SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

BAŞARAN YURTLARI SORDU

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, yurt ücretleri sebebiyle barınamayan öğrencilere ilişkin soru önergesini cevaplandırmak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Kasapoğlu’na sordu.

Son Güncelleme :

2021-09-20 15:08:08

BAŞARAN YURTLARI SORDU

Yeni eğitim – öğretimin başlamasıyla birlikte öğrenciler için büyük sorun teşkil eden barınma ihtiyacı TBMM gündemine taşındı. Konu hakkında yetkilileri cevaplandırılmak üzere sorularını yönelten HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki artış ve yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze gelmiştir. Artan kiralar ve talebe yetişecek kadar evin bulunmaması nedeniyle öğrenciler, pansiyon ve yurtlara yönelmiştir. Penceresi olmayan ve içeriye tek kişilik bir yatak ile dolabın anca sığdığı bir odanın fiyatı 900 lira olarak kamuoyuna yansımıştır. İyi şartlarda kalmak isteyen öğrencilerin aylık minimum 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerektiğine dair bir hesaplamaları vardır. Barınacak yeri olmayan öğrenciler, tüm bu koşulları protesto etmektedir.”

BAŞARAN’IN YÖNELTTİĞİ SORULAR

Ayşe Acar Başaran’ın milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren önergesindeki sorular şöyle; Yurt fiyatlarında ve konut kiralarında öğrenci bütçesine uygun bir düzenlemeye gidilecek midir?  “Barınamıyoruz” diyerek üniversite öğrencileri için sağlanmayan koşulları protesto eden öğrencilerle görüşülerek talepleri karşılanacak mıdır? Bu sene itibariyle 8 milyon olduğu tahmin edilen ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için kapasitesi 84.363 kişi olan KYK yurtlarının yeterli olmayacağı gerçeği karşısında çözüm geliştirilecek midir? Türkiye’de kaç kadın öğrenci vardır? Kaç kadın öğrenci yurdu vardır? Bunların kaçı devlet yurdu, kaçı özel yurttur? Bu yurtların kontenjanı kaçtır? Türkiye’de kaç erkek öğrenci vardır? Kaç erkek öğrenci yurdu vardır? Bunların kaçı devlet yurdu, kaçı özel yurttur? Bu yurtların kontenjanı kaçtır? Türkiye’de kaç karma öğrenci yurdu vardır? Bunların kaçı devlet yurdu, kaçı özel yurttur? Bu yurtların kontenjanı kaçtır? Ülke genelinde şehirlerde neden yeterince öğrenci yurdu açılmamaktadır? Üniversite sınavına giren öğrenci sayısıyla barınmaya ihtiyacı olacak öğrenci sayısı hesap edilememiş midir? Barınma sorunu sebebiyle üniversite hayatı tehlikeye girmiş öğrenciler için bir çalışmanız olacak mıdır? Özellikle pandemi sürecinde eğitimden koparılmış kız çocukları ve kadın öğrenciler varken, barınma sorunu sebebiyle üniversiteye devam etmemeyi düşünen kadın öğrenciler için ne yapacaksınız? Öğrenciler için barınma sorununu çözmek sosyal devlet iddiasının gereği değil midir?

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.