Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının son dönemlerdeki çalışması ve yeni sahalara girmesi petrol bulma konusundaki ümitlerimizi arttırıyor. Gabar sahasında açılan kuyulardan beklenenin üzerinde petrol çıkması ve günlük üretimin 80 bin varile ulaşması ülkemiz adına güzel haber olsa da biz daha fazlasını istiyor ve dışa bağımlılığımızın daha da azalmasını arzuluyoruz.
TPAO. Genel müdürünün değişmesinden sonra Batman ve Şırnak Bölge müdürlüklerine atanan yöneticilerin planlı-programlı olarak çalışması ve genelde işlerine yoğunlaşmaları bu konudaki ciddiyeti gösteriyor ve ileriye daha da umutla bakmamıza neden oluyor.
TPAO. ve TPIC’in yaptıkları çalışmalar bizleri fazlasıyla memnun ettiği gibi yeni açılan sahalarda sondaja başlanması ve buralardan da güzel haberler gelmesi oldukça önemlidir. TPAO.nun Şırnak’tan sonra Siirt bölgesine, oradan da Van bölgesine ve Batman’da da yeni sahalarda çalışma başlatması bu kuruluşun hedeflerinde kararlı olduğunu gösterdiği kadar bulunan petrolle zararda olmadığımızı kanıtlamaktadır.
Yükselen teknoloji sayesinde beden işçisi sayısı azalırken teknik olanaklarla yapılan sondaj ve bulunan petrol ülke ekonomimize büyük katma değer sağlamakta ve bu durum hepimizi sevindirmektedir. Gabar’dan önce Türkiye genelindeki tüm sahalarda üretilen petrol ülke tüketiminin sadece yüzde 6-7’sini karşılarken Gabar ve diğer sahalardan elde edilen petrolle bu rakam ihtiyacımızın yüzde 10’unu aşmıştır.
Tabi bir de bulunan petrolün kalitesi önemli. Batman sahasında ve özellikle Batıraman bölgesindeki 600’ü aşkın kuyudan üretilen petrolün gravitesi 10 civarında iken ve bunun üretimi için Dodan’dan gelen karbondioksitin kuyulara basılarak petrolün sıvılaştırılıp üretilmesine karşılık Gabar’da üretilen Petrolün gravitesinin 28-29 arasında olması Türkiye açısından çok önemlidir.
Sabah gazetesinde yer alan bir habere göre TPAO. yönünü Van’a çevirdi ve bu ilimizde de sondaj yapmak üzere ekipmanları bu şehrimize göndererek çalışmalara başladı. Önceden yapılan sismik çalışmaları sonrasında umutlanan TPAO. yetkilileri buralarda petrol bulunması halinde hedeflerini daha da yükseltecek ve yeni sondajlara başlayacaklardır.
1960 ve 1970’li yıllarda 6500 işçi ile çalışan TPAO.nun o zaman ürettiği günlük 15-16 bin varile karşılık bugün 2000 işçiyle günlük 100 bin varilin üzerine çıkması elbette sevindirici ve mutluluk vericidir. Teknoloji yaygınlaştıkça petrolün daha da kolay bulunacağına bizde inanıyoruz ama, öncelikle çok sayıda çalışanı olan kuruluşlarda iş huzuru ve iş barışı ön plana çıkmakta, bunların sağlanmasıyla hem verimlilik artacak, hem de işçi huzurlu ve istekli olarak görevini yapacaktır..
TPAO. Batman Bölge müdürü Murat Karataş da bu işe inanan ve gönül verenlerin başında geliyor. Kendisini işine adayan ve zorunlu olmadıkça protokol davetlerine katılmayan Karataş, işinin petrol çıkarmak olduğunu ve bunu ekibiyle başarmak için gece gündüz demeden çalışacağını belirtiyor.
TPAO.nun geçmişini çok iyi bildiğimizden ve TPAO.nun gelişimini yıl yıl takip ettiğimizden şimdiki dönemin çok iyi olduğunu, geleceğe de ışık tutacağını görüyoruz. Batman, TPAO.nun merkezidir ve çalışıp üst düzeylere gelenlerin çoğu burada tecrübe edinerek iyi yerlere gelmişlerdir.
Bu nedenle kimse Batman’ı küçümseyemez ve ürettiği günlük 28-30 bin varil petrolü az bulamaz. Batman sınırları içinde ve çevresinde açılan yeni petrol kuyularından da umutluyuz ve her şartta üretimimizi arttıracağımıza inanıyoruz.
Elbette Batman yeterli değildir. Hatta Şırnak, Siirt, Diyarbakır, Adıyaman ve Trakya da yeterli değil. Arzu ederiz ki; her yeni açılan kuyudan petrol fışkırsın ve ülkemiz bu maddeye ihtiyaç duymadan kendi kendisine yetsin. Önümüzdeki yıllarda buna kavuşacağımıza ve belki de ihtiyacımızdan fazla petrolü bulacağımıza inancım tamdır.
Yeterki, çalışalım, üretime katkı sunalım ve ülkemizi daha ileri seviyeye getirecek olan çalışmalarda canla-başla uğraşalım.
Yeni haberleri sizlerle paylaşmak dileğiyle.
Hoşça kalınız.