?>

KIRSALDA BEREKET HAYVANCILIĞA DESTEK

Ebubekir Doğan

3 gün önce

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Geçtiğimiz günlerde Kırsalda Bereket Hayvancılığa destek projesi adı ile hayvancılığın geliştirilmesi için, hayvancılığın geliştirilmesi için bir deste projesini açıklamıştı.
Projenin amacının Türkiye’de yeterli miktarda kırmız et üretimini sağlamak ve yapılacak kırmızı et ithalatını en aza indirmek yada ithalatı tümden bitirmektir.
Türkiye’de hali hazırda Kırmızı et pahalı bir şekilde tüketilebilmektedir. Ucuz ve güvenli olarak kırmızı et tüketimine ulaşmak kolay değildir. Hele dar gelirli vatandaşların kırımız et tüketimine kolay bir şekilde ulaşması nerde ise hiç mümkün olmamaktadır.
Bu projenin içeriğine bakıldığında, kırmızı et üretimi için gerçekten gerçekleşebilecek ve sürdürülebilir bir proje gibi görünmektedir.
Proje ile ulaşılmak istenen hedef direkt  kırmızı et ithalatı yerine canlı hayvan ithalatı yada TİGEM’lerde bulunan mevcut  gebe hayvanlarının, işletmesi ve şartları uygun olan çiftçilere dağıtılarak, hayvan sayısını dolayısı ile var olan kırmızı et talebinin karşılanmasını, buna bağlı olarak vatandaşa daha ucuza et tüketimi imkanının sağlanmasıdır.
Çin ata sözünde olduğu gibi bu proje ile Balık vermek yerine balık tutmayı öğretme yoluna gidilmiş ve bu açıdan çok isabetli bir proje olmuştur.
Başvurusu halen devam eden projeye başvurular 28-02-2025 tarihinde sona erecek olup, Projeye başvuru yapacak olan üreticilerin ilk önce gerekli şartları sağlaması gerekmektedir. (Gerekli  başvuru şartları il ilçe müdürlüklerinde öğrenilebilir)
Tarım ve Orman il/ilçe Müdürlüklerine başvuru yapacak olan üreticilerin, şartları sağladıkları oranda puanlama sırlaması yapılıp, Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.
Genel Müdürlük tarafından işletmelerin aldığı puana göre liste sırlaması yapılarak, listeye girenler bu projeden faydalanmaya hak kazanacaklardır.
Projelerin aldıkları Puanların eşit olması durumunda, Deprem bölgesi, besi programında yer alan bölgeler, kadın olanlar, yaşı daha genç olanlar, işletmenin açılış tarihi sıralamada etkili olacak olan kriterlerdir.

