?>

SAHTE SİGORTALILIK YAPANLARA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANIR

GÜNDEM - 3 ay önce

Batman SGK İl Müdürü Naif Gümüş, sahte sigortalılığın, bir çalışanın fiilen çalışmadığı halde sigortalı olarak gösterilmesi anlamına geldiğini ve bunun hem kişi hem işveren hem de devleti ilgilendiren ciddi sonuçlar doğurduğunu açıkladı. SGK, bu tür durumlardan kaçınmak için "Şüpheli İşyeri" ve "Sahte İşyeri" gibi sınıflandırmalar kullanarak sahte sigortalılıkla mücadele etmektedir. Sahte sigortalılık tespit edildiğinde, kişilerin sağlık hizmetlerinden haksız yararlandığı anlaşıldığında, ilgili tüm sağlık masrafları ve ödenen maaşlar faiziyle geri alınır. Özellikle emekli olup sahte sigortalılık yapanlar için ağır yaptırımlar söz konusu olup, emekli maaşları kesilir ve alınan tüm ödemeler geri istenir. Bu süreçte ayrıca, sahte sigortalı gösterilen kişinin alacağı iş göremezlik ödenekleri ve rapor paraları da geri talep edilir.
ÖDEMELER GEÇERSİZ SAYILIR, SİGORTA PRİMLERİ SİLİNİR
Kişiler, sigorta primlerini aracı kurum ya da şahıslara elden vererek SGK'ya bildirdiklerinde, bu ödemeler geçersiz sayılır ve sigorta bildirimleri silinir. SGK bu durumda hem kişilere yönelik sağlık masraflarını hem de ödenmiş olan emekli maaşlarını geri isteme hakkına sahiptir.
MALÜLLÜK AYLIĞI KESİLİR
Gümüş, malulen emeklilik alanların dikkat etmesi gerektiğini belirtti. 01.10.2008 öncesinde sigortalı olup, 4/1-a (SSK) kapsamında malulen emekli olanların tekrar bu statüde çalışmaya başlaması durumunda emekli maaşlarının kesildiğini, ancak 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşlarının kesilmediğini vurguladı. Aynı şekilde, 01.10.2008 sonrası sigortalı olanlar için hangi statüde olursa olsun çalışmaya başlamaları durumunda malullük aylığının kesildiği belirtildi.
AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANIR
İşverenlerin ve sigortalıların, sahte sigortalılık riskleri konusunda SGK bildirimlerini titizlikle kontrol etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Gümüş, bu tip işlemlerde yasadışı hareket eden işyerlerinin de ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını ifade etti.
 
Haftanın Öne Çıkanları

HASTANENİN KABA İNŞAATI %86 TAMAMLANDI

2024-10-20 16:13 - GÜNDEM

KOMŞULAR ARASINDA SİLAHLI KAVGA: 2 YARALI

2024-10-18 17:37 - GÜNDEM

TÜRKİYE’DE BİR İLK !

2024-10-21 16:04 - GÜNDEM

GÜNEY-BATI BÖLGESİ'NE HAYAT VERECEK PROJE

2024-10-22 15:22 - GÜNDEM

UÇUŞLAR GÜNDÜZE ALINIYOR

2024-10-24 12:18 - GÜNDEM

OKULLARDA DERS SAATLERİNE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME

2024-10-17 21:34 - EĞİTİM

15 TL'YE MUAYENE VE TEDAVİ MÜMKÜN!

2024-10-24 14:15 - SAĞLIK

MUHTARIN TRAFO AÇILIŞI SOSYAL MEDYAYI SALLADI

2024-10-18 10:31 - GÜNDEM

YAŞAM HASTANESİ'NDEN DOLANDIRICILIK UYARISI

2024-10-21 16:27 - -

BAŞKAN KARABULUT'A 'YILIN EN BAŞARILI İLÇE BELEDİYE BAŞKANI' ÖDÜLÜ

2024-10-21 12:41 - SİYASET

İlgili Haberler

BATMAN VALİLİĞİNDEN KAMUOYUNA DUYURU

21:37 - GÜNDEM

MİMARLAR ODASI’NDAN “İMAR AFFI” TEPKİSİ

19:45 - GÜNDEM

YABAN HAYATI İÇİN AVCILIK SEZONU KAPANDI

17:27 - GÜNDEM

6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA ARABA ÇARPTI

14:39 - GÜNDEM

6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA ARABA ÇARPTI

14:39 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

BATMAN BAROSU'NDAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM

17:49 - YEREL

YAPAY ZEKA DOLANDIRICILARI 2.5 MİLYON LİRAYI BİRKAÇ DAKİKADA ÇEKTİ

17:19 - YEREL

Batman'da TDV'den Gıda ve Giyecek Desteği

17:18 - YEREL

Hasankeyf’te Taş Eserler Sergi Alanı Kuruluyor

17:13 - YEREL

TPAO GENEL MÜDÜRÜ GELİYOR

17:11 - YEREL