?>

BAŞIBOŞ KÖPEKLERDEN KURTULUYORUZ

Nizamettin İzgi

10 saat önce

En son, Hasankeyf yolu üzerinde yapılan yeni apartmanlardan birinde oturan bir bayandan gelmişti şikâyet. Bayan, sabah evden çıkıp işe gitmek için durağa yürürken köpeklerin saldırısına uğradığını, bir eve girerek canını kurtardığını belirtmiş ve yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya çağırmıştı.
Sokak köpekleri devamlı olarak gündeme gelir, şehrin bir çok yerindeki vatandaşlar, sürü halinde gezen köpeklerden korktuklarını ifade ederek buna çözüm yolu bulunmasını istiyorlardı.
Batman Belediyesi, bölgenin en büyük ve en modern köpek barınağı yapmıştı ama buna rağmen hergün bulvarlarda bile çok sayıda köpek görülüyordu. Eskiden duyduğumuza göre yakın il ve ilçe Belediyeleri köpekleri toplar ve bir arabaya koyarak Batmana getirirlerdi. Bu söylenti yıllarca devam etti ama ne kadar gerçek olduğunu da bir türlü tespit edemedik.
Evet, sahipsiz köpek sayısı ilimizde oldukça fazla. Barınak olmasına rağmen hemen hemen her köşede bir köpek görmek mümkün. Bu köpekleri gören birçok kadın ve çocuklar korkup yollarını değiştiriyorlar, çoğu zaman da gazeteleri arayıp konuyu dillendiriyorlar.
Dün internete düşen bu konuyla ilgili haber hepimize rahat bir nefes aldırdı. Çünkü Tarım ve Orman Bakanlığı, sokakta bulunan ve vatandaşlar için tehlike oluşturan başıboş köpekleri toplamayan Belediyelere köpek başına 71 bin lira ceza yazılacağını duyurdu.
Belediyelerin, sahipsiz sokak hayvanlarını hemen toplamaları gerektiği belirtilen bakanlık yazısında, sokakta bırakılan her bir sahipsiz hayvan için 71 bin 965 lira para cezası uygulanacağı ifade edildi. Bu karara binlerce insan sevinecek ve işin takibini de yapmaya başlayacak.
Sokakta başıboş gördüğü köpeği Tarım ve Orman Bakanlığı İl müdürlüğüne bildirecek olan vatandaşlardan sonra İl Müdürlüğü Belediyeyi uyarıp bu hayvanların barınaklara teslim edilmeleri için gerekenin yapılmasını isteyecek.
Bu karar Batman’da nasıl uygulanır?
Diyelim ki; Batman’ın Turgut Özal bulvarında refüje oturmuş iki köpek görüldü ve vatandaş durumu Tarım ve Orman İl müdürlüğüne bildirdi. Bu müdürlüğün yapması gereken Belediyeyi arayıp bu hayvanların barınaklara götürülmesi gerektiğini söylemek olacak.
Peki Belediye buna ne kadar uyar?
Belediye Başkanlığını aynı zamanda kayyum olan Vali Ekrem Canalp yönettiğine göre Tarım ve Orman müdürlüğü yetkilileri uyarıya rağmen köpeklerin barınaklara alınmaması nedeniyle Belediyeye 71 bin Tl. ceza yazabilecek mi?
Yazar veya yazmaz bilmiyoruz ama, eğer köpek fobisi bulunan insanlar durumu öğrenir ve sıklıkla sokakta dolaşan köpeklerin fotoğraflarını çekip CİMER’e gönderirse ve bunu devam ettirirse Batman’da yöneticiler arasında sorun yaşanmaya başlar.
Ancak, Bakanlığın genelgesi emir olduğuna göre herkes sorumluluk bilinci ile hareket edecek ve kanunun söylediğini uygulayacak. Nedir bu kanun? Başıboş köpekleri toplamayan Belediyelere 71 bin lira ceza kesilecek.
Bu şaka değil.
İnanın köpekten korkan o kadar insan var ki; bir iki uyarıdan sonra yukarıda belirttiğimiz gibi fotoğrafları çekip CİMER’e gönderecek ve Belediyeyi şikâyet etmiş olacak. Bunun yaşanmaması için de muhtemelen Vali beyin emriyle “köpek takibi” yapacak ekip kurularak bunlar bir şekilde toplanıp barınaklara götürülecek.
“Her ne kadar Belediyelere hayvan barınağı kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek için 31.12.2028 tarihine kadar süre tanınmakla birlikte hayvanların toplanarak hayvan bakımevlerine götürülmesi ve köpeklerin hayvan bakımevlerinde tutulması ile ilgili hükümlerin Kanunun yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olması sebebiyle hayvanların toplanması maksadıyla 2028 yılının beklenmesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.” denilmesi bu işin ciddiyetini göstermektedir.
Anlayacağınız sistem uygulamaya konulmuş ve kanunlara uymayanlara ceza verilmesi de kesinleşmiştir. Batman Belediyesi de her başı boş köpek için 71 bin lira ceza ödememek için gereğini yapacak ve kuracağı ekiplerle bunun denetimini gerçekleştirerek belki de çok önemli bir görevi ifa etmiş olacaktır.
Hoşça kalınız.
YAZARIN DİĞER YAZILARI