SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

‘OT’ UMUDU!

Son Güncelleme :

2022-08-02 16:28:12

‘OT’ UMUDU!

Saman alamayan hayvan sahipleri “umudumuz dağlardaki otlar. Ot bulamazsak hayvan besleyecek imkanımız yok” dediler.

Hayvan besicilerinin bir kısmı artan saman fiyatları nedeniyle dağlardan ot toplayıp hayvanlarını besliyorlar. Sason ilçesinde saman alamadığını belirten bazı hayvan sahipleri, Aydınlık Dağlarının zirvelerinde henüz tam kurumamış otları balyalar haline getirip bu ot balalarıyla hayvanlarını besliyorlar. Mehmet Emin Uysal  adlı hayvan sahibi, son yıllarda artan maliyetler nedeniyle hayvancılığın sıkıntıya girdiğini belirterek; "Saman fiyatları 2021 yılında kuraklık sebebiyle verimli hasat alınamadığı için yükselmiştir. Fiyatlar kilogram olarak birçok yerde geçen yıllarda 0,40 ya da 0,50 kuruş olarak hesaplanırdı. Geçen yıllarda ton fiyatı 300 ile 500 TL arasında değişen samanlar, bu yıl 750 ile 1250 TL arasında değişmektedir. Ayrıca fiyatlar bazı yerlerde çok daha pahalı” dedi.

HASAT ZAMANI

Batman’ın Kozluk ve Sason ilçeleri ile kırsal kesiminde yaşayan halkın önemli geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık için ot toplama zamanı başladı. Hayvancılıkla uğraşan kent sakinlerinin hayvan besini olarak Mart ve Nisan aylarında ektiği yonca ve kulunga gibi otlar, büyümeleri üzerine 45 dereceye varan sıcaklarda biçiliyor.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.