?>

YÜZLERCE AİLEYE GEÇİM KAPISI: CEVİZLİ SUCUK

​Batman'ın cevizi ile meşhur Sason ilçesinde Ekim ayı ile birlikte mesaisi başlayan cevizli sucuk, ilçede yüzlerce aileye geçim kapısı oldu.

GÜNDEM - 5 ay önce

Sason'da önceki yıllarda sadece sonbahar döneminde bağ bozumu zamanında yapılan cevizli sucuk, artan talep nedeni ile yılın her döneminde üretilmeye başlandı.
Toplanan cevizlerin kırılıp içinin çıkarılmasının ardından ipe dizilmesi ile başlayan yorucu mesai, daha sonra meşe odunu üzerinde saatlerce kaynatılan üzüm pekmezinden yapılan bulamacın cevizle buluşması ile devam ediyor. Bulamaca batırılan cevizler, yaklaşık bir hafta açık alanda kurutularak daha sonra satışa hazır hale getiriliyor.
Sason'da ilçeye adını veren cevizden elde ettikleri ceviz içi ve bahçelerinden kopardıkları üzümden doğal yöntemlerle cevizli sucuk yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten Cevizli sucuk üreticilerinden Murat Demir, ürettikleri cevizli sucuklara başta Türkiye'nin her bölgesinden olmak üzere İran ve Irak'tan da talep geldiğini söyledi. Demir, “Biz burada kendi cevizlerimiz den ve bahçelerimizdeki üzümlerimizden cevizli sucuk yapıyoruz. Cevizli sucukları doğal yöntemlerle yapıyoruz. İlçede yılda 80 ton civarında cevizli sucuk üretimi yapıyoruz. Kış aylarında çay ile birlikte sıcak sohbetlerin vazgeçilmez bir çerezi ve tatlısıdır. Bizde atalarımızdan beri gelen misafirlerimize çay ile birlikte ikram ettiğimiz bir üründür. Fiyat olarak kilosunu 500 liradan satışa sunuyoruz. Türkiye'nin her bölgesine göndererek satışını yapıyoruz. Biz genellikle kış aylarının soğuk geçtiği Muş, Van, Ağrı, Kars ve Doğu Anadolu'nun diğer illeri başta olmak üzere ülkemizdeki her il ve yurt dışı olarak da Irak ve İran'a göndererek satışını yapıyoruz. Yoğun talep gören bir üründür” dedi.
“13 YAŞINDAN BERİ CEVİZLİ SUCUK YAPIYORUM”
İlçede her ailenin cevizli sucuk yaptığını belirten Cemile Demir, 13 yaşından beri her yıl cevizli sucuk yaparak sattıklarını belirtti. Cemile Demir, “Bahçelerimizden üzüm koparıyoruz. Evde 3 gün beklettikten sonra sıkarak suyunu çıkarıyoruz. Suyunu meşe odunundan elde etiğimiz kül ile temizledikten sonra pekmez haline getirip bulamaç yapıyoruz. Ardından ceviz içini bulamaca bandırarak cevizli sucuk yapıyoruz. Ben 13 yaşından beri bu işi yapıyorum. Bunun yanında pestil ve pekmezin diğer ürünlerini de yapıyoruz” diye konuştu.
Sason'da yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline gelen cevizli sucuk, başta kış aylarının çetin geçtiği doğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin her ilinden ve Irak ile İran'dan da yoğun talep görüyor.
Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN 13 BÜYÜKŞEHİRİ GERİDE BIRAKTI

2024-09-13 14:22 - GÜNDEM

Batman'da kazada otomobil ikiye bölündü: Bir ölü, 3 ağır yaralı

2024-09-17 00:30 - GÜNDEM

BATMAN VALİLİĞİ GÜVENLİK KORUCUSU ALIMI YAPACAK

2024-09-12 17:02 - GÜNDEM

HALK YEMEĞİ NEDEN 100 TL

2024-09-10 16:45 - GÜNDEM

OTOPARK ÜCRETLERİNE YÜZDE 400 ZAM

2024-09-10 16:55 - GÜNDEM

Batman AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri Belirlendi

2024-09-14 15:59 - SİYASET

Batman'a 7 Yeni Mesire Alanı

2024-09-13 17:18 - YEREL

Kurada ismi çıkanların listesi açıklandı

2024-09-11 13:39 - GÜNDEM

4 NESİL BU İŞİ YAPIYOR

2024-09-15 15:08 - GÜNDEM

Yaşlı Adam Yaşamını Yitirdi

2024-09-13 11:38 - YEREL

İlgili Haberler

BATMAN VALİLİĞİNDEN KAMUOYUNA DUYURU

21:37 - GÜNDEM

MİMARLAR ODASI’NDAN “İMAR AFFI” TEPKİSİ

19:45 - GÜNDEM

YABAN HAYATI İÇİN AVCILIK SEZONU KAPANDI

17:27 - GÜNDEM

6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA ARABA ÇARPTI

14:39 - GÜNDEM

6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA ARABA ÇARPTI

14:39 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

BATMAN BAROSU'NDAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM

17:49 - YEREL

YAPAY ZEKA DOLANDIRICILARI 2.5 MİLYON LİRAYI BİRKAÇ DAKİKADA ÇEKTİ

17:19 - YEREL

Batman'da TDV'den Gıda ve Giyecek Desteği

17:18 - YEREL

Hasankeyf’te Taş Eserler Sergi Alanı Kuruluyor

17:13 - YEREL

TPAO GENEL MÜDÜRÜ GELİYOR

17:11 - YEREL