USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

KÜRT MESELESİNE ÇÖZÜM ARAYIŞI

"Kürt Meselesine İnsani Yaklaşım Çalıştayı" Diyarbakır'da düzenledi.

KÜRT MESELESİNE ÇÖZÜM ARAYIŞI

HÜDA PAR İnsan Hakları ve Hukuk Merkezi tarafından düzenlenen " Kürt Meselesine İnsani Yaklaşım Çalıştayı", Diyarbakır Öğretmenevi Konferans Salonu'nda iki gün süren oturumların ardından tamamlandı. Çalıştayda, Kürt meselesinin tarihi, siyasi, hukuki ve insani boyutları ele alındı ve çözüm yolları tartışıldı.

Zekeriya Yapıcıoğlu - HÜDA PAR Genel Başkanı  

‘KARDEŞLİK EDEBİYATINI BIRAKIP HUKUKUNU TESİS ETMELİYİZ’

Çalıştayın açılış konuşmasını HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu yaptı. Yapıcıoğlu, Kürt meselesinin hala çözüm bekleyen en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, "Kardeşlik edebiyatını bırakmalı ve hukukunu tahakkuk ettirmeliyiz. Bu meseleye samimi bir irade ve çözüm niyetiyle yaklaşılmalıdır" dedi.

TARİHSEL VE SİYASİ YAKLAŞIMLAR

Çalıştayın ilk gününde, Kürt meselesinin tarihsel ve siyasi yönleri üzerinde duruldu. Kürt halkının geçmişte maruz kaldığı politikalar, kimlik inkârı ve dil yasakları gibi konular gündeme gelirken, Kürt-Türk birlikteliğinin tarihsel kodları değerlendirildi. Çözüm sürecinin temel dinamikleri ve muhataplık meselesi de tartışıldı.

ANAYASAL ÇÖZÜMLER VE HUKUKİ BOYUTLAR

Çalıştayın ikinci gününde, anayasal çözümler, Kürt meselesinin hukuki boyutları ve çok dillilik meselesi ele alındı. Katılımcılar, Kürt meselesinin yalnızca güvenlik eksenli politikalarla çözülemeyeceğini vurgulayarak, hukuki ve insani bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekti. Kürtlerin vatandaşlık hakları, anayasal düzenlemeler ve kamu alanında Kürtçenin kullanımının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği ifade edildi.

Oturumlar 2 gün boyunca devam etti

"KÜRT MESELESİ BİR İNSAN HAKLARI SORUNUDUR"

Çalıştayda, Kürt meselesinin bir insan hakları sorunu olduğu belirtilirken, sorunun özünün Türk milliyetçiliği ile şekillenen devlet politikalarından kaynaklandığına vurgu yapıldı. Aynı zamanda, Kürtlerin farklı coğrafyalardaki durumlarına da değinilerek, dünya genelinde yaşayan Kürtlere vatandaşlık hakkı tanınması gerektiği dile getirildi.

ÇALIŞTAYDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Çalıştayda şu başlıklar öne çıktı:

Kürt meselesi, insani ve hukuki boyutlarıyla ele alınmalıdır.

Muhataplık sorunu çözülmeli, Kürt halkının talepleri doğrudan kendileriyle müzakere edilmelidir.

Dil yasakları kaldırılmalı, Kürtçenin kamusal alanda kullanımı önündeki engeller giderilmelidir.

İslami kardeşlik vurgusu, seküler milliyetçi söylemlerden arındırılmalıdır.

Çalıştaya farklı siyasi partilerden temsilciler katıldı

TARTIŞMALARIN SİYASİ VE HUKUKİ ÇÖZÜME DÖNÜŞMESİ BEKLENİYOR

HÜDA PAR İnsan Hakları ve Hukuk Merkezi’nin düzenlediği çalıştay, Kürt meselesine ilişkin farklı perspektiflerin bir araya geldiği bir Platform olarak değerlendirilirken, burada yapılan tartışmaların ilerleyen süreçte siyasi ve hukuki çözüm önerilerine dönüşmesi bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