?>

Yanlış kulaklık kulak sağlığını bozuyor

Günümüzde akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte kulaklık kullanımı da oldukça yaygınlaştı. Özellikle de bu cihazları kullanan hedef kitlenin yaşı giderek düşüyor.

SAĞLIK - 1 yıl önce

Çocukların teknolojik aletlerle çok küçük yaşlarda tanışmaya başladığını ve bu durumun da çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirebildiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Masum gibi görünse de küçük yaşlarda kulaklık kullanımı, ses düzeyi optimum bir seviyede ayarlanmadığı takdirde kulak sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Özellikle çocuklarda kulaklık kullanımında daha dikkatli olmak gerekiyor” açıklamasında bulundu.
Müzik dinleme, film izleme ve oyun oynama gibi aktiviteler için her yaştan insan yoğun olarak kulaklıkları tercih ediyor. Kulaklık kullanımın olumsuz sonuçlarından etkilenenler arasında çocukların özel bir grup olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Çocukların dış kulak yollarının küçük oluşu nedeniyle ses daha dar ve kısa bir kanala toplanıyor. Bu durum çocukları erişkinlere göre daha fazla akustik enerjiye maruz bırakıyor. Bu nedenle çocuklarda kulaklık kullanımında daha dikkatli olmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
KALICI İŞİTME KAYBINA YOL AÇABİLİYOR
Akustik travma incelendiğinde yetişkin bir insan için 70 dB ile saatlerce çalışmak herhangi bir sorun oluşturmazken, 100 dB ile birkaç dakika içinde kalıcı işitme kaybının gelişebildiğini, hatta 125 dB ile kalıcı işitme kaybı oluşumunun saniyelere inebildiğini hatırlatan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Bu değerler yetişkinler için yapılan çalışmalar ile elde edilen veriler. Çocuklara özgü yayınlanmış ayrıntılı bir çalışma bulunmuyor fakat kaynaklarda çevresel sesleri azaltan kulaklıkların çocuklar için daha uygun olduğu belirtiliyor” dedi.
KULAKLIK SEÇİMİ ÇOCUĞA ÖZEL OLMALI
Çevresel seslerin kesilmesi durumunda 4 dB kadar bir düşüş sağlandığını ve yetişkinler için üst ses sınırın 80-85 dB olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, çocuklarda sesin 75 dB altında tutulması ve haftalık 40 saat ile sınırlandırılmasını öneriyor. Bu noktada işitme kaybı yatkınlığı olan çocuklara ayrı bir özen gerekiyor. Grup için bu değerlerin daha da aşağıya çekilmesi gerekiyor. Kulaklıkların çocuk kulağına uygunluğundan emin olmak gerekiyor. Çocuk kulak yapısına uygun olmayan kulaklıklar, çocuklarda mekanik hasara ve buna bağlı olarak dış kulak yolunda enfeksiyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle çocukların kulağına uygun, yumuşak kulaklıkların tercih edilmesi gerekiyor” yorumunda bulundu.
Haftanın Öne Çıkanları

Ön seçimden Öztüzün ve Sönük çıktı

2024-01-14 18:38 - SİYASET

Batman’dan Premier Lige!

2024-01-12 12:58 - SPOR

'3310’dan Tüm Birimlere' Galası yapıldı

2024-01-14 16:04 - KÜLTÜR

DEM Parti Beşiri Adayı belli oldu

2024-01-14 00:06 - SİYASET

Bıçakçı Köyü’nden çifte şampiyonluk

2024-01-14 14:56 - SPOR

Teknofest başvuruları başladı

2024-01-10 16:28 - TEKNOLOJİ

MBA Okulları lansmanı yapıldı

2024-01-14 16:05 - EĞİTİM

Floor Curling’in Yıldızları belli oldu

2024-01-16 16:22 - YAŞAM

İki tır çarpıştı: Biri ağır iki yaralı

2024-01-15 15:00 - GÜNDEM

Abdurrahman Fırat’tan imza etkinliği

2024-01-11 15:17 - KÜLTÜR

İlgili Haberler

BATMAN'DA DİYABET OKULU AÇILDI

17:28 - SAĞLIK

ACİL SERVİS DAHA ERİŞİLEBİLİR, DAHA KONFORLU OLUYOR

16:33 - SAĞLIK

Merdivenler herkes için yararlı değil 

10:05 - SAĞLIK

11 Ton Kurtlanmış Ceviz Ele Geçirildi

09:48 - SAĞLIK

BATIGÖZ’DEN HAKEMLERE SAĞLIK DESTEĞİ

15:15 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

MÜSTAKİL EVDE YANGIN

17:51 - YEREL

OTOMOBİL BİNAYA GİRDİ

17:46 - YEREL

CANSUYU DERNEĞİ 2025 KURBAN HİSSE BEDELLERİNİ AÇIKLADI

17:45 - GÜNDEM

TABİP ODASI’NDAN “SAĞLIKTA ŞİDDET SON BULSUN” ÇAĞRISI

17:36 - GÜNDEM

BATMAN'DA DİYABET OKULU AÇILDI

17:28 - SAĞLIK