<h4>Ramazan ayının ardından bayramda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Nezan Hoşer, sindirim sistemini yormamak ve sağlıklı bir geçiş süreci sağlamak adına önemli önerilerde bulundu.</h4> <div></div> <div>Hoşer, Ramazan boyunca değişen beslenme düzeninin bayramda birdenbire ağır yemekler ve tatlılarla bozulmasının vücuda zarar verebileceğini belirterek, "Oruç sonrası sindirim sistemini yormamak için hafif ve dengeli beslenmeye özen gösterin. İlk günlerde ağır yemeklerden kaçının" dedi.</div> <div></div> <h3>BAYRAM KAHVALTISINA DİKKAT!</h3> <div>Özellikle doğu bölgelerinde geleneksel hale gelen ağır bayram kahvaltıları konusunda da uyarılarda bulunan Hoşer, şu ifadeleri kullandı:</div> <div>"Bayram kahvaltılarının şölene dönüşmemesi önemli. Etli yemekler, börek, poğaça, sucuk, salam ve reçel gibi yiyecekler yerine, hafif ve sağlıklı bir kahvaltı yapmak daha doğru olacaktır. Peynir, zeytin, yumurta, mevsim yeşillikleri, çiğ kuruyemişler ve tam tahıllı ekmekler daha sağlıklı bir tercih olacaktır."</div> <div></div> <h3>SU TÜKETİMİNE ÖNEM VERİLMELİ</h3> <div>Ramazan boyunca değişen sıvı tüketiminin bayramda dengeye oturtulması gerektiğini vurgulayan Hoşer, suyun yerine geçecek herhangi bir içeceğin olmadığını belirterek, "Gazlı ve kafeinli içecekler yerine ayran veya mineralli sular tercih edilmelidir" dedi.</div> <div></div> <h3>TATLI TÜKETİMİ KONTROLLÜ OLMALI</h3> <div>Bayram ziyaretlerinde tatlı ve şekerleme tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Hoşer, sağlıklı alternatifler sunmanın mümkün olduğunu ifade etti:</div> <div>"Misafirlere baklava ve kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine, dondurma, meyveli ve sütlü tatlılar ikram edilebilir. Ayrıca, kuru meyveleri ceviz, badem ve fındık gibi sağlıklı kuruyemişlerle süsleyerek besleyici ikramlar hazırlayabilirsiniz."</div> <div>Tatlıların kalori değerlerine de dikkat çeken Koşer, 1 dilim baklavanın yaklaşık 200 kalori olduğunu ve şu şekilde dengelenebileceğini belirtti:</div> <div>1 dilim baklava = 2 dilim ekmek + 1 porsiyon meyve</div> <div>1 dilim baklava = 12 küp şeker</div> <div>1 dilim baklava yakmak için: 45 dakika yürüyüş veya 30 dakika koşu</div> <div></div> <h3>AKTİF KALIN!</h3> <div>Bayram süresince hareketli kalmanın önemine değinen Hoşer, "Bayram ziyaretlerinize yürüyerek gitmeyi tercih edin. Mümkünse asansör yerine merdivenleri kullanarak hem kalori yakın hem de bayramın tadını çıkarın" tavsiyesinde bulundu.</div> <div>Sağlıklı ve mutlu bayram sofraları dileyen Diyetisyen Nezan Hoşer’in önerileri, Ramazan sonrası vücudun adaptasyon sürecini kolaylaştırmak için rehber niteliğinde.</div>