İki gezegenin 20 yılda bir meydana gelen yakınlaşması, bu gece tekrar yaşanacak. Jüpiter ve Satürn'ün bu yılki "büyük buluşmada" sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bu denli yakınlaşmanın, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi.

Jüpiter Güneş'in çevresindeki turunu 12, Satürn ise yaklaşık 30 yılda tamamlıyor. İki gezegen, turlarını farklı eğime sahip yörüngelerde attığından, bu denli yakınlaşmalarına nadiren rastlanır.

1623'teki "büyük buluşma", gezegenler Güneş'e çok yakın olduğundan Dünya'dan izlenmesi mümkün olmamış, hemen ardından batmışlar. İki gezegenin "izlenebilir en iyi görüntüsü" 1226 yılı mart ayında yaşanmış.

Büyük kavuşum nedir?

Satürn ve Jüpiter, yıl boyunca gökyüzünde birbirlerine oldukça yakın göründüler. Ancak 21 Aralık'ta (bugün) Satürn ve Jüpiter birbirine o kadar yakın görünecek ki, tek bir gezegen gibi görünecekler.

Küçük bir teleskopla bile, her iki gezegen, aynı anda aynı görüş alanında görülebilecek. Bu kavuşumu bu kadar nadir yapan da budur. Jüpiter ve Satürn her 20 yılda bir buluşuyor gibi görünüyor. Ancak çoğu zaman 21 Aralık Pazartesi (bugün) günü göreceğimiz kadar birbirine yakın değiller.

2000 yılında büyük bir kavuşum vardı, ancak iki gezegen yaklaşık iki dolunay genişliğiyle ayrıldı. Bu yıl yörüngeler onları dolunay çapının beşte biri kadar göründükleri yere getirecek.

Bir dahaki sefere gökyüzünde bu kadar yakınlaşacakları bir 60 yıl daha olmayacak, bu yüzden bu birçok insan için hayatta bir kez yaşanacak bir olay olacak. İki gezegen, gün batımından hemen sonra akşam karanlığında çıplak gözle görülebilecekler.