Ziraat Odası Mühendisleri Başkanı Ebubekir Doğan, son günlerde Türkiye genelinde etkili olan ani sıcaklık düşüşleri, don olayları, dolu yağışları ve sel baskınlarının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini belirtti.
Özellikle mevsimsel kaymaların tarım üzerindeki zararına dikkat çeken Doğan, yağışların zamanlamasının en az miktarı kadar önemli olduğunu vurguladı.
Kurak geçen dönemin ardından gelen yağışların çiftçileri sevindirdiğini ancak ardından yaşanan kar, dolu ve don olaylarının sevincin yerini endişeye bıraktığını belirten Doğan, "Bitkilerin yaşamsal döngüsü çok hassas bir denge üzerine kuruludur. Son 10-15 gündür yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok bölgede tarım ciddi zarar gördü" dedi.
Doğan'ın verdiği bilgilere göre, Akdeniz'de narenciye, Ege'de üzümsü bitkiler, İç Anadolu’da elma, armut ve şeker pancarı, Doğu Anadolu'da Malatya ve Elazığ çevresindeki kayısı, badem ve üzüm, Güneydoğu’da ise ceviz, badem ve fıstık üretimi büyük ölçüde etkilendi.
Bu durumun kısa vadede pazarlara da yansıyacağına dikkat çeken Doğan, "Yaşanan zararlar sebze ve meyvede rekolte ve kalite kaybına neden olacak. Arz azalacağı için manav ve market reyonlarında fiyatlar artacak, vatandaş meyve ve sebzeyi daha pahalıya tüketmek zorunda kalacak" şeklinde konuştu.
Tarımda iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha fazla hissedildiğini belirten Ziraat Odası Mühendisleri Başkanı Ebubekir Doğan, acil önlem alınması gerektiğini sözlerine ekledi.