Tohumu bitme aşamasında olan ve yöreye has bir tadı olan Gercüş şalgamı, ziraat odasının devreye girmesiyle yeniden hayat buldu ve hasadı yapılmaya başlandı. Batman'ın beyaz şalgam (şêlim) ve üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinde tohumu bitme noktasında olan beyaz şalgam için Gercüş Ziraat Odası harekete geçti. Gercüş'ün değeri olan beyaz şalgamın yok olmaması için özellikle tohum elde etmek amacıyla bu yıl ekildi hasadına başlandı. Yaklaşık 2 buçuk yıl önce Gercüş Ziraat Odası bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan eğitim çiftliğinde telli terbiye bağ, bağ çubuğu üretimi, fıstık fidanı üretimi, çeşitli sebze, sera, arı kovanı gibi çalışmalarla çiftçiye hizmet veriliyor. Gercüş Ziraat Odası’na kayıtlı Gercüş ilçe merkezindeki 57 köy ile 2 beldede ikamet eden 5 bin 752 çiftçiye, bölgede tarım danışmanlığı yapan ziraat mühendisleri tarafından tarla başında tarımsal eğitim ve teknik bilgi veriliyor. Gercüş Çiftçi Eğitim ve Uygulama Merkezindeki çalışmalara ilişkin açıklama yapan Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, "Burada bir deneme yaptık. Daha önce Gercüş'te yoğun olarak üretilen şalgamın denemesini yaptık. Şu anda hasadını ve tohum toplamasını yapıyoruz. Geçen yıllar buna karar verdiğimizde tohumu neredeyse bulamadık. Tohumu çok zor şartlarda bulduk. Ama bu denemeden sonra özellikle tohum ürettikten sonra önümüzdeki süreçte bu tohumları ücretsiz bir şekilde çiftçilerimize dağıtacağız. Bu değerin kaybolmaması için elimizden geleni yapacağız. Şu anda aldığımız sonuç da çok güzel inşallah eski değerimiz olan şalgamın kaybolmaması için elimizden geleni yapacağız." dedi.
"ŞALGAM MİNERAL VE VİTAMİN BAKIMINDAN YÜKSEK DEĞERE SAHİP"
Şalgamın çok yönlü kullanıldığını aktaran Öner, "Şalgamın yaprağından sarma, sapından turşu ve kökünden turşu ile yemeklik yapılıyor. Mineral ve vitamin bakımından yüksek değere sahip olan şalgam C, A ve E vitamini bakımından zengin bir gıda maddesidir. Özellikle kemiklerde, kalbi korumada ve iştah acımsısıyla da tüketilen bir üründür. Ayrıca iltihabı azaltır ve sindirimi iyileştirir, metabolizmayı düzenler, dolaşımı arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir." şeklinde belitti.