Batman Gazetesi olarak ilimiz merkezde bulunan mahallelerin temsilcisi muhtarları ile görüşerek, vatandaşların şikayet ve taleplerini gündeme getirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda bu hafta gerçekleştiğimiz röportajda konuğumuz, Batman’ın en eski mahallelerinden biri olan Aydınlıkevler Mahallesi Muhtarı Abdülkerim Ak…
Yaklaşık 8 bin nüfusu bulunan ve son yıllarda Suriye uyruklu vatandaşlarında yoğun bir şekilde göç ettiği Aydınlıkevler Mahallesi’nin en büyük sorunu okul, park ve merakla beklenen kentsel dönüşüm ve tabi kat iznin sadece iki kat olması da hem ev sahiplerini kara kara düşündürürken, müteahhitlerin de mahalleyi görmezden gelmesine neden oluyor.
KENDİNİZDEN KISACA BAHSEDER MİSİNİZ?
1973 yılında Gercüş ilçesi Hisar köyünde dünyaya geldim. Lise mezunuyum. Gençliğimde yaklaşık 5 yıl boyunca Batman Petrolspor, Batman Belediyespor ve Silopispor’da profesyonel futbol oynadım. Aktif futbol hayatımı sonlandırdıktan sonra esnaflık yapmaya başladım. 20 yıldır esnafım ama son dönemde muhtarlık işlerine daha bir çaba sarf ediyorum.
NEDEN MUHTAR OLMAK İSTEDİNİZ?
Esnaf olmanın avantajlı farklı insanlarla konuşurken mahallenin sorunlarını daha iyi bir şekilde öğrendim. Çevrem ve mahalle sakinlerinin desteğini sürekli arkamda hissettim, beni bu göreve laik gördükleri içinde teşekkür ediyorum. Vatandaşların sorunlarını ve mahallenin yol elektrik ve dar gelirli ailelerin sorunlarını resmi kurumlara iletmek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek için muhtar olmak istedim.
MUHTARIN GÖREVLERİ NELERDİR
Muhtarın görevleri; mahallenin yol, elektrik, su ve doğalgaz gibi sorunlar önceliklerimizdir. Bunlar dışında mahallenin her türlü şikâyet ve isteklerini gerekli kurumlara ibraz etmek, mahalle ile gerekli kurumlar arasındaki köprü olmak, devletin belirlediği belgeleri gerektiği gibi onaylayıp vatandaşa vermektir.
BİZE BİRAZ AYDINLIKEVLER MAHALLESİNDEN SÖZ EDER MİSİNİZ?
Mahallemiz Batman’ın en eski ve köklü mahallelerindendir. Nüfusu yaklaşık olarak 8 bin kişidir. Malumunuz son yıllarda komşumuz Suriye’de yaşanan savaşın ardından ülkemiz milyonlarca göç aldı. Batman’da da en çok göç alan mahalle konumundayız. Çok sayıda Suriye uyruklu vatandaş mahallemizde ikamet ediyor ve birçoğu da esnaflık yapıyor.
MAHALLE SAKİNLERİYLE ARANIZ NASIL?
Mahalle sakinleri ile aramız gayet iyidir. Muhtar olmadan önce de mahalle sakinleri ile aramız gayet güzeldi. Benim önceliğim, sürekli güler yüzlü ve anlayışlı olmak. Elimizden gelen her şeyi yapmaya gayret gösteriyoruz. Mahallenin en eski esnaflarından biriyim, herkese eşit mesafede davranır ve güler yüzle işimi yaparım. Saat ve zaman fark etmeksizin, sürekli iletişim halindeyiz.
MUHTAR SEÇİLMEDEN ÖNCE HEDEFLERİNİZ NELERDİ HANGİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİNİZ?
Muhtar seçilmeden önce hedeflerim; mahallenin en büyük eksiği olan okul, ailelerin rahat oturabileceği bunun yanında çocuk oyun gurubundan oluşan ferah bir park, mahalle futbol takımı ve mahalleye doğalgaz getirmekti. Yaptığımız çalışmalara ve büyük çabalar sonucu mahallemize doğalgaz getirmiş bulunmaktayız. Okul, park ve futbol takımı ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir. 2021 yılı mayıs - haziran ayında da yeraltı çalışmasının ardından elektrik kabloları yerin altına alınacak. Aynı şekilde su kanalizasyon şebekesi de yenilenecek. Öte yandan mahallemizde ciddi bir şekilde tehlike arz eden metruk yapılar vardı. Belediyeye yaptığımız başvurular sonucu şuana kadar yaklaşık 10 tanesi yıkıldı. Bu mahallenin güvenliği için çok iyi oldu. Bu konunda duyarlılık gösteren yetkililerimize teşekkür ediyoruz.
MAHALLENİZDE KAÇ ESNAF VAR VE ORTAK SORUNLARI NELERDİR?
Mahallemizde yaklaşık 200 esnaf bulunmaktadır. Farklı meslek grubu olarak esnaflık yapan yaklaşık 30 tane de Suriye uyruklu esnaf var. Mahalledeki esnaflar da pandemi döneminden dolayı zor zamanlar geçiriyorlar. Biz de elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz.
MAHALLEDE KORONAVİRÜS SÜRECİ NASIL GEÇİYOR?
Mahallemizde korona süreci başlarda çok şiddetli geçti. Mahallemizde ikamet eden vatandaşlarımızın çoğu hastalığa kapmıştı. Valiliğimiz ve il sağlık müdürlüğünün desteğiyle gerekli çalışmaları yapıp, sağlık bilgisi kurallarına sosyal mesafeye dikkat edilmesinin sonuçları olarak, şuanda mahallemizde salgın minimize edildi. İnşallah tüm dünya bu hastalıktan bir an önce kurtulmayı başarır.
MAHALLEDE EN BÜYÜK EKSİKLİK NEDİR?
Şuanda mahallemizin en büyük eksikliği okul, park ve kentsel dönüşüm. Mahallemizde kat sayısı düşük olduğundan dolayı müteahhit giremiyor. Eski evlerini yenilemek isteyen vatandaşlarımızın da imkanları kısıtlı. İnşallah kentsel dönüşüm için kat sayısı arttırılır ve bu sorunumuz en kısa sürede çözüme kavuşur.
SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Son olarak; Batman’ın en eski yerleşim birimleri arasında yer alan mahallemizin sorun ve istekleri için milletvekillerimizden ve valimizden gerekli yardımı beklediğimizi belirtmek isterim. Ayrıca Batman Gazetesi ailesine biz muhtarlara mahallenin sorunlarını dile getirme fırsatı verdiği için de teşekkürlerimi iletiyorum.