<div>Meşe ve palamut odunuyla pişen ve katkısız olmasıyla lezzeti bambaşka olan pide ekmeği sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde, odunun bol olduğu yerlerde taş fırını ustalarının elinden sofralara uzanan, lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi haline gelen pide ekmeği yoğun bir rağbet görüyor. </div> <div>Lezzetini odun ateşinden alan pide ekmeğine katkı maddesi olarak sadece su, tuz ve çok az miktarda yağ katılıyor. Özellikle lokantalar, ekmek ihtiyaçlarını pide ekmeğiyle karşılıyor. Ayrıca fırınlarda odun ateşinde yemek pişirilmesi (tava, kelle-paça, fırında güveç …) bir kültür parçasını oluşturuyor. Halka, lavaş ve pide olarak çeşitleri olan ekmeğin isteğe göre peynirli, yumurtalı ve sucuklu olarak da yapılıyor.</div> <div>"İŞİMİZİ AŞKLA VE SEVGİYLE YAPIYORUZ"</div> <div>20 yıldır pide ekmeği yaptığını belirten Fırıncı Ustası M. Şerif Kaya, işlerini aşkla ve sevgiyle yaptıklarını ifade etti. Kaya, "20 yıldır babamdan devraldığım bu mesleğimi yapıyorum. 20 yıldır pide ekmeği yapıyoruz. Yöresel bir ekmek olduğu için özen gösteriyoruz. Bu işi aşkla yapıyoruz. İşimize sevgi katıyoruz. Milletin sağlığı da söz konusu. Millet, artık her şeyi organik istiyor. Ekmeğimiz gayet organik. Katkı olarak sadece su, tuz ve biraz yağ kullanıyoruz. Pide ekmeğini lezzetli kılan, palamut ağacı odununun ateşinde pişmesidir. Çeşit olarak pide, lavaş ve lahmacun dışında tava gibi yemekleri de pişiriyoruz. Pide ekmeği, halkımız tarafından fabrikasyon ekmeğine göre daha çok rağbet görüyor" dedi.</div> <div>"HALKIMIZ DOĞALLIĞI SEVDİĞİ İÇİN BU EKMEĞİ TERCİH EDİYOR"</div> <div>Fırıncı ustalarından Ferhan Altınok da "Pidenin özelliği doğal olmasıyla ve odun ateşinde pişmesiyle öne çıkıyor. Meşe odununun kullanılması nedeniyle lezzetlidir. İçinde katkı maddesi yoktur. Odun ateşinde genellikle lokantalar için lavaş ekmeği, közde pişirdiğimiz tandır ekmeğine benzer halka ekmek, odunda pişen tüm ekmekleri çıkarıyoruz. Halkımız doğallığı sevdiği için bu ekmeği tercih ediyor. Katkılı somun ekmeklerini tercih etmiyor. Pide ekmeğinin lezzeti bambaşkadır. Bu ekmek Doğu ve Güneydoğu dışında başka yerde yok." şeklinde konuştu. </div>