?>

Sağlıkçılar “artık zorlanıyoruz”

Covid-19 salgınının hızla yayıldığı Batman'da sağlık çalışanları artık zorlanmaya başladıklarını belirtti.

SAĞLIK - 5 yıl önce

Sağlık Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, Batmandaki sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu belirterek, Batman’da Covit19 vaka ve hasta sayılarının yüksekliği nedeniyle, sağlık çalışanlarının çok yoğun ve stresli bir işyükü ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Yalçın, yaptığı basın açıklamasında “Dünyada ve ülkemizde etkisini gittikçe arttıran Koronavirüs (Covit19) pandemisi, ilimizi de etkilemekte, enfekte olan vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Haziran ayından sonra normalleşme süreciyle birlikte Batman’da Covit19 vaka ve hasta sayılarının yüksekliği nedeniyle, sağlık çalışanlarımız çok yoğun ve stresli bir işyükü ile karşı karşıya kalmıştır. Hastanelerden, Aile Sağlığı Merkezlerine, TSM-Filyasyon ekiplerinden 112 Acil Sağlık Hizmetlerini fedakarca ve insanüstü bir gayretle yürüten sağlık çalışanları, vaka ve hasta sayılarının yüksekliği nedeniyle çok zor koşullarda ve ağır iş yüküyle vatandaşlarımıza sağlık hizmeti vermeye çalışmaktadır” dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENİYOR”
Koronavirüs Pandemisiyle mücadelenin uzun sürebileceğini belirten uzmanlar, bu mücadelenin başarılı olması adına her vesileyle maske, mesafe ve hijyene dikkat çektiklerini ifade eden Sağlık Sen Şube Baikanı Maruf Yalçın, ancak pandemiyle mücadelenin başarıya ulaşması amacıyla herkesin özellikle altını çizdiği husus sağlık çalışanlarının korunması gerektiğini söyledi. Sağlık çalışanlarının her yönüyle korunması, ihtiyaçlarının karşılanması, moral ve motivasyonlarının arttırılması salgınla mücadelede hayati önem taşıdığını sözlerine ekleyen Yalçın “bilindiği gibi pandemilerde sağlık çalışanlarının bedensel ve psiko-sosyal sağlığı tehlikelere daha fazla açıktır. Aylardır büyük bir özveriyle, kendilerini ve ailelerini ihmal ederek pandemiyle mücadele eden sağlık çalışanları psikolojik, sosyal ve fiziki olarak tükenme noktasına gelmiştir. Sağlık çalışanları tükenmişlik sendromunu yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar. Sağlık çalışanları bedensel ve sosyal olarak tükenmiştir; çünkü aylardır pandemiyle mücadele etmekte, kendisine ve ailesine vakit ayıramamakta, ağır iş koşullarında ve daha yoğun bir şekilde çalışmakta, tam anlamıyla dinlenemeden gün aşırı nöbet tutmak zorunda kalmakta, çoğu zaman kendisi de bu hastalığa yenik düşmektedir. Nitekim Covit19’a yakalanan sağlık çalışanı sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Sağlık çalışanlarının düzenli olarak taramadan geçirilmesi ve buna yönelik düzenleme yapılması, sağlık çalışanlarının korunması açısından elzemdir”
SAĞLIKÇILARIN AİLELERİ VE HASTALARI KAYGI YAŞAMAYA BAŞLADI…
Sağlık çalışanlarının psikolojik olarak tükendiğini belirten Sağlık Sen Şube Başkanı Yalçın “çünkü kaygı, depresyon, tükenmişlik, stres gibi psikolojik sorunları yoğunlukla yaşamakta, kendisi ve ailesi için geleceğe dair belirsizlikler hissetmekte, herkesin ürktüğü, çoğu zaman yakınlarının bile dokunmak istemediği hastalara şifa olmaya çalışırken kendisi ve ailesinin yanısıra hastalarının kaygılarıyla da başetmeye çalışmaktadırlar. Pandemi sürecindeki artan iş yüküne, yoğun ve stresli çalışma koşullarına karşın, sağlık çalışanları ne yazık ki alınterlerinin ve fedakârlıklarının karşılığını alamamaktadır. Hekiminden hemşiresine, temizlik personelinden memuruna sağlık çalışanlarının geliri pandemiden önceki döneme göre düşmüştür. Salgınla mücadelenin vazgeçilmezi olan sağlık çalışanlarının alınterlerinin karşılığı olarak, moral ve motivasyonlarının arttırılması adına maaşlarına artış yapılmalı ve ek ödeme sistemi adaletli bir şekilde revize edilmelidir” diye konuştu.
“SAĞLIK BAKANLIĞI BATMAN’IN KAMU HASTANE KAPASİTESİNİ HIZLICA ARTTIRMALIDIR”
Batman’daki kamu hastanelerinin arttırılması yönünde çağrıda bulunan Maruf Yalçın,  Battman’ın kamu hastane yetersizliği had safhada olduğunu dile getirdi. Yalçın, “bu yetersizlik salgını yaşadığımız bu günlerde tescillenmiş durumdadır. İlimizde devlet hastanesi statüsünde hizmet veren Bölge Devlet Hastanesi salgın öncesinde bile sağlık hizmeti talebine cevap vermekte ciddi anlamda sıkıntı yaşarken, salgınla birlikte kapasitesinin çok üstünde hizmet veren ve bazı birimleri yoğun bakıma dönüştürülen Bölge Devlet Hastanesinin artık ihtiyaçlara cevap veremediği kamuoyunun malumudur. Uzmanların uyarısıyla sonbaharda artış göstereceği belirtilen salgınla mücadele kapsamında, ilimizde inşaatı devam eden Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi acilen hizmete açılmalıdır. Bununla birlikte yatırım programına alınan 500 yataklı Hastanenin olağanüstü koşullar ve salgının seyri dikkate alınarak, İstanbul’da kısa sürede hizmete açılan salgın hastaneleri gibi inşaatına başlanılması ve hızlıca faaliyete açılması, ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın Batman’a personel istihdamı konusunda da destek vermesinin salgınla mücadelede hayati derecede önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Sağlık Bakanlığının Batman’ın kamu hastane yetersizliğini göz önünde bulundurarak, ilimizdeki özel hastanelerden de vatandaşlarımızın ücretsiz hizmet almasına yönelik düzenleme yapması yararlı olacaktır. Koronavirüs salgınının seyri ve Batman olarak içinde bulunduğumuz mevcut kriz durumu dikkate alınarak, yukarıda belirttiğimiz önerilerin hayata geçirilmesi ve ilimizdeki sağlık altyapısının acilen desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor, aksi durumda vatandaşlarımızın sağlık hizmeti talebine cevap vermekte ciddi anlamda sıkıntı yaşayan ilimizdeki sağlık altyapısının daha büyük sorunlarla karşılaşacağını başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere hatırlatıyoruz” şeklinde açıklama yaptı. 
Haftanın Öne Çıkanları

