?>

TARİHİ MESLEK YENİDEN CAN BULUYOR

Osmanlıda en önemli ticaret mallarından olan ve zamanla unutulmaya yüz tutan asırlık mesleklerden kilim dokumacılığı, Batman'ın Sason ilçesinde açılan kurslarda gelecek nesillere aktarılıyor.

YAŞAM - 11 ay önce

Sason Kaymakamlığı desteğiyle Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde (ÇATOM) açılan kursta, kurs hocası Gurbet Tekin, eğitim gördüğü kurslardan ve büyüklerinden öğrendiği motifleri, desenleri, dokuma teknikleri, desenlerin anlamlarını ve kilimin geçmişteki önemini kadınlara ve genç kızlara öğretiyor.
Türklerden dünya kültürüne yayılan kilimlere atılan her motifin ayrı bir hikaye barındığını belirten Gurbet Tekin, "Ben 11 yıldır kilim dokuma işi ile uğraşıyorum. Bu kurslarımızı bazen Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, bazen de İş-Kur müdürlüğünün desteğiyle açıyoruz. Kursumuza katılan kursiyerlerimiz kendi ayakları üzerinde durabilmek için kurslara katılarak ev ekonomilerine katkı sağlamaya çalışıyor. Yıllardır atalarımızdan kalan bu mesleği kurslarımızda bizden sonraki nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu mesleğin unutulmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu kursa 70 yaşındaki annelerimizde, kadınlarımızda, genç kızlarımızda katılıyor. Evde giyilmeyen eskiyen kazaklarımızı buraya getirip iplerini kilimlere aktarıyoruz. Osmanlı zamanında göçebeler sürekli kilim dokumacılığını her yerde yapabiliyorlardı. Bu meslek atalarımızdan kalan bir meslektir. Unutulmaya yüz tutan bir meslektir. Biz bunu yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak için çabalıyoruz" dedi.
“77 YAŞINDAYIM, BÜYÜKLERİM BU MESLEĞİ YAPARDI”
Emekli olduğunu ve boş vakitlerini değerlendirmek için kilim dokuma kursuna yazıldığını belirten 77 yaşındaki Hasibe Yıldız'da "Ben emekli oldum. Şu anda 77 yaşındayım. Annelerimiz babalarımız önce kilim işliyordu. Ben ipleri sararak kursiyerlere dağıtıyorum. Evde sıkıldığım için kursa katılarak meslek öğreniyorum" diye konuştu.
“ÖZEL BİR MESLEKTİR, BİR KİLİM BİR AYDA ANCAK BİTİYOR”
Kursiyerlerden Emine Sarkık'da kilim dokumacılığının özel bir meslek olduğunu söyledi. Sarkık, "Zor olduğu halde severek yapıyoruz; çünkü ata mesleklerindendir. Bazen bir ayda ancak bir kilim bitirebiliyoruz. Burada kilim, seccade, çanta dokuyoruz" şeklinde konuştu.
“YAPTIĞIMIZ ÜRÜNLERİ SATARAK EV EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ”
Kursta yaptıkları ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sağladıklarını belirten kursiyerlerden Fener Kurt’da kilim dokuma kursunda yaptığı kilimleri, seccadeleri ve çantaları bazen satarak çocuklarına harçlık verdiğini, bazende sevdiklerine hediye ettiğini belirtti. Fener Kurt, “Bu mesleğin devam edebilmesi ve ilçedeki kadınlara kilim dokuya bilecekleri bir atölye kazandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İlçedeki her yaştan kursa katılan kadınlar tarafından ilmik ilmik el emeği göz nuruyla işlenen çeşitli motifli kilimler, seccade ve çantalar Osmanlı ve Cumhuriyetin önemli ticaret ürününü günümüze taşıyor. 
Haftanın Öne Çıkanları

GENÇ ANTRENÖR, SEMİNER VERDİ

2024-05-23 14:19 - EĞİTİM

ÖLÜME TERK EDİLDİLER

2024-05-23 10:36 - DÜNYA

AHMET SULA: MESELE FARKETMEKTİR

2024-05-22 16:34 - GÜNDEM

PEKMEZE KATILAN KİLİN GÜCÜYLE TÜBİTAK FİNALİNE

2024-05-26 15:32 - TEKNOLOJİ

AHMET HAMİDİ VAKFI'NDAN KONFERANS

2024-05-20 16:33 - GÜNDEM

YAPAY ZEKÂ VE GELECEĞİMİZ

2024-05-26 14:46 - TEKNOLOJİ

BAŞKAN EKMEN: EMEKLİNİN DURUMU İÇLER ACISIDIR

2024-05-20 17:30 - RÖPORTAJ

MR. D.I.Y MAĞAZASI AÇILDI

2024-05-24 14:28 - YEREL

BATMAN'DA ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI

2024-05-27 10:50 - SPOR

KALP KRİZİNDEN VEFAT ETTİ

2024-05-22 14:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

MİLLETVEKİLİ ÇOCUKLARINDAN ANLAMLI BAĞIŞ

10:07 - YAŞAM

MURAT ÇİÇEK’TEN EZİDİ VATANDAŞLARA BAYRAM ZİYARETİ

20:41 - YAŞAM

ÖZEL ÖĞRENCİLERE KAHVALTI SÜRPRİZİ

09:30 - YAŞAM

6 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

14:12 - YAŞAM

44 ENGELLİYE TEKERLEKLİ SANDALYE DESTEĞİ

15:46 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Suç Makinesi Jandarmadan Kaçamadı

10:02 - ASAYİŞ

11 Ton Kurtlanmış Ceviz Ele Geçirildi

09:48 - SAĞLIK

MURAT ÇİÇEK’TEN EZİDİ VATANDAŞLARA BAYRAM ZİYARETİ

20:41 - YAŞAM

BATMAN’IN HER MAHALLESİ BİZİM İÇİN EŞİT DERECEDE KIYMETLİ

17:24 - SİYASET

KANAL ETRAFINA DEMİR KORKULUK ŞART!

17:18 - YEREL