?>

611 yıllık minare taş taş sökülerek taşınıyor

Hasankeyf'te Sultan Süleyman Külliyesinin minaresi taş taş sökülüp yeni yerine taşınıyor.

YAŞAM - 6 yıl önce

Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında Eyyubiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Külliyesi minaresi yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları devam ediyor.

611 yıl önce Eyyubi Sultanı Süleyman Han tarafından yapılan minare taş taş sökülerek taşınıyor. Sultan Süleyman Külliyesi’nin minaresinin taşınma işlemi tamamlandıktan sonra Er-Rızk Camii Minaresi de aynı yöntemle taşınacağı belirtiliyor.
Yapılan çalışmalar hakkında basına bilgi veren Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, “Ilısu projesi kapsamında taşınacak bir diğer eserimizde Süleyman Hanın minaresi, kapısı ve çeşmesidir. Taş kapıyı ve çeşmeyi bütünsel olarak taşıyacağız. Minareyi de taş taş sökerek taşıyoruz. Sökülmesi gereken uzunluk toplamı 36 metredir. Bunun 19 buçuk metresini söktük. Bir ay içerisinde de söküm işlemlerini tamamlamış olacağız. Daha sonra yeni yerinde bunları taş taş özel ustalarımızla beraber montajına başlayacağız.” dedi.
“Söküm işleri tamamlandıktan sonra minarenin montajına başlayacağız”
Kösalı, “Süleyman Han minaresi 1400 yılların başında Süleyman Han tarafından yapılmış yapılan değerlendirmelerde minarenin bütünsel olarak taşınamayacağı sonucuna varıldığı için taş taş sökülmesine başlandı. Günde yaklaşık 2 sıra söküyoruz. Sökerken tüm taşları numaralandırılarak tek tek bir kalıba koyarak titiz bir çalışmayla aşağı indiriyoruz. Bunun için özel ustalarımız var. Özel kişilerle çalışıyoruz. Bunları indirdikten sonra kalıbın kendi şablonlarının içine koyuyoruz. Karışmaması için numaralandırıyoruz. Geçici depo sahasına götürüyoruz. Orada yine paletlerin üstünde her sıra ayrı olarak bekletiliyor. Daha sonra bunları montajına başlayacağız. Söküm işleri tamamlandıktan sonra yine alt sıradan başlamak üzere minarenin montajına başlayacağız. Eskisinden daha sağlam bir yapı ortaya çıkacak.” ifadelerini kullandı.  
Taşınamayacak ve sulara gömülecek eserleri koruma altına aldıklarını dile getiren Kösalı, “Koç Cami ve Süleyman Han caminin taşınamayacak unsurlarını da koruma altına aldık ve sağlamlaştırmalarını yaptık. Etrafına duvarlar örerek dolgu içine alacağız. Böylece taşınamayan eserleri su altında korumasını yapmış olacağız.” şeklinde konuştu. (İsmail Güneş)
Haftanın Öne Çıkanları

Kaymakam ve komutanlar Kuran Kursundaydı

2018-10-18 13:21 - YAŞAM

2 BİN YILLIK MAĞARALAR KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR…

2018-10-14 22:41 - KÜLTÜR

İNFAZCI OLDUĞU İDDİA EDİLEN POLİS ÖLDÜ

2018-10-13 15:12 - GÜNDEM

611 yıllık minare taş taş sökülerek taşınıyor

2018-10-19 13:47 - YAŞAM

SİLAHLI KAVGADA 2 KİŞİ ÖLDÜ

2018-10-13 15:29 - GÜNDEM

BATMANDA FUHUŞ OPERASYONU

2018-10-15 14:10 - GÜNDEM

BATMAN-DİYARBAKIR YOLUNDA KAZA

2018-10-15 23:04 - GÜNDEM

İLK BAŞKAN ADAY ADAYI!

2018-10-17 15:33 - SİYASET

30 yıldır hizmet görmemişti

2018-10-18 13:54 - YAŞAM

Batmanda bir ilk! 3 AMELİYAT BİR ARADA YAPILDI

2018-10-16 11:26 - SAĞLIK

İlgili Haberler

150 BİN LİRALIK KREDİ İÇİN ŞİMDİLİK 220 KİŞİ BAŞVURDU

17:21 - YAŞAM

EĞİTİM-BİR-SEN BATMAN ŞUBESİ’NDEN MASA TENİSİ TURNUVASI

16:49 - YAŞAM

ÜLKE GENELİNDE HAVA DURUMU

10:06 - YAŞAM

ALTIN FİYATI YÜKSELİŞTE

10:01 - YAŞAM

DİKA Yönetim Kurulu Toplantısı Mardin’de Gerçekleştirildi

14:48 - YAŞAM

Günün Manşetleri

BAŞKAN ÇİFTÇİ: BATMAN ESNAFI ZORDA

17:41 - GÜNDEM

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YÜKSEK HAKEM KURULU'NA TAŞINDI

17:37 - GÜNDEM

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ'NE ZİYARET

17:34 - YEREL

ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARI İÇİN TALEPLER

17:23 - EĞİTİM

CENAZE ARACI UÇURUMUN KENARINDA!

17:22 - YEREL