?>

DİKKAT! BEYİNDE ‘SORUN’ OLDUĞUNA İŞARET EDEBİLİR!

Bu Belirtilerde Asla Zaman Kaybetmeyin!

SAĞLIK - 3 gün önce

Beyin hastalıkları, çeşitli etkenlerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabilen karmaşık sağlık sorunlarını oluşturuyor. Bu etkenler genel olarak; enfeksiyonlar, travmalar, genetik faktörler, aşırı alkol tüketimi, sigara kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite ve sağlıksız beslenme gibi kötü yaşam tarzı ile çevresel faktörleri kapsıyor. Özellikle hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi hastalıklar, inme ile diğer beyin damar hastalıklarında önemli risk faktörlerini oluşturuyor. Beyin hastalıkları denildiğinde toplumda akla gelen ilk şey ise genellikle ölümcül tablolar oluyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bayri, aslında toplumdaki yaygın inanışın aksine, günümüzde pek çok beyin hastalığında kurtulma şansının arttığına dikkat çekerek,  “Her beyin hastalığı ölümcül değildir ve günümüzde gelişen tedavi yöntemleri sayesinde birçok hastalıkta kurtulma şansı artmıştır. Kesin tedavisi olmayan tablolarda ise hastalığın seyri yavaşlatılmakta ve hastaların yaşam kalitesi artırılmaktadır. Ancak, her hastalığın kendine özgü dinamikleri ve tedavi süreçleri olduğu için bireysel değerlendirmeler ve uzman görüşleri büyük önem taşımaktadır” diyor.

7’DEN 70’E HER YAŞ GRUBUNDA GÖRÜLÜYOR!

Toplum tarafından genellikle ileri yaş hastalığı olarak düşünülse de beyin hastalıkları 7’den 70’e her yaş grubunu etkileyebiliyor.  Doç. Dr. Yaşar Bayri, ancak değişik yaş gruplarında bazı hastalıkların daha sık görülebildiğini vurgulayarak, sözlerine şöyle devam  ediyor:   “Serebral palsi, epilepsi, otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve genetik hastalıklar bebekler ile çocuklarda daha sık görülürken; migren, depresyon ve anksiyete bozuklukları genç yetişkinlerde; Alzheimer ile parkinson hastalıkları ve inme ise ileri yaşlarda daha sık olarak görülmektedir. Epilepsi, beyin tümörleri, beyin travmaları, multipl skleroz, amyotrofik lateral skleroz (ALS), genetik hastalıklar gibi hastalıklar ise tüm yaş gruplarında ortaya çıkabilmektedir.”

ERKEN TEŞHİS TEDAVİNİN BAŞARISINI ARTIRIYOR!

Erken teşhis ve tedavi beyin hastalıklarının seyrini olumlu yönde etkileyerek tedavi başarısını artırıyor ve komplikasyon riskini azaltıyor. Bu nedenle, düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemek ve beyin hastalıklarına işaret edebilen belirtilerde zaman kaybetmeden hekime başvurmak yaşamsal önem taşıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bayri, detaylı nörolojik muayenelerde sinir sisteminin etkilendiğini düşündürecek şikayet ve bulgular saptandığında veya şüpheli durumlarda çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulduğunu belirterek, “Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleri; tümörler, anevrizmalar ve diğer beyin hastalıklarının erken teşhisinde kullanılan en etkili yöntemlerdir” diyor.

BU BELİRTİLERDE ASLA ZAMAN KAYBETMEYİN!

Beyin hastalıklarının işaretleri, hastalığın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bayri, en yaygın görülen sinyallerini özetlerken, “Bu belirtiler, beyin hastalıklarının tanısında kritik öneme sahiptir ve zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmasını gerektirmektedir” diyor. 
Özellikle sabahları daha şiddetli olan baş ağrıları

YEMEKLERLE İLİŞKİSİZ BULANTI VE KUSMA

Bulanık görme, çift görme veya görme kaybı gibi görme sorunları
Yürürken denge kaybı veya sakarlık gibi denge ile koordinasyon bozuklukları
Bayılma, kasılmalar ve kısa süreli hafıza kayıpları    gibi tablolar ile seyreden epileptik nöbetler
Hafıza kaybı, dikkat eksikliği veya kişilik değişiklikleri gibi bilişsel belirtiler

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN 7 ETKİLİ ÖNERİ!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yaşar Bayri, “Yaşam alışkanlıklarınızda bazı kurallara dikkat ederek beyin sağlığınızı koruyabilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı bir beyin, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir” diyor. Doç. Dr. Yaşar Bayri, beyin sağlığınızı desteklemek için dikkate almanız gereken bazı temel noktaları şöyle sıralıyor:

AKDENİZ TİPİ BESLENİN!

