Batman Belediyesi tarafından düzenlenen Kahve ve Çikolata Festivali’ne katılan Sasonlu kadın girişimciler, ürettikleri çilek lokumu ile dikkat çekti. Festivalde Sason standında ürünlerini tanıtan Muhsine Bozkurt, girişimci kadınlar olarak bir araya gelip kurdukları kooperatif sayesinde, GAP İdaresi destekli bir proje kapsamında lokum imalathanesi açtıklarını belirtti.
LOKUM VE ÇİKOLATALAR HEM TANIYOR, HEM SATILIYOR
Bozkurt, “Daha önceki fuarlarda projemizi ve ürünlerimizi tanıtıyorduk. Ramazan ayının ilk haftasında üretime başladık. O kadar ilgi gördü ki bayrama kadar siparişlere yetişemedik” dedi. Kendi ürettikleri lokum ve çikolataları festival alanında hem tanıttıklarını hem tattırdıklarını hem de sattıklarını vurgulayan Bozkurt, “İlk başta lokumu bizim yaptığımıza inanmıyorlardı. Ancak yapım aşamasını detaylı şekilde anlatıp tattırdığımızda, çok güzel geri dönüşler aldık” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK ÜRETİM 200 KİLOYA YAKLAŞTI
Başta günlük 150 kilo olan üretim kapasitelerini yoğun taleple birlikte 200 kiloya çıkardıklarını söyleyen Bozkurt, “İlçemiz Bileteşon’da ilk kez böyle bir imalathane kuruldu. Fiyatlarımız da gayet uygun oldu. Çifte kavrulmuş lokumu kilosu 250 liradan, sade lokumu ise 100 liradan sattık. Piyasaya göre çok daha uygundu ve çok güzel satışlar gerçekleştirdik” dedi.
ÇİLEK LOKUMUNDA YENİ BİR MARKA DOĞUYOR
Sason’un tescilli çileğini değerlendirmek için daha önce pestil, kurutma ve reçel ürettiklerini belirten Bozkurt, “Ama esas hedefimiz lokumda markalaşmak. Çilek suyunu ve kurusunu kullanarak tamamen ev yapımı, cezeryeye benzeyen ama çilek aromalı özel bir lokum geliştirdik” dedi.
ÜRETİMDE HİJYEN VE KALİTE ÖNCELİĞİ
Üretim süreci hakkında da bilgi veren Bozkurt, “Lokumumuz kazanlarda 2-3 saat boyunca pişiyor. Kıvamına ulaştığında tablalara dökülüyor ve 24 saat dinlenmeye alınıyor. Ardından kesme makinelerinde, insan eli değmeden istenilen ölçülerde kesilip paketleniyor” diyerek hijyen ve profesyonel üretim koşullarına da vurgu yaptı.