?>

Risk bütün hasta gruplarını kapsıyor

SAĞLIK - 1 yıl önce

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ünal Uluca, çocukluk döneminde kullanılan antibiyotiklerin neden olduğu zararlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Antibiyotiklerin tüm yaş gruplarına göre belli bir takım sakıncaları bünyesinde barındırdığını belirten Uluca, hekimler olarak ilaçlarda kâr, zarar hesabı yaptıklarını dile getirdi. Hastalara ihtiyaç halinde antibiyotik verdiklerini vurgulayan Uluca, antibiyotik verirken de temkinli olmak gerektiğinin altını çizdi.
"ALERJİ POTANSİYELİ VAR"
Gereksiz kullanılan antibiyotiklerin kişilere faydadan çok zarara verebileceğine dikkat çeken Uluca, "Gereksiz yere antibiyotik ilaç kullanımı boğazımızda ve bağırsaklarımızdaki florayı etkileyebiliyor. Bu da antibiyotiğin kullanım sayısına göre değişkenlik gösterebiliyor. Antibiyotiklerde esas sıkıntılardan birisi eğer gerekli bile olsa kullanıyorsak alerji yapma potansiyeli var. Kullanırken mutlaka bunları göz önünde bulundurmamız gerekiyor." dedi.
"FLORAYI BOZAR"
Antibiyotiklerin mutlaka hekim tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini dile getiren Uluca, "Virüs enfeksiyonlarında antibiyotiği hiçbir zaman kullanmayız. Peki, ne zaman kullanırız? Ancak bir virüs üzerinden başka bir bakteri enfeksiyonu eklenirse o zaman antibiyotik kullanımı gerekebilir. O yüzden burada vurgu yapmamız gereken şey; Bir gereksiz antibiyotik florayı bozar ve ikincisi alerji potansiyeli taşır. Bir viral enfeksiyonda antibiyotik kullanıyorsak gereksiz yere vücudumuza kimyasal almış oluyoruz. O yüzden burada hekimlerimize müsaade ederek ve onlara durumu çok iyi anlatmalıyız." ifadelerini kullandı.
"YANLIŞ BİR KANAAT VAR"
Antibiyotikleri sadece yeni doğan bebekler ve çocuklar değil tüm hastalar için risk oluşturduğuna vurgu yapan Uluca, şu tavsiyelerde bulundu: "Risk bütün hasta grupları için söz konusudur. Türkiye'de her hastalıkta antibiyotik gerekir gibi yanlış bir kanaat var. Hasta yakınlarımız, özellikle ebeveynlerimiz çocuklarımızın anne ve babaları hekimlere ve sağlık çalışanlarına antibiyotik yazdırması konusunda kesinlikle ısrarcı olmasınlar. Gerçekten gerekiyorsa antibiyotik kullanalım. Geçirdiğimiz enfeksiyonların büyük çoğunluğu viral enfeksiyonlardır. Yani üst solunum enfeksiyonlarının yüzde 60-70'i viral enfeksiyonlardır ve bunların çoğuna antibiyotik kullanımı gerekmiyor. Antibiyotiği daha az kullanmamız gerektiği düşüncesiyle yaklaşırsak hem kendimizin sağlığını hem de toplumun sağlığını bu anlamda korumuş oluruz." 
Haftanın Öne Çıkanları

Köroğlu Kıraç, istifa etti

2023-11-11 12:36 - GÜNDEM

Öldürülen kardeşler yeniden gündemde

2023-11-13 17:34 - GÜNDEM

Gercüş’ün ilk aday adayı belli oldu

2023-11-16 14:56 - SİYASET

Sason‘dan İlk Aday Adayı

2023-11-16 15:08 - SİYASET

Aileler arasında barış sağlandı

2023-11-16 17:00 - YAŞAM

Cansuyu yardımları sürüyor

2023-11-15 15:49 - DÜNYA

TPAO 37 bin TL maaşla personel alacak

2023-11-14 14:30 - GÜNDEM

Ders saatlerinde değişikliğe gidildi

2023-11-11 11:26 - EĞİTİM

İlk destek Alo Tevşo esnaflarından

2023-11-12 13:13 - TEKNOLOJİ

Mağduriyetler giderilecek

2023-11-10 21:23 - GÜNDEM

İlgili Haberler

BATMAN İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZM. DR. MURAT SOLMAZ GÖREVE BAŞLADI

15:06 - SAĞLIK

BATMAN İl SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE UZM. DR. MURAT SOLMAZ ATANDI

16:37 - SAĞLIK

SAĞLIK-SEN BATMAN ŞUBESİ’NDEN YETKİLİLERE ÇAĞRI

13:04 - SAĞLIK

LITTLE CHEF MUTFAK SETİ TOPLATILIYOR!

13:54 - SAĞLIK

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Baskı ve İhlal İddiaları

16:43 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

BATMAN BAROSU'NDAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM

17:49 - YEREL

YAPAY ZEKA DOLANDIRICILARI 2.5 MİLYON LİRAYI BİRKAÇ DAKİKADA ÇEKTİ

17:19 - YEREL

Batman'da TDV'den Gıda ve Giyecek Desteği

17:18 - YEREL

Hasankeyf’te Taş Eserler Sergi Alanı Kuruluyor

17:13 - YEREL

TPAO GENEL MÜDÜRÜ GELİYOR

17:11 - YEREL