?>

‘’Zorunlu Trafik Sigortası’’ İkinci El Araç Piyasasını Vurdu

YAŞAM - 4 ay önce

"Zorunlu Trafik Sigortası" yaptırma süresinde değişikliğe gidilmesi ikinci el araç alım satımı yapan galericileri zor durumda bırakırken sektördeki durgunluk daha da derinleşiyor.
Otomobil satışlarında yeni dönem 5 Aralık'ta başladı. Sıfır araçların ardından ikinci elde de sigorta zorunlu hale geldi. Düzenleme kapsamında aracı satın alan kişinin devir tarihi itibarıyla trafik sigortası yaptırması gerekecek. Sigortası olmayan aracın devri noter tarafından onaylanmayacak. Yeni uygulamanın galericileri zorladığını belirten Batman Auto Store Derneği Başkanı Hasan Gönkek, düzenlemenin geri alınması için girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi. Gönkek, şayet düzenlemeden geri adım atılmazsa ikinci el alım satım sektörünün bitme noktasına geleceğini vurguladı.
"Yeni düzenleme sektördeki durgunluğu derinleştirdi"
Trafik sigortası zorunluluğunun galerici esnafını bitme noktasına getirdiğini belirten Gönkek, "Bir yıldan fazladır ikinci el oto alım satımlarında büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Tabi durgunluk sadece otomotivde değil genel olarak vardır. Bu da yetmezmiş gibi ikinci el araba satışlarında 15 gün sonra devir yaptırma ve sigorta yapmanın kaldırılması piyasayı çok olumsuz etkiledi. Esnaf çok mağdur durumdadır. Zaten uzun süredir iş yoktu ve 2025 yılına biraz olumlu bakıyorduk ama yetkililerin aldığı bu kararla ikinci el piyasasının 2024'ten daha kötü geçmesini düşünmeye başladık." dedi.
"Esnafın var olan giderleri yeni düzenlemeyle daha da artmış oldu"
Yeni sigorta zorunluluğunun galerici esnafını çok zor durumada bıraktığını ifade eden Gönkek, "Galerici aldığı arabayı zaten uzun süre satamadığı için kapıda duruyor ve aracı satmamasına rağmen ÖTV, KDV ve vergiler bizlere maliyet olmaktadır. Esnafın var olan giderleri yeni düzenlemeyle daha artmış oldu. İkinci el oto alım satım için yapılan yeni düzenlemeler iyileştirilmezse bu ülkede ikinci el alım satım işleri bitme noktasına gelecektir. Zaten uzun süredir ne alış ne de satışlarımız olmamaktadır. Bir araçta kazancımız 30-40 bin TL civarıdır ve sigortası ise 20-25 bin liraya çıkmaktadır. Aldığımız aracı bir ay sonra mı yoksa 6 ay sonra mı satacağımız belli değil. 6 ay sonra aracı sattığımızda ise sigortadan 5-10 bin lira bizden kesinti yapılıyor." ifadelerini kullandı.
"Yeni sigorta düzenlemesi kaldırılmalardır"
İkinci el araç alım satım sektöründeki bu yeni düzenlemelerin iyileştirilmemesi durumunda sektörün tamamen çökebileceğinin altını çizen Gönkek, şunları söyledi:
"Yeni düzenlemeyle aldığımız araca hemen sigorta yaptığımızda galericilerin kar payını düşürüyor. Piyasada yaşanan durgunluğun ise haziran veya temmuz aylarına kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Böyle de olunca ikinci el otomobil ticaretinin bitme noktasına gelecektir. Yetkililerden isteğimiz ikici el alım satımlarda getirilen yeni sigorta düzenlemesini kaldırmalarıdır. Böyle olursa durumu kötüye giden esnafa bir nebze de olsa katkı sağlayacaklardır."
Haftanın Öne Çıkanları

Başkan Şansi’den Yaralılara Ziyaret

2024-12-20 15:39 - YAŞAM

Batman Üniversitesi'ne Patent Desteği

2024-12-19 10:58 - TEKNOLOJİ

Bilime Katkı Sunan Akademisyenler Ödüllendirildi

2024-12-19 10:55 - TEKNOLOJİ

Kgk Heyetinden Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanına Ziyaret

2024-12-22 13:20 - DÜNYA

Pikap Uçuruma Yuvarlandı: 1 Ölü, 6 Ağır Yaralı

2024-12-19 11:09 - GÜNDEM

Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları Külliyede Biraraya Geldi

2024-12-17 14:19 - GÜNDEM

Petrolspor Devre Arası Kamp Programını Açıkladı

2024-12-24 09:00 - SPOR

KENTİN GİRİŞ GÖRÜNTÜSÜ DEĞİŞTİ

2024-12-18 17:24 - GÜNDEM

Şahin: HÜDA PAR Adalet ve Kardeşliğin Adresidir

2024-12-22 14:01 - SİYASET

Batman'a Raylı Sistem İçin Altyapı Hazırlığı

2024-12-19 16:40 - YEREL

İlgili Haberler

ÖZEL ÖĞRENCİLERE KAHVALTI SÜRPRİZİ

09:30 - YAŞAM

6 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

14:12 - YAŞAM

44 ENGELLİYE TEKERLEKLİ SANDALYE DESTEĞİ

15:46 - YAŞAM

“AİLE YILI” KAPSAMINDA SEMİNER

15:28 - YAŞAM

46 BİNDEN FAZLA YOLCUYA HİZMET VERİLDİ

13:00 - YAŞAM

Günün Manşetleri

"BATMAN’IN HER MAHALLESİ BİZİM İÇİN EŞİT DERECEDE KIYMETLİ"

17:24 - SİYASET

KANAL ETRAFINA DEMİR KORKULUK ŞART!

17:18 - YEREL

BAŞKAN YILMAZ: YEREL BASIN KENTİN VİCDANIDIR

16:54 - SİYASET

SAADET PARTİSİ'NDEN MİDYATLILAR DERNEĞİ’NE ZİYARET

16:12 - SİYASET

TABAKTAKİ DENGEN, KAN ŞEKERİNİ BELİRLER

13:33 - SAĞLIK