13 KEZ İMAR AFFI ÇIKARILDI Mimarlar Odası, 1984’ten bu yana Türkiye’de 13 kez imar affı düzenlemesi yapıldığını hatırlattı. Açıklamada, bu düzenlemelerin 8’inin 2002 yılından sonra çıkarıldığı belirtilirken, 2018 yılında “İmar Barışı” adı altında 7143 Sayılı Torba Yasa ile bugüne kadar çıkarılan en geniş kapsamlı imar affının yürürlüğe girdiği ifade edildi.
AFET RİSKİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR Açıklamada, özellikle 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerle yeniden gündeme gelen imar affı konusuna değinilerek, şu ifadeler kullanıldı: “Depremlerde yıkılan ya da ağır hasar gören yapıların ne kadarının imar affından yararlandığı açıklanmamıştır. Ancak afetlere rağmen imar affı bir kez daha gündeme getirilmiştir. TBMM Başkanlığı’na sunulan yeni teklifte, mevzuata aykırı yapıların kapsamı genişletilmekte, 31 Aralık 2024 tarihinden önce yapılan tüm kaçak yapılar af kapsamına alınmaktadır. Bu düzenlemeyle, halkın can güvenliği ve sağlığı tehlikeye atılmakta, yapıların afet riskine karşı denetlenme sorumluluğu yok sayılmaktadır.”
MİMARLAR ODASI: “SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ” Mimarlar Odası, geçmişte yaşanan depremlerden alınan derslere rağmen imar affı düzenlemelerinin devam etmesini eleştirdi. Açıklamada, popülist politikalarla halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu düzenlemenin geri çekilmesi gerektiği belirtilerek, “Tarihsel ve doğal alanları tahrip eden, kentlerimizi yaşanmaz hale getiren bu yeni imar affının karşısında olacağız ve sürecin takipçisi olacağız” denildi.
YAPILAŞMA KÜLTÜRÜNE ELEŞTİRİ Açıklamada ayrıca, plansız yapılaşma, eksik ve kalitesiz malzeme kullanımı, nitelikli mimarlık ve mühendislik hizmetlerinden yoksunluk gibi faktörlerin de afetlerdeki yıkımın temel nedenleri olduğu ifade edildi. Mimarlar Odası, imar affı uygulamalarının rant odaklı politikaların bir sonucu olduğunu ve bunun şehirleri daha güvencesiz hale getirdiğini vurguladı.