Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Kim helal lokma yer ve sünnet çerçevesinde amel eder, insanlar da onun kötülüklerinden emin olurlarsa o kişi cennete girer.”
İnsanlık var olduğundan beri devam eden dünya kuralları vardır: Yeme, içme, barınma, uyuma, güvenlik gibi. İnsanın yaşayabilmesi için önce sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir; beslenmeye yani yemek yemesine, su içmesine ihtiyacı vardır. Sonra yaşayabileceği güvenli bir barınma yerine yani bir eve ihtiyacı vardır. Yine başka insanlarla birlikte yaşamaya; aile kurmaya, arkadaşlar, dostlar edinmeye ihtiyacı vardır. Saydığımız ihtiyaçlar bütün insanlar için geçerlidir.
İnsanın ihtiyaçlarını karşılaması için de çalışmaya, iş sahibi olmaya, para kazanmaya ihtiyacı vardır. Her insan yaşadığı süre boyunca bir işte çalışır, ekmeğini, rızkını bir yerde arar.
Birincisi Müslüman tembel insan değildir; çalışkandır, rızkının peşinde koşar. Peygamberimiz “Mümin, alın teriyle ölür.” buyuruyor. Rızkın helal olmasının temel şartı onun için ter dökmektir.
İkincisi Müslüman rızkını helal yoldan arar. Helal; “izin verilmiş, kurallara uygun olan” demektir. Helal; “Dinen yapılması veya yenip içilmesi yasaklanmayan, serbest bırakılan şeylerdir.” Peygamberimiz “Allah’tan kork, rızkını güzel yoldan ara, helali al, haramı terk et.” buyuruyor. Helal rızık edinmek için öncelikle haramdan, harama götürecek yollardan uzak durmak gerekir.
1.İçki, uyuşturucu ve türevlerini, yetiştirmek, üretmek, almak, satmak veya bunlara aracılık etmek haramdır; bundan kazanılan para da haramdır.
2.Kumar, piyango ve diğer şans oyunlarını oynamak, oynatmak haram olduğu gibi bunlardan kazanılan para da haramdır.
3.Hırsızlık, gasp ve soygun ile elde edilen mal ve paralar haramdır.
4. Fuhuş yolu ile kazanılan para haramdır.
5. Faiz ile elde edilen para haramdır.
6.Rüşvet, fahiş fiyat ve karaborsacılıkla ele geçen para haramdır.
Peygamberimize kulak verelim:
“Bizi aldatan bizden değildir.”
“Helalinden ye ki duaların kabul olsun.”
“Müslüman Müslümanın kardeşidir. Müslümanın kusurlu bir malı, kusurunu açıklamadan din kardeşine satması helal olmaz.”
Evimize helal lokma götürmenin çabası içinde olmalıyız. Başkalarını kandırarak, aldatarak kazandığımız para helal değildir. Müslüman kardeşimize kusurlu mal satma karşılığında aldığımız para helal değildir. Dualarımızın kabul olmamasının bir nedeni de harama bulaşmamızdır.
Haram bulaştırıcıdır. Haram paranın evinize girdiğini düşünün. O parayla alacağınız hiçbir eşyadan hayır göremezsiniz. O parayla alıp yediğiniz gıdalar size güç ve şifa vermez; tam tersine sizi güçsüz kılar, bir de bakarsınız ki hastalıklara yakalanmışsınız. Haram kazancın girdiği evde bereket kalmaz, sürekli eksilme olur. Haram kazancın girdiği evde huzur ve mutluluk kalmaz.
Üçüncüsü rızık korkusuyla yaşamayalım; çok çalışmayla da daha fazla rızık elde edilemeyeceğini bilelim.
Allah, Rezzak’tır; tüm varlıkların ihtiyacını karşılayandır. Anne karnındaki çocuğa rızkını veren Allah elbette ki bize de nasibimiz olanı verecektir.
Peygamberimiz başka bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Ey inanlar! Allah’tan sakının ve rızkınızı güzel yoldan arayın. Hiç kimse Allah’ın kendisine takdir ettiği rızkı elde etmeden ölmeyecektir. Öyleyse Allah’tan sakının ve rızkınızı güzel yoldan arayın. Helal olanı alın, haram olanı bırakın.”
Hiç kimse bir başkasının rızkını yiyemez. Allah bir insana ne kadar rızık takdir etmişse o insanın alacağı, faydalanacağı rızık o kadardır.
Madem Rezzak olan Allah’tır, her canlının ihtiyaçlarını karşılayan Allah’tır. Madem rızkımızı belirleyen Allah’tır, ondan ne bir eksik ne de bir fazlasının sahibi olabiliriz; o halde fani dünyadaki geçimimiz için helal lokma peşinde olalım. Alın terimizle kazandığımız küçük ama helal lokma; çalışmadan elde ettiğimiz büyük ama haram lokmadan daha hayırlıdır, daha bereketlidir, daha temizdir.
Aklımızı kullanıp bir hesap yapacak olursak ahiret hayatındaki süre dünya hayatındaki süreden daha uzun değil midir? Dünyanın bile bir sonu vardır ama ahiret hayatı sonsuzdur.
Çok az olan ömrümüze neden çok fazla haram bulaştırıyoruz?
Haram kazanç için neden daha fazla çalışıyoruz?
Çocuklarımıza haram lokma yedirmek için neden daha fazla koşturuyoruz?
Ailemizi ve kendimizi elimizle harama bulaştırmıyor muyuz?
Haram yoldan kazandıkça kendimizi ve ailemizi bir adım daha ateşe yaklaştırmıyor muyuz?
Helal kazanç insanı helal lokmaya götürür. Helal lokma insanı iyi, güzel ve faydalı işler yapmaya sevk eder. İyi ve faydalı olan işler de kişiyi cennete ulaştırır.