?>

KENTİN SİVİL DİNAMİKLERİ

Hasan Canyiğit

3 yıl önce

Sivil toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının Türkiye’de üstlendiği işlev konusunda ne düşünürsünüz? “a-Hiçbir İşe Yaramazlar, b-Pek bir işe yaramazlar, c- Bir şeylere yarıyorlardır herhalde! d- Çok farklı alanlarda faaliyet yürütürler; hayatımıza dokunan önemli işler yaparlar.” Bu soruya yanıt aramak ve bulduğum yanıtı paylaşmak, bir sivil toplum çalışanı, gönüllüsü, habercisi ve aktivisti olarak benim için elzemdi.
Batmanda cami, okul dernekleri ile beraber oda, dernek, vakıf sayısı 4 bini geçmiş durumda.
Batman adeta bir ‘sivil toplum örgütü’ cenneti…
İçlerinde aktif, yardım yapan, ses çıkaran, toplumsal sorunlara duyarlı olanlarda var, maalesef ki çoğunluk olmak üzere işe yaramayanı da var.
Sivil toplum demokratik bir toplumda hayati bir role sahip çünkü sivil toplum, yasama, yürütme, yargı erki ile medyadan sonra aslında “Beşinci Güç” olarak tanımlanıyor ve aynı zamanda kamu sektörü ve özel sektörün yanında da sivil toplum “üçüncü sektör” olarak tarif ediliyor.
Ancak Batmanda sivil toplum Beşinci Güç olacak ya da üçüncü sektör olacak seviyede güçlü değil.
Kentin siyaseti gibi sivil dinamikleri diğer şehirlerle yarışamayacak kıyastadırlar!
KOYUNLARI OLANLAR DİKKAT ETSİN, GÖZALTINA ALINABİLİRLER!
Batmanı da yakından takip eden ve soru önergeleri ile sorunları irdeleyen CHP milletvekili Mahmut Tanal'ın duyurduğu absürt haber.
“17 koyun, hayvan cezaevine atılmış…”
Tanal, sosyal medya hesabından olayı şöyle anlatmış:
‘’Şanlıurfa Ceylanpınar Çaylı Köyü’nde hemşerimizin 17 koyunu, Tigem (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü)  özel güvenlikçileri ve askerler tarafından gözaltına alındı.
Koyunları, Ceylanpınar Tigem İşletmesi’nin Gümüşsu merkezindeki ‘hayvan cezaevi’ne hapsettiler.

Hemşerimin koyunları serbest bırakılsın.

Hemşerimiz, Tigem’in koyunların serbest kalması karşılığında istediği parayı ödeyemez.
Yeni doğan, kuzular, annelerinden ayrı düştü.
Süt içmesi gereken kuzuları, annelerini hapsederek cezalandırmayın. koyunların cezai mesuliyeti yok.
Gözaltı, hapsetme işlemi, suç işleyen ve cezai sorumluluğu olan insanlara yönelik uygulanır.
Dünyada hiçbir hukuki düzenlemede hayvanlar gözaltına alınmaz, hapsedilmez. bizi dünyaya rezil ediyorsunuz. Ceylanpınar Tigem işletmesi, bu akıl dışı uygulamadan vazgeçsin."

Gel de bu habere gülme!

Eyy Koçerler ve hayvan sahipleri dikkat edin sizin de koyunlarınız gözaltına alınabilir hatta tutuklanabilir, bizden söylemesi…
YAZARIN DİĞER YAZILARI