Ilısu Baraj suyu Hasankeyf’e ulaştı, su 8 metre yükseldi.
Su tahliye kapakları kapatılarak su tutmaya startı verilen Ilısu Barajı'nın suları, 12 bin yıllık Hasankeyf kentine ulaştı. Kentin tamamının Şubat ayında Ilısu Barajı'nın suları altında kalması bekleniyor.
Barajın su tutmaya başlamasıyla Siirt, Mardin, Şırnak, Batman'a bağlı 199 yerleşim biriminin su altında kalması birkaç ay içinde gerçekleşecek. Dicle ve Botan vadilerinden ilerleyen Ilısu Barajı suları, 12 bin yıllık tarihi Hasankeyf'in kent merkezine ulaştı. Baraj suyu, hükümetin sudan zarar görmemesi için önlem olarak beton döktüğü Selahaddin Kalesine doğru yükseliyor. Kalenin yanında bulunan tarihi Hasankeyf Köprüsü'nün de ayakları suyun istilası altında kaldı. Su seviyesinin gün be gün yükselmesiyle, birçok tarihi yapı da adım adım sulara gömülüyor.
ŞUBAT’TA 12 BİN YILLIK ŞEHİR SU ALTINDA OLACAK
Hasankeyf'in kurulduğu tarihi mağaralar ve Selahaddin Kalesi vadi boyunca ilerleyen baraj sularının yer yer derinliği 8, genişliği ise 25 metreye ulaştı. Yükselen sularla birlikte ağaç korulukları ve mağaralar su altında kalırken, Hasankeyf'in Şubat ayında tamamen sulara gömülmesi bekleniyor. Kentte suların henüz ulaşamadığı yerlerde ise iş makineleriyle yıkım devam ediyor.
400 KİLOMETRELİK EKOSİSTEM…
Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nin verilerine göre, kentteki 289 höyükten sadece 20'sinde kısmi bir arkeolojik kazı yapılabildi. Girişim, ömrü 50 yılın altında olan Ilısu Barajı nedeniyle 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi'nin sular altında kalacağına dikkati çekiyor. Hasankeyf Koordinasyonu ise barajla birlikte Hasankeyf ile eş değer tarihi kalıntılara sahip 289 höyük, 400 kilometrelik ekosistem, milyonlarca canlı ve 200 yerleşim yerinin yok edilmesi ile 80 bin insanın da göç etmesi bekleniyor.