Gazetecilerden çağrı
'Basın Meslek Yasası acilen çıkarılmalı' çağrısı
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu'nun Aydın'da düzenlediği 19. Başkanlar Kurulu Toplantısında "Basın Meslek Yasası"nın acilen çıkarılması istendi. TGK Başkanlar Kurulu toplantısında; basın/medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Batmandan da katılımın sağlandığı Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde gerçekleşen ve 8 gazeteciler federasyonu ile 80 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisinin katıldığı toplantının ardından sonuç bildirgesi yayınlandı. Sonuç bildirgesinde, "Ülkemiz medya sektöründe 2019 yılının ikinci yarısında yaşanan gelişmelere baktığımızda, basın özgürlüğünden işten çıkarmalara, mesleki standartlardan basın ilanlarına kadar bir dizi sorunun devam ettiği görülmektedir. Bu nedenle Türkiye genelindeki binlerce yerel gazete, televizyon, radyo ve internet sitesi ile bu medya kuruluşlarındaki on binlerce basın çalışanı adına ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarımızı kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz." denildi.
"İCRA VE İFLAS İLANLARI YEREL GAZETELERDE YAYINLANMALI"
Yargı Reformu 2. Paketi'nde, icra ve iflas ilanlarının gazetelerdeki yayınının kaldırılması yönündeki düzenlemenin eleştirildiği bildirgede, "Bu durumun gerçekleşmesi halinde, yaygın-yerel ayırımına gidilmeksizin gazetelerin yarıdan fazlasının kapısına kilit vurulacak, binlerce gazeteci işsiz kalacaktır. Oysa icra-iflas ilanları ve diğer tüm resmi ilan gelirlerinin tamamı devlete gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, BİK komisyonu, SGK kesintisi, stopaj vergisi ve diğer vergiler yolu ile geri dönmekte, üstüne haberleşme işlevi yerine getirilmekte, istihdam oluşturulmaktadır. Beklentimiz; 2. Yargı Paketi'nde icra-iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanmasını sonlandıracak düzenlemeden vazgeçilmesidir. Önerimiz; Kamu İhale Mevzuatında olduğu gibi eşik değerler sistemi getirilerek, 'belirsiz alanların' ortadan kaldırılmasıdır. 15 bin liranın altındaki satışların tahtada ve elektronik ortamda ilanı, 15 bin ila 750 bin lira arasındaki satışlara dair ilanların yerel, 750 bin liranın üzerindeki satışların ise 50 binin üzerinde tiraja sahip yaygın gazetelerde yayınlanması yönünde değişiklik yapılmasıdır." diye belirtildi.
"MEDYADAKİ EKONOMİK SIKINTI YEREL MEDYA KURULUŞLARINI ETKİLEDİ"
Ekonomik sıkıntılarının özellikle yerel medya kuruluşlarını olumsuz etkilediğine değinilen bildirgede, "Medya sektöründe 2019 yılının ikinci yarısında yaşanan en önemli gelişme, yoğun işten çıkarmalar ve kapanan medya kurumlarıdır. Son dönemde ulusal medyada, gerek ekonomik sorunlar gerekse yeniden yapılanma gibi gerekçelerle yoğunlaşan personel kıyımı endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Öte yandan, medya sektöründeki ekonomik sıkıntı özellikle yerel medya kuruluşlarında etkisini ağır bir biçimde göstermektedir. Samsun'dan Bursa'ya, Sinop'tan Kocaeli'ne kadar birçok ilimizde yerel medya kurumları kapanmaktadır. Son bir yıl içinde artan girdi fiyatları yüzünden kapanan yerel gazete ile televizyon sayısı 200'ü bulmuştur. Bu olumsuz sürece mutlaka müdahale edilerek yerel basın desteklenmelidir." denildi.