USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

RAMAZAN’DA SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Batman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Solmaz, Ramazan ayında oruç tutan bireylerin uzun saatler süren açlığa bağlı sağlık sorunları yaşamamaları için beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

RAMAZAN’DA SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Sahur öğününün atlanmaması gerektiğini vurgulayan Solmaz, “Sahura kalkmamak ya da sadece su içmek, açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine neden olur. Bu durum gün içinde halsizlik, baş ağrısı ve isteksizlik gibi sorunlara yol açabilir” dedi.

SAHURDA HAFİF VE DENGELİ BESLENİN

Sahurun Günü n en önemli öğünü haline geldiğine dikkat çeken Solmaz, ağır ve yağlı yiyecekler yerine protein ve lif bakımından zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. “Sahurda süt, yoğurt, peynir, Yumurta , tam tahıllı ekmekler, sebze ve meyvelerle yapılan hafif bir kahvaltı veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Aksi halde gece metabolizma hızı düştüğü için ağır yemekler kilo alımına ve sindirim sorunlarına yol açabilir” diye konuştu.

Lifli gıdaların uzun süre tokluk sağladığını vurgulayan Solmaz, “Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur gibi kompleks karbonhidratlar mide boşalma süresini uzatarak açlık hissini geciktirir. Aşı rı yağlı, tuzlu ve hamur işi yiyeceklerden kaçınılmalıdır” dedi.

İFTARDA HIZLI Yemek YEMEYİN, ÖLÇÜYE DİKKAT EDİN

Oruç açma anında en sık yapılan hatalardan birinin hızlı yemek ve aşırı tüketim olduğunu belirten Dr. Solmaz, iftarın hafif bir başlangıçla yapılması gerektiğini söyledi. “Orucu Hurma veya zeytin ve su ile açtıktan sonra çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle devam etmek daha sağlıklıdır. Ana yemek olarak etli sebze yemekleri, yağsız veya az yağlı et yemekleri, zeytinyağlı sebzeler ve salata tercih edilebilir” dedi.

İftar sofralarında aşırı yemek çeşitliliğinin kontrolsüz tüketimi artırdığını belirten Solmaz, “Yemekleri haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlamak sindirim sistemine daha az yük bindirir” ifadelerini kullandı.

SIVI TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİN

Oruç süresince vücudun sıvı ihtiyacının arttığını vurgulayan Solmaz, özellikle su tüketiminin önemine dikkat çekti. “Günlük sıvı ihtiyacı 2.5-3 litre arasında değişmektedir. Su en iyi hidrasyon kaynağıdır ve susuzluk hissi su ile giderilmelidir. 65 yaş üstü bireylerde susama hissi azaldığı için su içmeleri gerektiğini unutmamaları önemlidir” dedi.

Suyun yanı sıra süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları gibi içeceklerin de tüketilebileceğini belirten Solmaz, çay ve kahve gibi içeceklerin ise aşırıya kaçmadan tüketilmesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIKLI ORUÇ İÇİN ÖNERİLER

Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için önerilerde bulunan Solmaz, şu tavsiyelerde bulundu:

Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin.

İftardan sonra yemekleri aralıklarla, azar azar tüketin.

Yemeklerinizi yavaş yiyin ve iyice çiğneyin.

İftar ve sahur arasında ihtiyacınız kadar su içmeye özen gösterin.

Sahurda lifli ve protein ağırlıklı gıdalar tüketin.

Beyaz undan yapılan hamur işleri ve şekerli tatlılardan kaçının.

Yemeklerinizi haşlama, ızgara ve fırınlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişirin.

İftardan sonra kısa yürüyüşler yaparak sindirime yardımcı olun.

Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durun.

Sahur ve iftar sonrası Diş lerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin.

Ramazan boyunca sağlıklı beslenmenin hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi hissettirdiğini belirten Solmaz, oruç tutan Vatandaş ların önerilere dikkat etmeleri halinde daha rahat bir Ramazan geçirebileceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