Yine keyifle okuyacağınız bir röportaj ile karşınızdayız. Pandemi sürecini ve ekonomik sıkıntıları kısa süreliğine askıya alıp, sizi Batman’ın tek profesyonel rap sanatçısıyla tanıştıracağız. Tanıştıracağız diyoruz ama aslında gençler arasında çok bilinen biri ve yakın zamanda tüm Türkiye’nin tanıyacağı bir sima. Kendisine ait tam 200 şarkısı var, geçtiğimiz aylarda çektiği bir kliple de Batmanlıların büyük ilgisini çekmişti.
Henüz 25 yaşında olan Rap Sanatçısı Ozan Dalğıç, bize kariyerini ve sektörüyle ilgili tüm sorularımızı samimiyetle cevapladı. Dalğıç’ın “Büyük paran varsa, artık şöhret olmak eskisinden daha da kolay” sözü de gerçek anlamdaki sanatkârların maddiyata nasıl yenik düştüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Bu sohbetimizi çok uzatmadan, sizi sanat dolu bir röportajla baş başa bırakıyoruz…
KENDİNİZDEN KISACA BAHSEDER MİSİNİZ?
Adım Ozan Dalğıç aslen Gercüş'lüyüm doğma büyüme Batmanlıyım. 25 yaşındayım. 3 çocuklu bir ailenin en küçüğüyüm. Hayata küçük yaşta atılmış biriyim, birçok işte çalıştım. Uzun yıllardır da rap müzik dışında birçok alanda ticaret ile de uğraşıyorum.
RAP MÜZİĞE BAŞLAMA HİKÂYENİZ NASIL OLDU?
11-12 yaşlarında ilk dayımdan görüp duymuştum rap müziği. O dönemin popüler isimlerinden birkaçını tanıyıp dinlemeye başladım. Sonrasında Tupac, Big L ve birçok old-school rapçiyi tanıdım, ülkemizden de Ceza’yı çok fazla dinlemeye başladım. Dinledikçe bu müziği ben de yaparım demeye başladım. 15 - 16 yaşlarına geldiğimde de ilk demo kayıtlarımı almaya başladım ve sonuç olarak benim için aşk haline geldi.
RAP SANATINA BAŞLARKEN HEDEFİNİZ NEYDİ, ŞİMDİ NEREDESİNİZ?
İlk başladığım dönemlerde hedefim Batman’daki rap müziğe olan kötü algıyı yıkmaktı. Bu işi Batman’da profesyonel anlamda yapan ilk kişi ben olduğum için bu bayağı bir zordu o dönemler. Çünkü tek başımaydım ve benden başka bu tarz rap yapan başka biri yoktu. Hedefim, o zamanlar bu kültürü, bu şehirde daha ileriye taşımak ve başka rapçileri de yetiştirmekti ve bunu da başardığımı düşünüyorum. Hedefim her zaman daha ilerisi olduğu için belli bir çıtam yok. Ancak, ilk başladığım zamana göre şuan ki yerimden ve başarımdan memnunum.
SÖZ YAZMA KONUSUNDA SİZİ EN ÇOK HANGİ OLAYLAR ETKİLİYOR?
Söz yazarken etkilendiğim birçok şey var. Genelde anlık gelen ilhamlar ile şarkılarımı yazıyorum. Toplumsal sorunlardan ve günlük yaşantımızdaki çoğu şeyden etkilenip şarkı yazdığım olmuştur. Ama dediğim gibi genel olarak, o an hangi ruh halindeysem o tarzda şarkılar üretiyorum. Anlık bir şey yani, herhangi bir planlama yok.
RAP MÜZİKTE BÜYÜK YÜKSELİŞ VAR, BUNU BEKLİYOR MUYDUNUZ VE BU YÜKSELİŞİ NEYE BAĞLIYORSUNUZ?
Aslında uzun süredir rap müzikteki yükselişi bekliyordum. Pop müzik altyapıları rap müziğe kaymaya başladığı an bunun olacağını çok önceden de tahmin etmiştim. Bu yükselişi aslında biraz genç nesille bağlıyorum. Tabi akabinde gelişen teknolojiyle artık herkes profesyonel imkanlar ile müzik yapabiliyor. Hali hazırda ülkede uzun yıllardır bu müziği yapan insanlardan bahsediyorum. Şuan ana akım olduğu içinde çok fazla üretim var. Herkes yapmak istiyor, bu durumdan da biraz rahatsız oluyorum açıkçası.
