USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Rekolte 11 bin ton

Batman’da fıstık hasadı sona erdi. Rekolte 11 bin tonu bulurken, verim kaybı ise son yılların en yüksek oranına ulaştı.

Rekolte 11 bin ton

Yüzde 30 ila 35 arasında ciddi bir verim kaybının yaşandığını belirten Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, Aşı rı sıcakların hastalık yarattığını ifade etti.

VERİM KAYBI 4 BİN TON

Batman'da son yıllarda önemli tarımsal ürün haline gelen fıstık hasadı sona ererken, aşırı sıcaklar nedeniyle bu yıl verimde ciddi oranda düşüş yaşandığı belirtildi. Verim kaybı nedeniyle çiftçinin buruk bir sezon geçirdiğini belirten Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, “Bir ay süren fıstık hasadı artık sona erdi. Aşırı sıcakların yarattığı hastalıklar nedeniyle içi boş olan verim kaybımız maalesef yüzde 35’lere kadar ulaştı. Normal şartlarda beklentimiz 15 bin ton bandıydı, ancak hastalık nedeniyle rekolte 11 bin tona düştü. Kilogram fiyatı 270 TL olan üründe 4 bin tonluk bir verim kaybı var, inş Allah önümüzdeki sene çok iyi olur ve bu seneki zararı ortadan kaldırır”

EKİLİ ALAN 120 BİN DÖNÜME ÇIKTI

Batman genelinde 120 bin dönüm ekili fıstık alanı bulunurken, bu alanın şuan için sadece yüzde 40’ından verim alındığı belirten Akdaş, “Fıstıkçılığa ciddi bir talep var ama göründüğü kadar kolay bir iş değil, ciddi bir emek istiyor. Çiftçilerimizin yüzde 60’lık kesimi de şuan Ağaç larını yetiştirme sürecinde ve çok sayıda da yeni ekim devam ediyor. İnşallah birkaç yıl sonra hem rekolte miktarı ciddi anlamda artacak hem de bu sektörde gelişimler devam edecek. Bu da Batman genelinde şuanda ortalama 4 bin aileye geçim kaynağı olan fıstığın ileride yaratacağı ekonominin katkının ne denli artacağını gösteriyor. Ümit ediyoruz ki, fıstık konusunda hızla gelişen ilimiz uzun vadede yeşil altının merkezi haline gelir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