Beyin sağlığınızı korumak için Akdeniz tipi beslenmeye özen gösterin. Bu diyet; zeytinyağı, taze sebze ve meyveler, tam tahıllar, balık ile kuruyemişler gibi besinleri içeriyor. Beyin fonksiyonlarını desteklemek için özellikle omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B vitaminleri içeren besinleri sofranızdan eksik etmeyin.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Beyin sağlığınız için düzenli olarak fiziksel aktivite yapmanız çok önemli.  Haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik egzersiz (yürüyüş, yüzmek, yavaş tempoda bisiklet sürmek gibi)  beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı oluyor ve bilişsel işlevleri artırıyor.

YETERLİ SÜRE UYUMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Beyin sağlığı için uyku süresi ve kalitesi de kritik bir öneme sahip. Uyku, beyin hücrelerinin onarılmasına ve hafıza kusurlarının azaltılmasına yardımcı oluyor. Günde 7-9 saat uyumaya ve yatak odasında cep telefonu ile elektronik cihazlar bulundurmamaya dikkat edin.

ZİHİNSEL SAĞLIĞINIZI DESTEKLEYİN

Kronik stres kaygı, endişe ve huzursuzluk  gibi duyguların artmasına neden olarak anksiyete bozukluklarına zemin hazırlıyor ve uyku kalitesini de bozarak beyin sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Meditasyon, yoga veya derin nefes alma teknikleri gibi stres yönetimi teknikleriyle zihinsel sağlığınızı destekleyin.

YENİ BİR DİL ÖĞRENİN, MÜZİK ALETİ ÇALIN

Beyin sağlığınızın korunmasında zihinsel aktiviteler de önem taşıyor. Bulmaca çözmek, kitap okumak, yeni bir dil öğrenmek veya müzik aleti çalmak gibi aktiviteler, beyin fonksiyonlarını geliştiriyor.

SİGARAYI BIRAKIN, ALKOLÜ KISITLAYIN

Sigara ve alkol beyin hücrelerine zarar verebiliyor, bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor. Sigara içiyorsanız hemen bırakın, alkol tüketimini kısıtlayın.

ARKADAŞLARINIZLA ZAMAN GEÇİRİN

Sosyal bağlantılar kurmak ve aktif bir sosyal yaşam sürmek, zihinsel sağlığımızı destekliyor. Dolayısıyla, arkadaşlarınızla zaman geçirmek ve topluluk etkinliklerine katılmak gibi sosyal aktiviteler beyin sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.
Haftanın Öne Çıkanları

HAYDİ BİSMİLLAH!

2025-04-09 16:13 - YEREL

BATMAN PETROLSPOR’DAN YAYIN AÇIKLAMASI

2025-04-13 21:43 - SPOR

BATMAN SGK, TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

2025-04-09 16:58 - YEREL

HİZMET-İŞ'TEN TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNE ELEŞTİRİ

2025-04-11 14:57 - YEREL

HASTANE İÇİN GÖZLER ÇEVRE BAKANLIĞINDA

2025-04-15 16:46 - GÜNDEM

HAYALLER YIKILDI! PETROLSPOR, ŞAMPİYONLUĞU KEPEZ’DE BIRAKTI

2025-04-13 17:32 - SPOR

MAHALLEDE KORKU DOLU ANLAR

2025-04-11 20:39 - GÜNDEM

BATMAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ BELLİ OLDU

2025-04-10 01:08 - GÜNDEM

DİYARBAKIR-BATMAN KARAYOLUNDA KAZA

2025-04-13 11:01 - ASAYİŞ

HARABE EVDEN YENİ HAYATA

2025-04-14 14:01 - YAŞAM

İlgili Haberler

"KABIZLIK SADECE BİR RAHATSIZLIK DEĞİL"

13:05 - SAĞLIK

BATMAN'DA DİYABET OKULU AÇILDI

17:28 - SAĞLIK

ACİL SERVİS DAHA ERİŞİLEBİLİR, DAHA KONFORLU OLUYOR

16:33 - SAĞLIK

Merdivenler herkes için yararlı değil 

10:05 - SAĞLIK

11 Ton Kurtlanmış Ceviz Ele Geçirildi

09:48 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

BATMAN’A 951 KONUTLUK DEV PROJE

16:22 - GÜNDEM

VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLMALI

16:20 - GÜNDEM

ÖĞRENCİLER CAN DOSTLARI ZİYARET ETTİ

15:57 - YEREL

BATMAN'DA ARICILAR KOVAN BAKIMINA BAŞLADI

15:53 - YAŞAM

LASTİK UZMANLARINDAN SÜRÜCÜLERE YAZ ÇAĞRISI

14:30 - YEREL