?>

BİLGİSAYAR SATIŞLARI PATLADI

Salgın sebebiyle öğrenciler eğitimlerini dijital ortamlarda devam ettirirken, uzaktan eğitimin yapılması özellikle dizüstü bilgisayar ve tabletlere olan talebi artırdı.

TEKNOLOJİ - 5 yıl önce

Sektör temsilcileri ise teknolojik ürün bulmakta sıkıntı yaşandığını belirttiler. Teknoloji ürünlerinde talep artışı yaşanıyor. Yeni eğitim modeli vatandaşları teknolojik ürünlere ve internete yönlendirdi. Coronavirus salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçişle birlikte öğrencilerin başta tablet ve dizüstü bilgisayarlar olmak üzere teknolojik ürünlere rağbeti büyük oranda arttı. 2’inci el tablet ve bilgisayar ürünleri dahi bulunmaz hale geldi. Aynı şekilde ev internetine de rağbet artmış durumda. Evde öğrencilerin ders takibi yapabilmeleri için internet ihtiyacı olmayan aileler bile eve internet almak zorunda kaldı. Konuyla ilgili İLKHA mikrofonuna konuşan sektör temsilcileri, büyük bir talebin yaşandığı teknolojik ürünlerde yüzde 150 oranında fiyat artışının yaşandığına dikkat çekti.
“FİYATLAR BAYAĞI BİR YÜKSELDİ”
Yoğun talep nedeniyle teknolojik ürünlerin fiyatlarında ciddi anlamda artışın yaşandığına dikkat çeken Bilişim Sektörü Uzmanı Şehmuz Sevim, "Pandemi süreci ile birlikte evlerimize kapandık. Bu süreç vatandaşları etkilediği gibi eğitim camiasını da çok büyük oranda etkiledi. Dolayısıyla tüm dünyada üretim de azalmaya gidildi. Bu teknoloji bazında yaşanan azalmalar kullanıcı açısından büyük zorluklara neden oldu. Bundan dolayı özellikle ülkemizde teknolojik cihazların fiyatları ülkemize kısıtlı ürün gelmesinden kaynaklı yükselmeye başladı. Örneğin geçen ay 70 ila 90 lira arasında sattığımız bir web kamera, bugün 170 ila 180 lira arasında yükseldi. Geçen hafta 170 liraya aldığım kamerayı bugün 210 liraya aldım. Fiyatlar bayağı bir yükseldi." dedi.

“BÜYÜK SIKINTILARA NEDEN OLDU”

Teknolojik ürünlerde fiyat artışının halkı mağdur ettiğini vurgulayan Sevim, şöyle devam etti: "Yeni eğitim modelinde başarılı olmak için şu anda herkes evine bilgisayar, tablet ya da web kamerası almak zorunda. Yalnız devlet yetkililerinin de bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Şöyle ki; EBA canlı derslere geçişindeki sıkıntılar bir yana teknoloji ürünlerindeki fiyatların aşırı derecede yükselmesi fakir insanlar açısından çok büyük sıkıntılara neden oldu. Herkes evine bilgisayar alamayabilir. Mesela tabletler daha ekonomik fakat eski tabletlerdeki sürümü EBA desteklemiyor. Milli eğitim camiasındaki yetkili kişilerin eski tabletlerin kullanılabilmesi için EBA yazım ile ilgili bir çalışma yapmaları lazım, yoksa herkes evine yeni bir tablet almak zorunda kalacak. Tablet üzerinden çalışmayı düşünenlere de ekonomik açıdan kötü bir durum oluyor."
“ÜRÜN ALAMAYAN BİRÇOK MÜŞTERİMİZ OLUYOR”
Piyasada ürün bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getiren Sevim, "Tablet fiyatları da aynı şekilde yükselmiş durumda. Şu anda elimizde en ucuz laptop bilgisayar fiyatı yaklaşık 3 bin 700 lira civarındadır. Geçen ay bilgisayar almış olsalardı bin lira daha aşağıya alabilirlerdi. Bir ayda bin lira üzerine gelmiş durumda. Fiyatların yükselmesi dolar kaynaklı bir durum değil, piyasada ürün olmamasından kaynaklıdır. İmkânı olan vatandaşlar alacak fakat durumu olmayanlar ise alamayacak. Yeni bilgisayar alamayan vatandaşlara ikinci el bilgisayar ayarlamaya çalışıyoruz. Gelen müşterilerimizin yüzde 70’i haklı olarak fiyatları çok yüksek görüyor fakat yapacak bir şeyleri yok. Daha uygun fiyata ürün bulunamıyor. Fiyat yüksekliğinden dolayı ürün alamayan birçok müşterimiz oluyor." ifadelerini kullandı.
 “VATANDAŞLAR BİLGİSAYAR TEMİN EDEMİYOR”
En büyük sıkıntının teknolojik ürünlerde yaşanan fiyat artışı olduğuna işaret eden Teknolojik Ürün Satış Yetkilisi Recep Alkaş, "Şu ana kadar hiçbir şekilde bu kadar yüksek fiyatlarla biz karşı karşıya kalmamıştık. Bu konu ile alakalı canlı derste ihtiyaç duyulan web kamerası, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarların fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı vatandaşlarımız temin edemiyor. Temin edemediği için de çocuklarının eğitimi aksıyor. Bu çocuklarımızın eğitimleri aksamaması adına kesinlikle bir şeylerin yapılmasına ihtiyaç var. Durumu iyi olmayan vatandaşların sayısı da göz önünde bulundurulmalı. Şu anda kesinlikle fiyatlardaki yükseliş dolar kuruyla ile alakalı değildir." diye konuştu.

