?>

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞUNA DİKKAT

SAĞLIK - 2 yıl önce

Son çeyrek asırda dijital ekran ile tanışmanın 2 yaşına kadar düştüğüne dikkat çeken uzmanlar ilerleyen yıllarda baş gösteren "Dijital yorgunluk sendromu" hakkında uyarılarda bulunuyor.
Cep telefonu, bilgisayar gibi cihazların insan hayatında çok fazla yer alması hatta insan hayatının büyük bir parçası haline gelen dijitalleşme beraberinde birçok olumsuzlukta doğuruyor. Söz konusu olumsuzluklar akademi literatürüne "Dijital yorgunluk sendromu" şeklinde yeni bir tanımın girmesine neden olmuş durumda.
Uzmanlar "Dijital Yorgunluk Sendromu”nun belirtilerinin 'göz yorgunluğu ve ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme, kuru göz, boyun ve omuz ağrısı, gözde aşırı kanlanma, kızarıklık' olduğunu açıklıyor.
Günde 5 saatten fazla bilgisayar ya da dijital ekran kullanmak, çıplak göz ile 3 saat güneşe bakmakla aynı etkiyi yaratabilmektedir. Uzmanlar konu hakkında şu tavsiyelerde bulunuyor:
Yıllık göz muayenesi mutlaka yaptırılmalıdır. Çünkü ışık kırılma ile ilgili ya da göz numaraları ile ilgili bir bozukluk varsa göz dijital ekranda daha erken yorulmaktadır.
Ekranda çalışma süresini kısaltma imkânı yoksa bilgisayarda çalışırken 20-20-20 kuralı şeklinde ifade edilen 20 dakikada bir 20 adım uzaklıktaki mesafeye 20 saniye bakılmalıdır. Aralıksız çalışan kişiler ekrana baktıklarında göz kapatma refleksleri azalır ve gözyaşı daha erken ve çabuk buharlaşır bu da kuru göze neden olur. Bunun için ise Uzman göz doktorunun tavsiyesi alınarak 2 saatte bir suni gözyaşı damlası kullanılabilir. Bilgisayar ekranını özellikle üstten aydınlatma ya da pencereden gelen ışık yansımayacak şekilde aydınlatmak gerekir.
Masa üzerindeki aydınlatıcılar, az güçle çalışacak lambalarla değiştirilebilir. Ekran parlaklık filtresi kullanılabilir. Bu filtreler ekrandan yansıyan ışık miktarını azaltır. Uzmanlar bu tavsiyelerin mesleği gereği dijital ekran kullanımı zorunlu olan kişiler için olduğunu belirterek, mesleği gerektirmeden çok uzun süre cep telefonu, bilgisayar, ipad gibi araçları keyfi kullanan kişilerin ise mutlaka alışkanlıklarını göz sağlığı için azaltmaları gerektiğini vurguluyor.
Son çeyrek asırda dijital ekran ile tanışma yaşı 1,5 ile 2 yaşa kadar inmiştir. Çocukların da hem zihinsel gelişimi hem de göz sağlığı için olumsuz etki yaratabilen dijital ekranları onların hayatlarından çıkartılması gerekir. 
Haftanın Öne Çıkanları

‘TEXTÊ DÎLBERÊ’ BAŞARI GETİRDİ

2023-04-12 16:42 - KÜLTÜR

FUTBOLUN YILDIZ ŞAMPİYONU İMKB BELDE

2023-04-12 16:40 - SPOR

KOÇER ÇADIRLARINA EĞİTİM ZİYARETİ

2023-04-12 18:05 - EĞİTİM

ULUSLARASI YARIŞMADA BÜYÜK BAŞARI!

2023-04-11 16:14 - EĞİTİM

NASIROĞLU “TEKSTİL SEKTÖRÜ ÇOK ÖNEMLİ”

2023-04-14 17:25 - SİYASET

ÇÜRÜK BİNA VE OTOBÜS DURAĞI YAN YANA

2023-04-11 17:32 - GÜNDEM

ÇALIŞMA SONRASI YOL BATAKLIĞA DÖNDÜ

2023-04-13 13:05 - YEREL

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞUNA DİKKAT

2023-04-18 14:58 - SAĞLIK

FATİH ORTAOKULU MASA TENİSİNDE TÜRKİYE FİNALİNDE

2023-04-14 13:25 - SPOR

YRP ADAYLARI ANKARA’DA

2023-04-14 16:11 - SİYASET

İlgili Haberler

Kireçli Su Saçta Kaşıntı ve Egzamaya Neden Oluyor

15:01 - SAĞLIK

BATMAN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZM. DR. MURAT SOLMAZ GÖREVE BAŞLADI

15:06 - SAĞLIK

BATMAN İl SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE UZM. DR. MURAT SOLMAZ ATANDI

16:37 - SAĞLIK

SAĞLIK-SEN BATMAN ŞUBESİ’NDEN YETKİLİLERE ÇAĞRI

13:04 - SAĞLIK

LITTLE CHEF MUTFAK SETİ TOPLATILIYOR!

13:54 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Hüda Par'dan 'Anadil' Yürüyüşü

16:40 - YEREL

Durdurulan Araçta Bir Kilogram Skunk Ele Geçirildi

16:37 - ASAYİŞ

1,5 saatte 120 bin liralık hırsızlık

16:34 - ASAYİŞ

DOÇ. DR. MURAT CİHANGİR’DEN TEŞEKKÜR ZİYARETİ

16:30 - YEREL

KADINLAR NAMAZDA ARTIK ÜŞÜMEYECEK

16:25 - YEREL