Batman Belediyesi’nin düzenlediği Kahve ve Çikolata Festivali’nde stant açan kurumlardan biri de Batman 19 Mayıs Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) oldu. Kadınların el emeğiyle hazırladığı tatlı, tuzlu, çikolata ve kahve çeşitleri büyük ilgi gördü.
HER KADIN KENDİ ÜRÜNÜNÜ SATTI
ÇATOM Sorumlusu Şükran Altun, festival kapsamında kadınların ürettiği tüm ürünlerin doğrudan kendileri tarafından satıldığını ve kazançlarının da bireysel olarak kadınlara kaldığını belirtti. Altun, “Dilan Hanım çiğ köfte yaptı, Dere Hanım börek hazırladı, başka biri tatlı getirdi. Her kadın kendi hazırladığı ürünü sattı, parasını kendi aldı. Yani burada emeğin sahibi, kazancın da sahibi oldu” dedi.
GELİR GETİRİCİ FAALİYETLERLE KADINLARA GÜÇ
ÇATOM’da üç ana vizyonla faaliyet yürüttüklerini belirten Altun, bunları gelir getirici, eğitim ve sosyal faaliyetler olarak sıraladı. Kadınların hem meslek öğrendiğini hem de aile bütçesine katkı sunduğunu ifade eden Altun, “Bir kadına ulaştığımızda aslında bir aileye, hatta çocuğa ulaşmış oluyoruz. Kadınlar ekonomik özgürlüğünü kazandıkça özgüvenleri artıyor, çocuklarının da eğitimi için daha bilinçli adımlar atıyorlar” diye konuştu.
SOSYAL FAALİYETLERLE DESTEK
ÇATOM’un yalnızca üretime değil, aynı zamanda sosyal farkındalığa da önem verdiğini vurgulayan Şükran Altun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınları Bingöl Hasarek Kayak Merkezi’ne götürdüklerini, barodan avukatlar aracılığıyla kadın ve çocuk hakları üzerine eğitimler düzenlediklerini anlattı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ÖZEL DİKKAT
Altun, yürüttükleri faaliyetlerde sürdürülebilirliğe büyük önem verdiklerinin altını çizerek, “Yarım bırakılan iş, eksik kalır. Biz kadınlara meslek öğretmekle kalmıyoruz, o sürecin devamını da yakından takip ediyoruz. Güçlenen kadın, güçlenen toplum demektir” ifadelerini kullandı.