?>

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Batman İl Sağlık Müdürlüğü 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı olması dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı.

SAĞLIK - 1 yıl önce

Mesajda, “Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi verilmekte ve broşür dağıtımı da yapılmaktadır.
KORUNMA
Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir.
RİSK FAKTÖRLERİ
• Sedanter/hareketsiz bir yaşam sürmek,
• Fazla kilolu ya da şişman (obez) olmak (özellikle menapozdan sonra 5kg.dan fazla kilo almak),
• Sigara içmek,
• Hiç doğum yapmamış olmak,
• Otuz beş yaşından sonra anne olmak,
• Hiç bebek emzirmemiş olmak,
• Menopoz sonrası iki yıldan uzun süreyle, hormon ilacı kullanmak  (HRT),
• Alkol kullanmak: Özellikle günde 1 bardaktan (1 bira, 1 bardak şarap, 1 duble sert alkollü içecek) daha fazla alkol tüketimi riski daha çok arttırmaktadır.
MEME KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir.  Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir:
• Bir memenin tamamının veya bir kısmının
• Memede ya da meme ucunda ağrı
• Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum
• Meme ucunda çekilmeler
• Memede portakal kabuğu görünümü
• Meme derisinde tahriş
• Tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı)
• Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği
• Meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma 
KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
KKMM kadının evinde tek başına rahatlıkla her an uygulayabileceği bir muayene yöntemidir. KKMM’ni etkili bir şekilde yapabilmek için bu konuda eğitim almak ve öğrenilenleri her ay düzenli olarak yapmak gerekmektedir. KKMM eğitimi almak için merkezlerimize başvurulması yeterlidir.
Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Bu muayene sırasında ayna karşısına geçilerek her iki memenin görüntüsünün simetrik olup olmadığına bakılır. Meme başı ve derisinde çökme veya çekilme, deride kızarıklık ve ödem varlığı incelenir. Bu muayene ile özellikle deriye ve meme başına yakın tümörler kadının kendisi tarafından erken evrede fark edilebilir. Kendini düzenli olarak muayene eden bir kadın, yeni gelişen bir kitleyi, meme derisi veya meme başındaki çekintiyi veya renk değişikliğini, asimetrik görünümü ayırt edebilir. Kanser şüphesi uyandıran kitleler diğer meme dokusundan daha sert yapıda (ceviz sertliğinde), sınırları net ayırt edilemeyen, hareketi kısıtlı ve genellikle ağrısızdırlar. Memesinde bir kitle veya her zamankinden farklı bir görünüm fark eden kadın, hemen doktoruna başvurmalıdır.
KLİNİK MEME MUAYENESİ
Her ay düzenli ve sürekli yapılacak KKMM’ye ilave olarak, 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. Eğer birinci derece yakınlarında meme kanseri tanısı alan kişi varsa, bu muayeneler, kanser tanısı alan akrabanın tanı aldığı yaştan beş yıl öncesinden başlamalıdır.
TEDAVİ
Meme kanseri tek bir hastalık olmakla birlikte, her bir hastanın kanseri pek çok farklı özellikler gösterebilmekte ve tedaviler de her bir kadının kendi meme kanserinin özelliklerine göre, yani kişiye özel belirlenmektedir. Meme kanseri tedavisi, özellikle hastalık erken teşhis edildiğinde, %90 veya daha yüksek hayatta kalma olasılıklarına ulaşarak oldukça etkili olabilir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Haftanın Öne Çıkanları

Op. Dr. Volkan İğdir'dan başarı

2023-10-02 16:49 - SPOR

Gümüşörgü Köyü’ne beton yol

2023-10-04 14:57 - YEREL

Araç üretimini durdurdu

2023-09-28 11:12 - DÜNYA

Sason’da ‘ilk’ festival

2023-09-29 19:10 - KÜLTÜR

Feci kaza: 1’i ağır 3 yaralı

2023-10-04 12:02 - GÜNDEM

Balık ağına dolandı, hayatını kaybetti!

2023-09-29 18:13 - GÜNDEM

15 yıldır beklenen proje

2023-10-03 16:37 - GÜNDEM

Milletvekili Ramanlı: El birliğiyle çalışacağız

2023-09-28 15:35 - SİYASET

Petrol uzatmalarda fark yedi!

2023-09-27 16:50 - SPOR

Araçlara Hidrojen Temizliği

2023-09-28 15:31 - YEREL

İlgili Haberler

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİNE YOĞUN İLGİ

12:31 - SAĞLIK

AKNE HANGİ BÖLGEDE NEYE İŞARET EDİYOR?

09:51 - SAĞLIK

DİYABET,OBEZİTE VE KALP HASTALIKLARINA DİKKAT!

12:21 - SAĞLIK

MUAYENE ÜCRETLERİ DEĞİŞTİ

11:41 - SAĞLIK

KALP KRİZİ RİSKİ ARTIYOR

11:48 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

50 YIL SONRA RAMAN DAĞLARI'NDA

13:49 - YAŞAM

DSİ KANALINDA GÜBRE ATIKLARI TEMİZLENİYOR

13:44 - YEREL

GENÇ ASKON’DAN İL EMNİYET MÜDÜRÜ KABA’YA ZİYARET

13:36 - YEREL

İNFAZ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

13:33 - SİYASET

RAMAZAN AYI DAYANIŞMA VE PAYLAŞMA ZAMANIDIR

13:11 - SİYASET