Türkiye Cumhuriyeti Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yaptığı son güncellemeyle Türkiye’nin en zengin illeri açıklandı. Doğal olarak İstanbul zirvedeki yerini korurken bazı illerde mevduat artışı, bazılarında ise azalma oldu.
İstanbul 7 trilyon 304 milyar, 811 milyon 308 bin lirayla en zengin il olurken, Ankara 2 trilyon, 330 milyar, 44 milyon 320 bin lirayla 2.ci, İzmir ise 930 milyar, 601 milyon, 644 bin lira ile 3.cü oldu.
Bundan sonrası çok önemli değil ama Batman’ın durumu nedir ve kaçıncı sıradadır herkes onu merak ediyor. Resmi açıklamalara göre Batman 24 milyar, 262 milyon, 844 bin lirayla Türkiye sıralamasında
58.ci olarak 23 ili geride bıraktı.
Peki bu rakamlar gerçeği yansıtıyor mu?
Görüştüğüm bazı banka müdürleri, rakamın doğru olduğunu söylerken bazıları da çok sayıda Batmanlı firmanın vergi kayıtlarının Batman olduğunu, fakat mevduatlarının ise bulundukları şehirlerin bankalarında işlem gördüğünü söylediler.
Bana sorarsanız Batman için açıklanan 24 milyar, 262 milyon, 844 lira azdır. Kuyumcularla yatırımını altın ve dövize yapanları da buna eklersek herhalde birkaç milyar liralık daha artış olur. Liste sıralamasına göre keşke biraz daha ortalarda olsaydık!
Böyle istiyoruz ama, 24 milyar liralık mevduat da az bir rakam değil.
Biz Batmanlılar çok ortaklı şirketlere alışık olmadığımızdan ve geçmişte Batman’ın ilk çok ortaklı şirketi olan BATAŞ’ın ortaklarını üzdüğünden kötü örnek oldu ve kimse çok ortaklıya yanaşmıyor ve herkes kendi imkânlarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyor.
Keşke sermaye gücü bir araya getirilip ihracata yönelik ciddi tesisler kurulsa ve Batmana istihdam sağlansa. Açıklanan rakamlara baktığımızda Batman mevduatıyla en az, üretim yapacak 30-40 fabrikanın kurulabileceğini düşünüyoruz.
Bunun dışında mevduatını kendi kasasında tutan yüzlerce varlıklının olduğunu da biliyoruz. Ya da mevduatı bilinmesin diye komşu illerde faizli hesap açanları da sıklıkla duyuyoruz. Böylesi bir girişim için cesaret lazım, önderlik lazım. Buradan göründüğü kadarıyla çok ortaklı kuruluşlar kurmak isteyecek kişi sayısı azdır. Çünkü geçmişte bunun örneğini gördük ve ilginç tespitlerle bunun mümkün olmadığını anladık.
Batman’da kendi çapında fabrika kurup çalıştıran ve ihracata yönelik faaliyet gösteren tesislerimiz var, biz bunlarla gurur duyuyoruz ama, sayının artması için çaba sarfetmemiz, hatta yastık altındaki varlıkların sermaye yapılarak ekonomiye kazandırılması gerekir ki; o zaman hem Batman daha fazla kalkınır, hem de istihdam sağlanmış olur.
Ama biz ne yapıyoruz?
8-10 milyon liralar harcayıp kafeler açıyoruz, bir o kadar rakamlarla lokantaları hizmete sokuyoruz. Onlar da iyi ama istihdam sağlayacak ve çalışanın iş geleceğini garanti altına alacak diğer yatırımlar bu şehre çok daha fazla fayda sağlar.
Belki merak ediyorsunuz diye yazıyorum. Komşu büyük illerimiz dışında Şırnak 11 milyar, 982 milyon, 168 bin, Siirt 10 milyar, 984 milyon, 85 bin, Bitlis 10 milyar, 170 milyon, 427 bin, Muş ise 9 milyar 852 milyon,325 bin lira ile son sırlarda yer alırken en düşük mevduat sahibi ilimiz ise 3 milyar, 999 milyon, 489 bin Tl. ile Bayburt oldu.
Aslında BDDK’nın yayınladığı bu tablo çok faydalı. En azından yatırımcılara nerelerde yatırım yapabilecekleri konusunda fikir veriyor. Bu arada bölgemizdeki Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa da mevduatta Batman’ı 4’e, 5’e katladığını da bilmenizi istiyor ve Batman’da olduğu açıklanan 24 milyar, 262 milyon liranın gelecek yıllarda yapılacak ticaretle en azından Diyarbakır seviyesine ulaşmasını diliyoruz.