İzmir'in gerçek kumru lezzeti Batmanda

2020-08-14 17:37 - YEREL

ÖNEMLİ GELİŞME; BATMAN İÇİN YENİ YASAKLAR GELDİ

2020-08-15 20:29 - GÜNDEM

BATMAN'DA 16 KİŞİ VEFAT ETTİ

2020-08-14 10:26 - GÜNDEM

HÜDA PAR’DAN, İÇKİLİ RESTORAN TEPKİSİ

2020-08-16 12:13 - GÜNDEM

Ekmek büfesi görevlilerine ‘covid-19’ uyarısı

2020-08-14 17:37 - YEREL

Sağlıkçılar “artık zorlanıyoruz”

2020-08-16 12:18 - SAĞLIK

PEYZAJ PROJELERİ VE İHALEYE ESAS DOKÜMANLARIN HAZIRLANMASI HİZMETİ ALINACAKTIR

2020-08-13 16:19 - RESMİ İLAN

İki belediye başkanı Ak Parti’ye geçti

2020-08-13 12:18 - YAŞAM

TAPUSUZ ÇİFTÇİLER DERTLİ

2020-08-14 14:29 - YAŞAM

Uzman gözüyle ‘puan mı, sıralama mı?’

2020-08-11 16:20 - EĞİTİM

İlgili Haberler

RAMAZANDA AĞIZ SAĞLIĞINA DİKKAT

13:40 - SAĞLIK

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİNE YOĞUN İLGİ

12:31 - SAĞLIK

AKNE HANGİ BÖLGEDE NEYE İŞARET EDİYOR?

09:51 - SAĞLIK

DİYABET,OBEZİTE VE KALP HASTALIKLARINA DİKKAT!

12:21 - SAĞLIK

MUAYENE ÜCRETLERİ DEĞİŞTİ

11:41 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

KUM OCAKLARI TAŞINIYOR

17:24 - GÜNDEM

BUGÜN KENDİ İŞİMİZİ KURDUK

16:50 - EĞİTİM

EĞİTİM-SEN’DEN ATAMALARA TEPKİ

15:35 - EĞİTİM

BATSO’DAN 11. İSTİŞARE TOPLANTISI

15:33 - YEREL

BATMAN TURİZMİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

15:19 - YEREL