?>

Pekmez, ateş pahası

Kış günlerinde soğuk algınlığından korunmak ve vücut direncini artırmak için ve en çok tercih edilen besin maddesi pekmez, yüksek fiyatıyla alıcılarının cebini yakıyor.

YAŞAM - 1 yıl önce

Kış mevsiminin etkisini iyice hissettirmesiyle insan vücudunu sıcak tutan ve her derde deva olarak bilinen üzüm pekmezi, üzümde yaşanan verim eksiliğinden dolayı fiyatların yükselmesine neden oldu.
Geçen sene kilosu 60-70 liradan alıcısını bulan pekmez, üzümde yaşanan verim azlığından dolayı kilosu 150 ila 200 liraya çıktı.
Üzüm azlığı nedeniyle pekmez yapımında yaşanan düşüşün pekmez fiyatlarını artırdığını belirten işletme sahibi Süleyman Toğluk, artan fiyatların, satışlarını yüzde 90 düşürdüğünü söyledi.
"PEKMEZ SATIŞLARI AZALDI"
Süleyman Toğluk
Toğluk, "Burada sattığımız pekmezimiz mezrone üzümünden yapılıyor. Şifa kaynağıdır ve çok güzledir. Pekmez, soğuk algınlığına ve kansızlığa karşı çok iyidir. Ama bu sene üzüm az olduğundan fiyatı el yakıyor. Yüksek fiyatlardan dolayı müşterilerimiz bu sene fazla pekmez alamıyor. Geçen sene pekmez çok olduğu için fiyatı uygundu ama bu sene fiyatlar yüksek. Geçen sene pekmezin kilogram fiyatı 60-70 liraydı, bu sene ise 150 ila 200 lira arasındadır. Siyah üzümden yapılan pekmezin kilosu 150 liradır. Fiyatlar yükselince haliyle pekmez satışlarımız da azaldı. Geçen sene sattığımız pekmezin yüzde 10'unu bile satamadık. Fiyatlar biraz daha ekonomik olsaydı satışlarımız daha iyi olurdu. Temennimiz ürünlerin bollaşması ve fiyatların düşmesidir." diye konuştu.
"PAHALI GELDİĞİ İÇİN ALAMADIM"
Nuri Aksoy
Soğuk havalarda tüketilmesi faydalı olan pekmezi artık alamaz hale geldiklerini söyleyen Nuri Aksoy, "Her sene ev için 10-15 kilogram pekmez alıyorduk. Pekmezi hem soğuk algınlığına iyi geldiği için hem sıcak tuttuğu için hem de çocuklara iyi geldiği için alıyoruz. Her sene de alıyorduk ama bu sene çok pahalı olduğu için alamıyoruz." ifadelerini kullandı.
"YARIM KİLO ALABİLDİM"
Safiye Yalçın
Pekmezi kaşıkla tüketmeye başladıklarını belirten Safiye Yalçın, "Geçen sene pekmez fiyatı uygun olduğu için evimize 10 kilogram aldım. Çocuklarımda kansızlık var ve pekmez onlara çok iyi geliyor. Bu sene de pekmez almaya geldik ama fiyatı çok pahalı olduğu için yarım kilogram alabildim. Daha fazlasını almaya gücümüz yoktu. Aldığımız yarım kilo pekmezle idare etmeye çalışıyoruz. Pekmezi kaşığa koyup içine limon sıkarak içiyoruz. Yetkililerden isteğimiz ekonomide bir iyileştirme yapmalarıdır." dedi.
"PEKMEZ ŞİFALI"
Zühre Atakan
Daha önce pekmez fiyatı uygun olduğu için alabildiklerini ama şu anda çok pahalı olduğu için alamadıklarını ifade eden Zühre Atakan, "Pekmez çok şifalı ve faydalı olmasına rağmen alamıyoruz. Geçen sene pekmezin kilosu 60-70 liraydı ama şu anda fiyatı çok yükseldiği için artık alamıyoruz. Emekli maaşıyla ne alacağımızı bilemiyoruz. Soğuk havalarda pekmez çok şifalı ve hastalıklara iyi geliyor. Buraya pekmez almaya geldim ama alamadan gidiyorum." şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Adnan Ekmen, Gercüş’ten aday adayı oldu

2023-11-23 16:45 - SİYASET

Dünyaca ünlü ressamların kılığına girdiler

2023-11-24 15:54 - EĞİTİM

Erdal Kaya, Gercüş’ten aday adayı oldu

2023-11-24 14:02 - SİYASET

'Antifriz' uyarısı: Büyük zarar verebilir

2023-11-26 15:12 - YAŞAM

Eğitim-Sen’de yönetim değişikliği

2023-11-27 13:53 - EĞİTİM

Beyaz önlüklerini giydiler

2023-11-23 17:20 - EĞİTİM

Hamsi, festivale damga vurdu!

2023-11-24 16:01 - KÜLTÜR

27 ile sarı ve turuncu uyarı

2023-11-27 11:46 - GÜNDEM

Kaçakçılığa darbe

2023-11-22 16:28 - GÜNDEM

Dolar ve Euro'da günün ilk rakamları

2023-11-23 10:34 - EKONOMİ

İlgili Haberler

HELVA SATIŞLARINDA ARTIŞ

16:26 - YAŞAM

UMUT KERVANI: İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ UNUTMAYALIM

16:22 - YAŞAM

LÖSEV'DEN RAMAZAN ÖNCESİ YARDIM ÇAĞRISI

14:18 - YAŞAM

2024'TE EVLİLİK VE BOŞANMA ORANLARI

10:45 - YAŞAM

BUGÜN HAVA DURUMU NASIL?

10:34 - YAŞAM

Günün Manşetleri

İLÇE MİNİBÜSLERİ İÇİN ACİL GARAJ GEREKİYOR

16:38 - YEREL

VALİ CANALP’E VERGİ HAFTASI ZİYARETİ

16:34 - YEREL

AŞIRI SOĞUKLAR AĞAÇLARI BUZLA KAPLADI

16:27 - YEREL

HELVA SATIŞLARINDA ARTIŞ

16:26 - YAŞAM

UMUT KERVANI: İHTİYAÇ SAHİPLERİNİ UNUTMAYALIM

16:22 - YAŞAM