Kimi önemli ilaçlar başta olmak üzere ilaç bulmakta zorlandıklarını ve muayene ücretleri nedeniyle yanlış anlaşıldıklarını belirten eczacılar, yetkililerden sorunlarına çözüm bulunması talebinde bulundular. Yaşadıkları sıkıntılara ilişkin konuşan eczacılar, sorunlarının giderilmesini istedi. Şeker, tansiyon ve çocuklar için antibiyotik ilaçları başta olmak üzere kimi ilaçları bulmakta zorlandıklarını dile getiren eczacılar, ilaca yüzde 20 zam gelmesine rağmen bu sıkıntının neden yaşandığına anlam veremediklerini dile getirdi. Muayene ücretlerinde de çok sıkıntı yaşattığını belirten eczacılar, "Mümkünse devlet muayene ücretlerini eczacılara yüklemesin, tahsilatı kendisi yapsın. Çünkü çok sıkıntılarımız oluyor. Vatandaşlar bizim haksız bir şekilde bu ücreti aldığımızı düşünüyorlar." diye konuştular. 5 yıllık eczacılık fakültesinden mezun olduktan sonra kendi memleketinde sağlık hizmetinde bulunmak amacıyla eczane açtığını belirten Muhammed Ensaroğlu, yaşadıkları en büyük sıkıntının ilaç bulma noktasındaki zorluk olduğunu söyledi. "Doların yükselmesi nedeni ile bu aralar ilaç bulamıyoruz." diyen Ensaroğlu, "Özellikle bazı ilaç kalemlerinde oldukça eksiğimiz bulunuyor, onları temin edemiyor ve sıkıntı çekiyoruz. Hastalardan muayene ücretlerini istemekte zorluklar yaşıyoruz. Çünkü hastalar alınan bu paraların bizim cebimize girdiğini zannediyor. Yetkililerin bu sorunla ilgili televizyon ve billboardlarda bir kamu spotu oluşturması gerekiyor ve bu paranın bizim değil devlet hastanelerinin kasasına girdiği anlatmalı. Çünkü muayene ücretleri talep edildiğinde hastalar bu ücreti ödediklerini iddia ediyorlar, bu konuda itirazda bulunuyorlar. Bir nevi bizleri haksız bir şekilde muayene ücretinin kendilerinden alındığını düşünüyorlar." ifadelerini kullandı.
"MEZUN OLAN ECZACILAR, İŞ BULMA SIKINTISI YÜZÜNDEN BOŞTA KALIYORLAR"
Eczacılık fakültelerinin açılmasıyla eczacıların sayısının oldukça arttığını ve açılan bu kadar fakültenin de gereksiz olduğunu savunan Ensaroğlu, şunları söyledi: "Reçetesiz ilaç almak isteyen hastalar oluyor ve bu tür durumlarda hastalarla tartışma yaşıyoruz. Özellikle antibiyotik ilaçlarının reçetesiz satılmaması hasta ve eczacıları karşı karşıya getiriyor. Onun haricinde hastalarla iletişimimiz çok iyi ve işimizi severek yapıyoruz, çünkü eczacılık çok güzel bir meslek. Mezun olan eczacılar iş bulma sıkıntısı yüzünden boşta kalıyor ve 2013'te getirilen bir kanunla bir yıl staj yapmayan eczacıların iş yeri açamadıkları için çok büyük sıkıntı yaşıyorlar."
"HASTALARLA MUAYENE ÜCRETLERİ KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYORUZ"
Hastalarla muayene ücretleri konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren başka eczacılar ise şöyle dedi, "Hasta, ilaç almaya geldiğinde sisteme bakıyoruz ve hastanın muayene borcu çıkıyor ama ben ödedim diyor. Hâlbuki ödememiş yâda sisteme yeni yansımış veya 3-5 sene önceki borçların yansıdığı görülüyor ama bizler bunu hastaya anlatamıyoruz. Mümkünse devlet muayene ücretlerini eczacılara yüklemesin, tahsilatı kendisi yapsın çünkü çok sıkıntılarımız oluyor. Devletimizden ricamız bu yükü sırtımızdan alsınlar"
"HASTALAR MUADİL İLAÇLARI YANLIŞ BİLİYORLAR"
Muadil ilaçları vatandaşlara anlatma konusunda da çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Burak Cezlan, hastaların muadil ilaçları ne anlama geldiğini bilmediklerini ifade etti. Cezlan, "Muadil ilaç bire bir aynı maddeleri içeren, aynı etlilere sahip ilaçlardır. Sadece bu ilaçları farklı firmalar ürettiği için isim değişikli bulunuyor. Bu nedenle halkımız farklı isimlerde üretildiği için yanlış ilaç olarak algılıyor ve bizi de zor duruma sokuyorlar. Kendilerine yanlış ilaç verdiğimizi ve iyiliklerini düşünmediğimizi zannediyorlar. Bizler bu konuda gerekli açıklamaları yapıyoruz ama doktorların hastalara anlattıkları daha etkili oluyor ve onları dinliyorlar. Ama bizler ilaç konusunda doktorlardan daha bilgiliyiz. Çünkü bizler 5 yıl boyunca ilaçların eğitimini alıyoruz" diye konuştu.