<div>Batman Üniversitesi tarafından yayımlanan ve Batman coğrafyasına ait bilimsel çalışmalara yer verilen "Nymphaeus’tan Batman’a" kitabı, mezrone ve tayfi üzüm türlerine ilişkin değerli bilgilere akademik literatürde yer verdi. Öğr. Gör. İrem Süslü tarafından kaleme alınan "Batman’da Mezrone Üzümü" ve Prof. Dr. Filiz Akbaş ile Öğr. Gör. Mehmet Yusuf Orcan’ın birlikte hazırladığı "Batman’da Bağcılık ve Tayfi Üzümü" adlı bilimsel çalışmalar, üzüm türlerinin kendilerine has aromaları ve yüksek antioksidan özellikleri ile dikkat çekiyor.</div> <div>Kitapta yer alan "Batman’da Mezrone Üzümü" adlı çalışmada, mezrone üzümünün üretim metodu, gübrelenmesi, budama zamanı gibi başlıklarla detaylı bilimsel bilgiler aktarılıyor. Diğer taraftan, "Batman’da Bağcılık ve Tayfi Üzümü" adlı çalışma, tayfi üzümünün geçmişini ve yetiştirildiği coğrafyadaki önemini ele alıyor. Tayfi üzümünün tadı, yaprak alanı, yaprak kalınlığı, salkım büyüklüğü, tane sıklığı gibi özellikleri sayesinde sofralık olarak yoğun şekilde tüketildiği belirtiliyor. Ayrıca, sarma yaprağı olarak da tercih edilen tayfi üzümünün biyokimyasal özellikleri de inceleniyor.</div> <div>Üzüm, Türkiye'nin hemen hemen tüm bölgelerinde yetiştirilen ve kolayca üretilebilen çok yönlü bir meyve olarak öne çıkıyor. Pestil, sucuklu ceviz, pekmez gibi yiyeceklerin kaynağını oluşturan üzüm, ticari bir geçim kaynağı olarak da büyük önem taşıyor. Uzmanlar, Batman'da fıstık fidanı dikiminin yaygınlaşmasıyla mezrone üzümünün koruma altına alınarak yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor.</div> <div>Öte yandan, 2023 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından Batman’a coğrafi işaret verilen mezrone üzümü, artan tanınırlığı sayesinde kendine has aromasıyla dikkat çekiyor ve kullanım alanı genişliyor. Sason çileğinden sonra mezrone üzümünün de coğrafi işaret almasıyla Batman’dan tescil edilen ürün sayısı ikiye çıkmış oldu.</div> <div></div>