?>

“Demokratik anayasa fırsatımız var”

SİYASET - 6 yıl önce

HDP’li Tiryaki; “Demokratik anayasa fırsatımız var” dedi.
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, önümüzdeki 4 yıl boyunca seçimlerin olmamasının “Demokratik anayasa” açısından fırsat olduğunu söyledi. Türkiye’nin önünde 4 yıllık bir süreç olduğunu hatırlatan Tiryaki, “seçimler toplumun bütün kesimlerini yoruyor. Yakın tarihte bir seçim beklentisi yokken, bazı konuları daha rahat tartışabiliriz. 4 yıllık süreci toplumun değişik kesimleri, farklı siyasi anlayışlar daha iyi değerlendirebilirler. Bunun en önemli başlığı da anayasa tartışması olabilir” dedi.

“SIFIRDAN BAŞLAMAYACAĞIZ”

 Toplumun “Demokratik Anayasa” talebi olduğunu dile getiren Tiryaki, “Daha önce Anayasa Komisyonu kurulmuş ve geniş tartışmalar yürütülmüştü. Farklı siyasi partilerin içinde yer aldığı bir tartışmaydı. Anayasanın bütünü üzerine anlaşamasak da, önemli bölümünde anlaşma sağlanmıştı. 60 maddenin üzerinde bir uzlaşma vardı. Birçok konuda daha ortaklaşılan maddeler vardı. Bu tartışma sıfırdan başlamayacağı için de bir şanstır. İlk şansımız seçim baskısı olmadan bir tartışma yürütmek” diye konuştu.
 “12 EYLÜL’DEN KALMA KANUNLARIN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”
12 Eylül Kenan Evren Anayasası’nın defalarca değiştirilmesine rağmen, toplumun demokratik taleplerini karşılamadığının altını çizen Tiryaki, “Etnik ve inanç olarak farklı kimliklerin tanınmasını önünü açacak maddeler olmalı. 12 Eylül’den kalma bazı kanunların kaldırılmasını istiyoruz. Tüzüğümüzde ve programımızda ayrıntılı olarak başlıklar var. Bunların önemli bir kısmında uzlaşacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“YENİ ANAYASA ZEMİNİ VAR”

Tiryaki, iktidar ve muhalefetin yeni anayasaya bakış açılarına ilişkin ise şunları söyledi: “Yeni anayasanın yavaş yavaş konuşulmaya başlandığını söyleyebiliriz. CHP’li milletvekillerinin de bizden bağımsız çalışma başlattıklarını ve bu tartışmaya katıldıklarını görüyoruz. Diğer partilerde de bu durum söz konusu. Bunun bir zemini var. Mecliste tartışmaya henüz başlamasak da, anayasayı tartışıp tartışmayacağımızı konuşmaya başladık.”
Haftanın Öne Çıkanları

“Sağlık için pedal çevir”

2019-07-10 14:10 - SAĞLIK

Yazın en güzeli ‘DAMPALAS…”

2019-07-10 17:25 - YEREL

Kaza; 2 ağır yaralı

2019-07-12 16:37 - YAŞAM

Mahsur kalan gençler kurtarıldı

2019-07-10 14:46 - YEREL

BATMANDA VEFAT EDENLER

2019-07-14 11:28 - GÜNDEM

Genç eczacının üzen ölümü

2019-07-14 13:53 - GÜNDEM

3 yaşındaki çocuğa otomobil çarptı

2019-07-11 15:51 - YAŞAM

ERZURUM’U SALLADIK!

2019-07-09 17:23 - SPOR

İNCİ PLASTİK VE AMBALAJ ÜRETİMDE GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ…

2019-07-15 13:01 - YEREL

ROT-BALANS ARTIK AYAKLARINIZIN DİBİNDE

2019-07-12 13:22 - YEREL

İlgili Haberler

BAKAN YERLİKAYA’DAN MHP’YE ZİYARET

15:32 - SİYASET

VATANDAŞIN DAVETİNE AK PARTİ'DEN ANINDA YANIT

12:20 - SİYASET

7 SİYASİ PARTİ DENETLENDİ

10:21 - SİYASET

BATMAN'A 1000 KİŞİLİK İSTİHDAM

15:25 - SİYASET

RAMANLI'DAN İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI: HELALİNDEN KAZANIN

11:50 - SİYASET

Günün Manşetleri

KESME ALTIN SATIŞI YASAKLANDI

11:25 - GÜNDEM

FİRARİ ŞAHIS YAKALANDI

21:43 - ASAYİŞ

UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK

21:34 - ASAYİŞ

BATMAN'DA KUR'AN ZİYAFETİ

21:29 - YAŞAM

PROJE OKULUNDA İFTARDA BULUŞTULAR

21:25 - YAŞAM