BÖLGENİN RAP MÜZİĞİNE OLAN İLGİSİ NEDİR, TEPKİLER NASIL?
İlk yapmaya başladığım dönemlerde biraz insanlar garip bakıyordu aslında. Onun dışında ise her daim Batman insanının sempatisini ve desteğini arkamızda hissettik. Genel olarak rap müziği sevdiklerini ve destek olduklarını söyleyebilirim. Tabi ki bizim kültürümüz de olmayan bir şey olsa da, dengbejlik atışmaları ve okuyuş tarzları da rap müziğe çok da uzak değildir.
DİJİTAL PLATFORMLAR ARACILIĞIYLA BİNLERCE ŞARKI ELİMİZİN ALTINDA DİJİTAL PLATFORMLAR SİZCE ADİL Mİ?
Dijital platformlar kesinlikle adil değil. Nasıl ki zamanında bu iş büyük şirketler ve para babaları elinden geçtikse, bugün de tamamen sosyal medya şirketleri ve onlarla çalışan fenomenler aracılığıyla oluyor. Trend yapmak istedikleri şarkı çok kötü de olsa, bunu çok büyük reklamlar ve bot aracılığıyla başarabiliyorlar. Yani bir nevi büyük paran varsa, artık şöhret olmak eskisinden daha da kolay.
SESLENDİRDİĞİNİZ ESERLER HEPSİ SİZİN Mİ, DESTEK ALIYORMUSUNUZ VEYA SÖZ YAZDIĞINIZ SANATÇILAR VAR MI?
Yazdığım tüm eserler bana ait ve hepsi üzerime patentli. 200’e yakın şarkım var. Herhangi bir sanatçıdan veya yazardan destek almıyorum. Bu zaten rap müzik kültüründe olmayan bir şey. Söz yazamayan bir insan, zaten rapçi olamaz.
HANGİ RAP SANATÇISIYLA BİRLİKTE SAHNE ALMAK İSTERSİNİZ, KİMLERİ DİNLERSİNİZ?
Herhangi bir sanatçıyla sahne alma hayalim yok. Ben genelde solo takılmayı seviyorum. Bugüne kadar da kimse ile birlikte sahne almadım. Dinlediğim birçok rapçi var. 2pac, Dutchavelli, Raf Camora bunlardan bazıları. Rap müzik dışında ise Mıhemed Sexo’yu çok dinlerim, eski Kürt müziğini çok severim.
BÖLGEDE SİZİN GİBİ RAP MÜZİĞİNİ ÇOK İYİ YAPANLAR VAR, AMA BİRÇOK SANATÇI İSMİNİ DAHİ DUYURMADAN SANATI BIRAKMA AŞAMASINA GELİYO,R BUNU NEYE BAĞLIYORSUNUZ, BUNU AŞMAK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİYOR?
Aslında bölgede profesyonel olarak bu işi yapan rap sanatçısı pek yok. 10 yıldan fazladır gördüklerim bir elin parmağı kadar ya vardır, ya da yoktur. Her ne kadar iyi müzik yapılırsa yapılsın, ama doğuda yaşadığımız için bazı noktalar da kısıtlı imkanlarımız var. Daha önce de dediğim gibi burada her şeyi kendimiz yapıyoruz ve henüz kimseden herhangi bir maddi destek de görmüş değiliz. Bu işte maddiyat bayağı önem taşıdığı için reklam konusunda eksik kalınıyor genelde. Bundan ötürü sesimizi duyurmamız da daha da zorlaşıyor. Sanatı bırakma aşamasına hiç gelmedim, ama gelen arkadaşlar içinde tavsiyem, hayallerinden ve emeklerinden vazgeçmemeleri, bir gün mutlaka iyi şeyler başaracaklardır. Bu sorunu aşmak için ise dediğim gibi, bize hem maddi hem manevi destek lazım. Çünkü biz bu toprakların çocuklarıyız ve burada bir kültür inşa ettik ellerimizle ve direniyoruz, direnmeliyiz. Bunun da tek çözümü böyle olur. En önemli nokta ise halkımızın arkamızda durması, bu olursa biz bu sorunuz çözeriz.
Röportaj: Turhan Kartal