Muhasebede dijital döneme geçildiğine dikkat çeken Batman Siirt Mali Müşavirler Bölge Odası Başkanı Mehmet Şah Ayaz, “Muhasebede dijital dönüşüm, yapılan bütün iş ve işlemlerin dijital ortamda internet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesidir” dedi.

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital sisteme ve yapay zekâya geçişin hızla ilerlediğine dikkat çeken Ayaz, en önemli konunun muhasebenin ve maliyenin dijitale hızla geçiş sağlaması olduğunu kaydetti. 

“ÇAĞA AYAK UYDURMAK İÇİN TÜM ÇABAYI GÖSTERİYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki yıllarda ilk dijital beyanname ve ilk dijital muhasebeyi uygulamaya aldığını ve şimdi de daha üst versiyonu olan dijital muhasebe ve dijital entegrasyonu Maliyenin tüm alanlarında sağladığını kaydeden Ayaz, “ Biz de mali müşavirler olarak bu dijital çağa ayak uydurmak, mükelleflerimizin, iş dünyasının buna hızla uyum sağlaması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Özellikle 01.01.2025’ten itibaren bütün mükelleflerin, iş dünyasının dijital ortamda hem beyanname vermeleri hem defter tutmaları  hem de tüm yazışmaların dijital ortamda olacağı için onlara bazı yeni masraf ve ek maliyetler çıkacağını da basın yoluyla duyurmak istiyoruz” dedi.

“MÜKELLEFLER AÇISINDAN BİRAZ DAHA MALİYETLİ OLACAK”

Yıl sonunda mali müşavirler tarafından ‘Dijital ortama geçiş ve uyum’ adı altında bir ücret talep edileceğini hatırlatan Başkan Ayaz, “ Bu ücretler de, modül alma, entegratör  alma ve saklama alanı alma gibi, dijital ortamın gereği olan bu altyapıları oluşturmada kullanılmaktadır. Ayrıca envanter defteri denilen defterimiz de klasik ortamda yine noterden tasdik edilerek mükelleflerin hizmetine sunulacaktır.  Belki bu maliyet yüksek gelebilir ama bu maliyet tamamen teknik altyapıdan kaynaklanan ve bu tür ihtiyaçların karşılanması yönünde olacağı için hem bizim hem de mükellef açısından biraz daha maliyetli olacaktır. Buna hepimizin katlanması lazım” dedi. 

“EN KÜÇÜK USULSÜZLÜK CEZALARI BİLE 20 BİN TL’YE ÇIKACAK”

Maliye teşkilatında yapay zeka işlemi hakim olduğundan dolayı bundan sonra tüm denetimler ve  vergi uygulamalarının  hepsinin dijital ortamda yapay zeka vasıtasıyla olacağından tüm mükelleflerin özellikle işlerini daha sağlam, daha titiz ve hatasız yapmalarını öneren Ayaz,  “ 01.01.2025’ten itibaren  yüksek vergi cezaları geliyor.  En küçük usulsüzlük cezaları bile 20 bin TL’ye çıkacak. İki ceza dahi mükellefin ve iş adamını gerçekten mali yönden sıkıntılı bir ortama koyacağından dolayı, dikkatli olmalarını buradan rica ediyoruz. Mükellefler bundan sonra bu dijital ortamda her an, her zaman kontrol altında olduklarını bilmelerini istiyoruz” diye konuştu.