PROJE BAŞARILI OLURMU

Yukarıda yapılan açıklamalar göz önünde alındığında projenin başarılı olma ihtimali yüksek görünüyor.
Çünkü hayvanların üç aylık gebe olması ve yakın zamanda doğum yapacak olması üretici açısından büyük bir avantajdır. Öyle’ ki Üretici tarafından gebe olarak satın alınacak olan hayvanı hemen 6 ay sonra doğacak olan yavruyu 6-7 ay kadar besleyip yavruyu satıp para kazanmaya başlayacaktır. Projenin somut çıktısı net olarak görülmektedir.
Ayrıca proje kapsamında hayvan başına aylık 1500 TL ek yem ve bakım desteği de verileceği, 1500 TL desteğin geri ödemesiz olması, alınacak hayvanların bedellerinin 2 yıla kadar geri ödemesiz olması ve akabinde Ziraat bankasının hayvan kredisi sağlaması, sonrasında satın alınacak hayvanın bedelinin taksitlendirilmesi hususu sürdürülebilirlik açısından projenin bu yönü ile de ayağı yere basan bir projedir.
Bu proje ile Türkiye’nin kırmız et açığının ne kadar, kapatılacağı henüz net olarak belli değildir. Şayet proje başarılı bir şekilde devam ederse önümüzdeki  yıllarda et açığını ne kadarını kapatacağını görme imkanımız olacaktır.
Projede desteklenecek hayvan sayısının Türkiye’deki ihtiyaç duyulan hayvan sayısına oranı ne kadar olduğu henüz bilinmiyor.
Bu noktada kaç adet hayvanla projenin destekleneceği ve ne kadarlık alana yayılıp örnek proje olacağı ve örnek olacağı oranda yayılıma gösterip göstermeyeceği süreç ve zaman daha iyi belirleyecektir.
Yapılacak Uygulamada her köyde bir adet örnek proje olacak şeklinde yürütülmesinin daha kapsayıcı olacağı, eğer hali hazırda böyle bir imkan olmazsa bile önümüzdeki süreçte projeye bu şekilde devam edilmesinin ve projenin  yaygınlaştırılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.
Nitekim daha önceki dönemlerde de hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında farklı proje isimi ile desteklenen %50 destekli hayvansal üretim projeleri, 300 koyun projesi gibi bir çok projeler vs.. projeler desteklenmiş olsa da hali hazırda o projelerin ne kadar başarılı olduğu, akıbetinin ne olduğu yada ne oranda başarılı sağladığı, bu gün o çiftliklerin ne kadarında, kaç adet hayvan olduğu akıbetlerinin ne olduğu ya bilinmiyor yada biz bilmiyoruz. Bu gün Türkiye’deki kırmız et açığının olması, kırmızı et talebinin yeterince karşılanmıyor olması, Kırmızı et’in halen pahalıya tüketiliyor olması nedeni ile, önceki projelerin tam olarak başarılı olduğunu söyleyemiyoruz.
 Dolayısı ile bu projenin ayağı yere basan bir proje görünmesi ile birlikte başarılı olup olmayacağını diğer projeler gibi zaman bize gösterecektir.
Nitekim projede hayvan başına 12 ay boyunca 1500 TL yem ve bakım desteğinin verilmesi çok önemlidir. Desteklerin verilmesi için her ay il ve ilçe Müdürlükleri tarafından kontrol edilerek, icmaller oluşturulup destekler bu icmaller kapsamında verilecektir.
Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğinde şu anda karşı karşıya olunan en büyük problemlerin başında pahalı yem tüketimi konusu olduğu, dolayısı ile doğal ve yapay meraların korunması gerektiği çok açık ortadadır. Yani projede bir yıl desteklenecek olan yem ve bakım desteği ile birlikte, yem zincir tedarikinin de rayına konulması gereken ve önem arz eden bir konudur.
Ayrıca projenin takipli bir proje olması gerekmektedir. Projede hayvan almaya hak kazanan üreticilerin, alınacak hayvanların çoğalmasının sağlanması, işletmelerin büyütülmesi için en az 3 yıl + 3 yıl ve mümkünse bir 3 yıl daha takipli olması gerekir’ ki Projede hak sahiplerinin işletmelerini büyütmesi ve sürdürülebilir olması sağlasın.

PROJEDE GERİ ÖDEME ŞEKLİ NASIL OLACAK

Üretici geri ödemeleri, 2 yıl geri ödemesiz ve geri kalanını 3 yıl - 5 yıl yada  isteğe bağlı olarak toplamda 5 ile 7 yılda taksitli bir şekilde geri ödemeyi gerçekleştirebilecektir.
Satın alınacak hayvanlar Sigortalı olacak ve TARSİM sigorta bedelleri TİGEM tarafından karşılanacaktır.

SONUÇ OLARAK;

Dileğimiz odur ki Kırsalda bereket Hayvancılığa destek projesi Türkiye’de hayvancılığın geliştirilmesi sorununu en aza indirecek, hatta sorunu ortadan kaldıracak bir proje olsun. 
Geçici ve günü birlik çözüm şekli olan canlı yada, karkas et ithalatının son bulmasını diliyor, kırmız et açığının ancak ve ancak üretimin arttırılması ve desteklenmesi ile mümkün olacağı düşünüyoruz.
Dileğimiz odur ki bu projenin de, Önceki projelerde olduğu gibi sesiz sedasız kayb  olmaması, 2025 yılı Ramazan ayını karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde beklentimiz kırmız et fiyatlarının hiç artmaması hatta mümkünse azda olsa psikolojik eşiği aşmak için kırmızı et fiyatlarının düşmesidir.
YAZARIN DİĞER YAZILARI