?>

BATMAN'DA TARIMDA YENİ BİR DÖNEM

İLK KEZ AYÇİÇEĞİ HASADI YAPILDI

YAŞAM - 6 ay önce

Batman'da ilk kez birinci ürün olarak yetiştirilen yağlık ayçiçeği hasadı yapıldı. Çiftçilere çağrıda bulunan Vali Ekrem Canalp, "Sadece tek ürün almaktan vazgeçmeliyiz. Bu coğrafya en az 2 ürünü rahatlıkla kaldırabilecek bir coğrafyadır ve bundan yeterince faydalanmıyoruz." dedi.
Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Asmadere (Hope) köyünde ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadına başlandı.
Batman Valiliği tarafından ilk kez birinci ürün olarak ekimi yapılan yağlık ayçiçeği hasadı ile ilgili bir program düzenlendi.
Burada düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, bu yıl Batman'da toplamda bin 680 dönüm üzerinde ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi ve önümüzdeki yıllarda hem ilk ürün hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimine başlayacaklarını ekledi.
Batman topraklarının bereketli topraklara sahip olduğunu ifade eden Vali Canalp, arazilerin en az iki ürünü kaldırabilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, çiftçilerden aynı ürünü ekmekten vazgeçmelerini istedi.
6 ÇEŞİT TOHUMDAN İYİ SONUÇ
Yaptıkları ayçiçeğİ çalıştayının ardından ayçiçeğinin Batman'da ekilebilir bir ürün olduğunun ortaya çıktığını belirten Canalp, "Bu sonucun arkasından Batman'da 6 tohum çeşidinin iyi sonuç verebileceğine ilişkin ön değerlendirme üzerine geçen yıl biz bu 6 çeşit tohumun ekimini yaptık. 6 çeşit tohum güzel veri ama içlerinden 2'si en iyi sonuç veriydi. Dolayısıyla bu yıl bu iki tohum üzerine ekimlerimizi yaptık." dedi.
TEK ÜRÜN ALMAKTAN VAZGEÇMELİ
Bu yıl Batman'da toplamda bin 680 dönümü bulan bir araziye ayçiçeği ekimini yaptıklarını aktaran Canalp, şöyle devam etti: "İnşallah önümüzdeki yıllarda hem ilk ürün hem de ikinci ürün olarak ayçiçeği ekimine başlayacağız. Bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum: Batman'ın değerli çiftçileri, sadece tek ürün almaktan vazgeçmeliyiz. İçinde yaşamış olduğumuz bu coğrafya çok bereketli bir coğrafyadır. En az 2 ürünü rahatlıkla kaldırabilecek bir coğrafyadır ve bu coğrafyanın nimetlerinden yeterince faydalanmıyoruz, faydalanmalıyız. Eğer siz tek ürünü aldığınız zaman toplam geliriniz 100 liraysa, çift ürün aldığınız zaman 150 lira toplam gelir elde etmeniz mümkündür."
HUBUBATLA BİRLİKTE AYÇİÇEĞİ DE EKECEĞİZ
Çukurova'nın 3 ürün alındığı bir coğrafya olduğunu vurgulayan Canalp, "Bizim coğrafyamız tek ürünlük bir coğrafya değildir. Hububat ürünleriyle, arpayla, buğdayla beraber ayçiçeğini de ekeceğiz. Bu bölgede ekim yaptığınız zaman Edirne'deki verimden çok daha yüksek verim katsayısı burada var. Bizim çiftçimiz zengin olduğu gibi ülke ekonomisine de bambaşka bir katkı olacak. Batman'da, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ayçiçeğini ikincil ürün olarak ekmeye başladığımız zaman biz artık yağlı tohumlar ithalatçısı değil, yağlı tohumlar ihracatçısı bir ülke haline gelmemiz mümkündür." ifadelerini kullandı.
GIDA İHTİSAS OSB'MİZDE ARSA TAHSİSİNE BAŞLIYORUZ
İki yıl önce çalışmalarına başladıkları 'Oymataş Gıda İhtisas OSB'nin de artık nihai işlemlerinin sonuna geldiklerini ifade eden Canalp, şunları söyledi: "İnşallah önümüzdeki aydan itibaren Gıda İhtisas OSB'mizde yatırımcılarımıza arsa tahsisine başlıyoruz. Bu ne demek? Batman'da ürettiğimiz her türlü tarımsal ürün için, et, süt ürünü için nihai ürün haline getireceğiz demek. Bu bölge artık bundan sonra tarımda ve hayvancılıkta hammadde üretici olmaktan çıkacak katma değerin de bu bölgede olduğu zenginliği de refahı da artan bir bölge haline gelecek."
Haftanın Öne Çıkanları

BEYAZ ET FİYATLARI DÜŞTÜ

2024-08-05 11:44 - EKONOMİ

FABRİKAYA OPERASYON DÜZENLENDİ

2024-08-04 21:18 - GÜNDEM

GERİ SAYIM BAŞLADI

2024-08-07 17:36 - SİYASET

İNŞAAT İŞÇİSİ HAYATINI KAYBETTİ

2024-08-05 09:39 - YAŞAM

İKİ KÖYÜMÜZ DAHA OLDU

2024-08-06 09:24 - YEREL

Ruhsat Verildi, Dışarıya Sevkler Bitecek

2024-08-07 11:12 - SAĞLIK

Gercüş'te Domuz İstilası!

2024-08-05 12:01 - YEREL

GAP’TA SİLAHLAR KONUŞTU

2024-08-06 09:52 - YEREL

CİGERLO TOKİ'DE SORUNLAR BÜYÜYOR

2024-08-05 09:24 - YAŞAM

Gercüş'e Bağlı Köylere Asfalt Yol

2024-08-07 13:24 - YEREL

İlgili Haberler

İSTİHDAMDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

16:58 - YAŞAM

PİLLER ATILMASIN, GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILSIN

16:55 - YAŞAM

Türkiye Çevre Platformu: Sulak Alanlar Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!..

12:17 - YAŞAM

KADINLAR, BİL-MEK KURSLARIYLA İŞ HAYATINA ATILIYOR

15:33 - YAŞAM

VATANDAŞLAR MİNİBÜS ÜCRETLERİNE YAPILAN ZAMMA TEPKİLİ

17:04 - YAŞAM

Günün Manşetleri

BATMAN BAROSU'NDAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM

17:49 - YEREL

YAPAY ZEKA DOLANDIRICILARI 2.5 MİLYON LİRAYI BİRKAÇ DAKİKADA ÇEKTİ

17:19 - YEREL

Batman'da TDV'den Gıda ve Giyecek Desteği

17:18 - YEREL

Hasankeyf’te Taş Eserler Sergi Alanı Kuruluyor

17:13 - YEREL

TPAO GENEL MÜDÜRÜ GELİYOR

17:11 - YEREL