?>

OKULLARDA YAŞANAN TEMİZLİK SORUNU ÇOCUKLARIN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

EĞİTİM - 7 ay önce

Ücretlerinin ve sosyal güvencelerinin yetersiz olması nedeniyle İŞKUR üzerinden okullara atanan pek çok temizlik görevlisinin istifa etmesi, okullarda temizliğin yapılmamasına yol açarken; oluşan sağlıksız ortam çocukların sağlığını tehdit ediyor.
2024-2025 eğitim öğretim yılında İŞKUR üzerinde 10 ay süreyle okullara atanan temizlik görevlilerinin birçoğunun işe başlamaması üzerine yaşanan temizlik sorunu öğrenci velilerinin tepkisine neden oluyor.
İŞKUR aracılığıyla Batman'da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görevlendirilmek üzere 840 temizlik görevlisi kura sonucu atandı ama ücret yetersizliği ve özlük haklarının yetersiz olması, temizlik görevlilerinin işe başlamadan istifa etmesine neden oldu.
İşgücü Uyum Programı kapsamında Batman Merkez 680, Kozluk 60, Sason 40, Beşiri 30, Gercüş 20, Hasankeyf 10 olmak üzere toplam 840 kişilik kontenjan tahsisi yapılmıştı.
10 ay sürecek programa katılım sağlanan süre için katılımcılara günlük net 566,73-TL gibi cüzi miktarda yapılacağı açıklanan ücreti ve sosyal güvenlik primlerinin yatırılmaması işbaşı saysında büyük düşüşün yaşanmasına neden oldu.
Temizlik görevlilerinin istifa edip iş başı yapmaması okullarda temizlik sorununu meydana getirdi. Duruma tepki gösteren öğrenci velileri ise bu sorunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasını istedi.
Çocuklarının kirli ve hijyenik olmayan şartlarda eğitime başladığını belirten öğrenci verilileri, bu durumun çocuklarının hasta olmasına neden olacağına dikkat çekti.
"Çocuklarımız sağlıksız koşullarda eğitim görüyor"
Çocuklarını okula getirdiklerinde sınıfların ve okul içinin kirli olduğunu ifade eden öğrenci velisi Mehmet Can Mikyas, "Çocuklarımız sağlıksız koşullarda eğitim görüyor. Bunun için yetkililerden bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Şu anda İŞKUR üzerinde gönderilen elemanlardan kimse yok. Ücretlerinin az olması nedeniyle okullarda temizlik işine başlamamışlar. O yüzden sınıflarda çok sıkıntı yaşanıyor. Çocuklarımız şu an çöpün içerisinde eğitim görüyorlar. Bu sorunu çözümü için özellikle Batman Valimizin çözüm üretmelerini istiyoruz." 

"Personel olmadığından her taraf pislik içinde"
Okullarda yaşanan temizlik sorununa kalıcı çözüm bulunması gerektiğini ifade eden öğrenci velisi Sevim Ödül, "Okul temizliği çok kötü. Her taraf pislik içinde ve hiçbir temizlik yapılmıyor. Çünkü personel yetersizliği var. Bu temizlik sorunları eğer özel okullarda olsaydı ve gelip denetleseydiler, okulu mühürleyeceklerdi. O derece her taraf berbat. Bu sorunların çözülmesi için İŞKUR'dan geçici olarak değil, okullara düzenli personellerin verilmesi gerekiyor. Her okulun kadrolu personeli olması gerekiyor. Çocuklar okullar açılınca aylarca personel beklememelidir. Durum böyle olsa hepsi hasta olacaktır. Temiz bir gelecek için çocuklarımızın okullarını da temiz tutmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
"Temizlik sorunu çocuklarda sağlık sorunlarına yol açıyor"
Okullarda temizlik sorunun her sene yaşandığını vurgulayan bir diğer öğrenci velisi Mehmet Çıray ise şunları söyledi:
"Tuvaletler genelde temiz değil. Hem ilkokullarda hem de ortaokullarda temizlik sorunu sürekli var. Okullardaki temizlik sorunu çocuklarda hem sağlık sorunlarına hem de salgın hastalıkların oluşmasına yol açabildiği için temizliğe daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bunun için de daha çok temizlikçi görevlendirilebilir. Nasıl havalimanlarının ve hastanelerin temizliğine önem veriliyorsa hatta okullara daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bu soruna kapsamlı ve sistemli bir çözük yapılması gerekiyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Genç’lerin Mutlu Günü

2024-09-15 11:19 - MAGAZİN

Batman AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri Belirlendi

2024-09-14 15:59 - SİYASET

BODAKÇİ ECZANESİ'NİN AÇILIŞI YAPILDI

2024-09-19 15:26 - SAĞLIK

Batman SGK İl Müdürü Değişti

2024-09-15 11:08 - GÜNDEM

AK Parti Batman İl Yürütme Kurulu Oluştu

2024-09-17 13:04 - SİYASET

SEMİH TANGÜNER İLE 4 TEL BİR ÖMÜR

2024-09-19 17:31 - RÖPORTAJ

Batman SGK İl Müdürü Değişti

2024-09-14 15:57 - GÜNDEM

BATMAN'DA TRAFİK KAZASI: 6 YARALI

2024-09-17 12:44 - GÜNDEM

ÇAMLICA MAHALLESİNDE UYUŞTURUCU OPERASYONU, 1 KİŞİ TUTUKLANDI

2024-09-19 11:08 - GÜNDEM

32 YIL SONRA SU BULUNDU, GERİ DÖNÜŞLER BAŞLADI

2024-09-18 14:45 - GÜNDEM

İlgili Haberler

ÖĞRENCİLERE PSİKOLOJİK DESTEK

10:10 - EĞİTİM

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ İÇİN İLK ADIM ATILDI

13:24 - EĞİTİM

HAM PETROLÜN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI KONUŞULDU

13:20 - EĞİTİM

ÖĞRENCİLER HEM EĞLENDİ HEM ÖĞRENDİ

13:17 - EĞİTİM

ÇEVRE BİLİNCİ OKULLARDAN BAŞLAMALI

13:08 - EĞİTİM

Günün Manşetleri

Suç Makinesi Jandarmadan Kaçamadı

10:02 - ASAYİŞ

11 Ton Kurtlanmış Ceviz Ele Geçirildi

09:48 - SAĞLIK

MURAT ÇİÇEK’TEN EZİDİ VATANDAŞLARA BAYRAM ZİYARETİ

20:41 - YAŞAM

BATMAN’IN HER MAHALLESİ BİZİM İÇİN EŞİT DERECEDE KIYMETLİ

17:24 - SİYASET

KANAL ETRAFINA DEMİR KORKULUK ŞART!

17:18 - YEREL