adsız işçilerin büyük emekleriyle kurulmuş olan bu kent; alın terinin, hakkın ve umudun şehridir” dedi.
REKTÖR DEMİR; “ESER MUHATABINI BULUR” Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir yaptığı konuşmada “Üniversitemiz kültürel mirasın korunması ve aktarılması sürecinde önemli bir rol oynuyor. Kadim toprakların modern kenti olan Batman’ın güzelliklerini, tarihini, geçmişini ve geleceğini daha fazla duyurmak için gerek akademisyenlerimizin gerekse öğrencilerimizin fikir ve destekleri ile elinden geleni yapıyor. Geçmişten günümüze gelen eserlerin, doğru zamanda doğru kişilerle buluşması, toplumun kültürel ve sanatsal zenginliğini arttırması ve sanat, edebiyat eserlerinin korunması, tanıtılması yönündeki çabalarımız, Üniversite olarak geleceğe yaptığımız en değerli yatırımlardan biridir” ifadelerine yer verdi.
Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından Öğr. Gör. Dr. Veysel Karataş moderatörlüğünde Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Boran’ın “Batman’ın Kültürel Birikimi” ve Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Sunkar’ın “Batman Kentinin Mekânsal ve Zamansal Gelişimi” konularını içeren çalışmalarıyla devam etti. Düzenlenen oturumda petrol kenti Batman’ın tarihsel derinliklerinden günümüzdeki kent yaşamına ve gelecek planlamasına kadar çeşitli konular ele alındı.
Program çekilen hatıra fotoğrafı sonrasında sona erdi.