“YÜZDE 150 ORANINDA ARTIŞ VAR”

Fiyatlardaki artışın nedeninin teknolojik ürünlerdeki üretimin azlığından kaynaklandığını ifade eden Alkaş, şunları söyledi: "Pandemi sürecinden önce teblet fiyatları 400 ila 500 lira seviyelerindeyken şu anda bin 300 ila bin 500 lira seviyelerinde olması kesinlikle öğrencilerimizi mağdur etmektedir. Uzaktan eğitim bu nedenle sekteye uğramaktadır. Bilgisayar fiyatları daha önce bin 500 ila 2 bin arasındayken şu anda 3 bin 500 lira üzerinde seyrediyor. Teknolojide yüzde 150 oranında bir artış var. Vatandaşlar da ikinci ele yöneldi fakat öğrencilerimizin ikinci el cihazlarla bu eğitimi sürdürebilme ihtimalleri çok düşüktür."

“TALEPLER İKİ KATINA ÇIKTI”

Uzaktan eğitim nedeniyle ciddi anlamda internet ihtiyacının oluştuğunu belirten İletişim Sektörü Satış Sorumlusu Cahit Aktan, "Daha önceki aylara nazaran talepler iki katına çıktı. Fiyatlarımız daha önce sınırsız paketlerde hız limiti düşük iken şu an bu ihtiyaçtan dolayı hız limitlerini yükseltiler. Tabi ki bu paket fiyatlarını da yükseltti. Şu aşamadaki en büyük sıkıntı altyapı, onun haricinde herkes bir şekilde internete ihtiyaç duyuyor ve bunu sağlamak zorunda kaldığı için vatandaşlar fiyatı ikinci plana atıyor. Fiyatlar daha düşük olsaydı daha fazla kişi yararlanabilirdi bu durumdan. Bazı bölgelerin altyapı eksikliği nedeniyle her yere internet verilemiyor. Hâlâ hiçbir şekilde internetten faydalanamayan insanlar var. Bu durumdan da en çok eğitimleri aksayan öğrenciler oluyor" dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

BİR ZAMANLAR BATMAN!

2020-09-14 13:34 - KÜLTÜR

Karadeniz Balıkçısı’nda yeni dönem

2020-09-13 17:11 - YEREL

DEVA Partisi, Sason'da ilk kongresini gerçekleştirdi

2020-09-13 13:50 - SİYASET

“Emeklilere DEVA olacağız”

2020-09-10 16:41 - SİYASET

Batman’dan Mütercimler’e dava

2020-09-11 17:06 - SİYASET

POLAT: YATIRIMCILAR MALATYA’YA KAÇIYOR!

2020-09-09 13:19 - SİYASET

DEVA’DAN HUKUKÇULARA ZİYARET

2020-09-14 13:43 - SİYASET

BATMAN MERKEZ CUMHURİYET MTAL YURDU DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM İŞİ

2020-09-10 12:30 - RESMİ İLAN

BATMAN MERKEZ KARATAY İÖO DOĞAL GAZ DÖNÜŞÜM İŞİ

2020-09-10 13:46 - RESMİ İLAN

CİNAYET ZANLISI YAKALANDI

2020-09-10 16:46 - GÜNDEM

İlgili Haberler

ASTRONOT ATASEVER BATMAN'DA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

13:04 - TEKNOLOJİ

YÜRÜYEN PLATFORM HİZMETTE

13:08 - TEKNOLOJİ

İNTERNETE CEP'TEN BAĞLANIYORUZ

14:12 - TEKNOLOJİ

TELEFONU YASTIK ÜZERİNDE ŞARJ ETMEYİN!

14:00 - TEKNOLOJİ

BATMAN'DA ROBOT VE TEKNOLOJİ HEYECANI BAŞLIYOR

14:28 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

PETROLÜN EMEKTARI TPAO’DA ANILARLA BULUŞTU

17:10 - YEREL

MUCİZE GERÇEKLEŞİR Mİ?

17:06 - SPOR

365 MİLYON LİRALIK DEV YATIRIM

17:05 - YEREL

BATMAN’DA KAÇ ÖĞRENCİ OKUYOR, OKULLARDA SON DURUM NE?

17:04 - EĞİTİM

Kültür İlkokulu’ndan 400 Ünite Kan Bağışı

16:58 - SAĞLIK