?>

EN ZOR YAŞAM ONLARIN

YAŞAM - 2 yıl önce

Sonbaharda havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hayvanlarını daha sıcak bölgelerdeki kışlaklara götürerek kışı geçiren göçerler, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte hayvanlarını yeniden serin yaylalara götürmek için kışlaklardan çıkarttı.
Şırnak, Mardin ve Batman’daki kışlaklardan sürülerini çıkartan göçerlerin Erzurum, Bitlis, Muş, Ağrı gibi illerdeki yüksek rakımlı yaylalara doğru yaklaşık 1 ay sürecek zorlu yolculukları başladı. Çadırlarını, eşyalarını eşeklere yükleyen göçerler, sürülerini de önlerine alarak her türlü hava şartlarına rağmen günlerce kimi zaman karayollarında kimi zaman da dağ bayır demeden yürüyen göçerler ulaşacakları yaylalarda yazı geçirecek, sonbaharda yeniden kışlaklara dönecekler.
Günler süren zorlu yolculuğu İHA muhabirine anlatan göçerlerden Adnan Ok, yolda hava muhalefetinin yanı sıra bazen tarla sahipleri bazen yollardan geçerken sürücülerle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
BİR AY BOYUNCA YOL GİDECEKLER
Nusaybin’deki kışlaklardan çıkarak Erzurum’un yüksek yaylalarına doğru yol aldıklarını belirten Ok, “Nusaybin’den geliyoruz, Batman üzerinden Erzurum’a gidiyoruz. Yolculuk çok zorlu geçiyor. Bazen hayvanlar ekinlere zarar verebiliyor millet bize tepki gösteriyor. Bazen köylüler hayvanlarımızı dinlendirmeye de izin vermiyorlar” dedi.
Batman’dan Muş üzerinden Erzurum’a ulaşacaklarını vurgulayan Ok, şunları söyledi:
“Batman’a oradan da Muş’a gideceğiz. Hiçbir güzelliği yok bu işin ama her türlü zorluğu vardır. Yolda yağmur yağıyor, hayvanlar gece gündüz durmuyor yol gidiyoruz”
 
“SICAK HAVA HAYVANLARIMIZA ZARAR VERİYOR”
Göçerlerden Abdullah Küçük ise, Nusaybin’den yola çıktıklarını Batman, Muş üzerinden Erzurum’a ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Bir ay sonra Erzurum’a ulaşacaklarını anlatan Küçük, “Havalar ısınmaya başladı. Sıcak hava hayvanlarımıza zarar verdiği için hayvanlar boğuluyor o yüzden de havalar ısınmaya başlayınca yüksek serin yaylalara gidiyoruz. Yolculuk zor geçiyor. Yolculuğumuz bir ay sürecek” diye konuştu. Göçerlerden Kemal Özer de zorlukları olsa da mesleğini sevdiğini söyledi.
                                                                     
Haftanın Öne Çıkanları

BABYLON CAFE & RESTAURANT AÇILDI

2023-05-12 17:47 - KÜLTÜR

ÇOCUKLARDAN GERİ DÖNÜŞÜM DEFİLESİ!

2023-05-07 16:12 - EĞİTİM

GARZAN’DA SAMUR HEYECANI

2023-05-07 17:39 - GÜNDEM

CHP ADAYI AV. DİCLE ARSLAN ÇAĞRIDA BULUNDU

2023-05-07 16:34 - SİYASET

KÜRT MESELESİNİ ÇÖZECEK OLAN YİNE SAYIN ERDOĞAN'DIR

2023-05-09 18:10 - RÖPORTAJLAR

MUHTEŞEM PROJE: MALABADİ TABİAT PARKI

2023-05-10 17:22 - YAŞAM

"KEMAL KILIÇDAROĞLU YÜZDE 82 İLE 85 ARASINDA OY ALACAK"

2023-05-10 17:29 - RÖPORTAJLAR

ÖZ SAĞLIK-İŞ "KÇP HAYIRLI OLSUN"

2023-05-10 15:06 - YAŞAM

NASIROĞLU VE TUNÇ KURUMLARI ZİYARET ETTİ

2023-05-11 16:33 - SİYASET

KÖYLERE PARKE YAPIMI

2023-05-11 11:43 - TEKNOLOJİ

İlgili Haberler

VİRAJI ALAMAYAN OTOMOBİL TAKLA ATTI

14:35 - YAŞAM

DÖRT İLDE EĞİTİME ARA

09:40 - YAŞAM

ÜLKE GENELİNDE HAVA BUGÜN NASIL?

09:34 - YAŞAM

ALTIN HAFTAYI DÜŞÜŞLE KAPATIYOR

09:39 - YAŞAM

İLK TERAVİH BUGÜN, İLK İFTAR YARIN

09:35 - YAŞAM

Günün Manşetleri

İL BAŞKANI ŞANSİ’DEN RAMAZAN AYI MESAJI

15:07 - YEREL

KAYMAKAM İMRAK: HER ZAMAN YANINIZDAYIZ

15:01 - YEREL

 ELEKTRİK FATURALARINA ŞOK ZAM

14:56 - GÜNDEM

BAŞKAN EKMEN’DEN RAMAZAN AYI MESAJI

14:53 - YEREL

VİRAJI ALAMAYAN OTOMOBİL TAKLA ATTI

14:35 - YAŞAM